BUZĂU: Disperaţi de cât a plouat, fermierii au cerut oprirea irigaţiilor

Ana Felea
Miscellanea / 24 iunie 2021

Disperaţi de cât a plouat, fermierii au cerut oprirea irigaţiilor

Perioadă extrem de solicitantă pentru reprezentanţii Agenţiei Naţionale de Îmbunăţiri Financiare Buzău. Pe de o parte, angajaţii ANIF au fost nevoiţi să ia la pas suprafeţele administrate pentru a vedea stadiul canalelor de desecare, un colac de salvare în această perioadă când culturile de pe hectare întregi băltesc în apa acumulată în urma precipitaţiilor abundente din ultima perioadă, iar pe de altă parte au fost la datorie pentru a goli canalele de irigaţii, la cererea fermierilor.

La Buzău a plouat mai mult decât era nevoie. S-au înregistrat chiar şi o sută de litri pe metrul pătrat, susţin specialiştii Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţi Funciare - Filiala Buzău care se confruntă cu o situaţie total neobişnuită pentru o lună de vară. Pentru prima dată, în ultimii câţiva zeci de ani, fermierii au făcut cereri către ANIF nu să le furnizeze apă pentru a-şi iriga culturile, ci pentru a opri irigaţiile. Solul este îmbibat de apă, iar acum, pentru a-şi salva culturile, agricultorii trebuie să recurgă la lucrări pentru desecarea câmpurilor. Tocmai de aceea, de joi, toate canalele de irigaţii din judeţul Buzău au fost golite de apă, iar irigaţiile vor fi oprite pentru cel puţin două săptămâni.

Claudiu Carpen, directorul ANIF Buzău, a precizat: "Pentru prima dată în ultimii 25 de ani m-am confruntat cu o situaţie care este unicată. Toţi fermierii m-au rugat să oprim apa pentru irigaţii. Câmpurile băltesc din cauza precipitaţiilor şi cel puţin una-două săptămâni nu vor să audă de irigaţii. M-au rugat să golesc canalele. Oamenii sunt disperaţi. Au fost cantităţi mari de apă. S-au depăşit şi 100 de litri pe metru pătrat. Aceasta este, din păcate, realitatea de pe câmpuri. La începutul lunii iulie noi nu mai irigăm. Iazul Morilor a fost blocat de joi. Canalul de Vest a fost închis de vineri. Deci toate canalele sunt închise".

Acum agricultorii solicită, rând pe rând, lucrări de desecare a terenurilor, iar conducerea ANIF spune că reţeaua canalelor din Buzău funcţionează foarte bine.

"Am intrat pe reţeaua de desecare. Aici toată reţeaua de canale, circa 120.000 de hectare, este funcţională. Nu am avut probleme din cauza precipitaţiilor, nu avem inundaţii. Mâine avem acţiune la Stâlpu şi Costeşti unde au apărut mai multe probleme mai vechi şi mergem să curăţăm canalul. Zilele acestea am verificat mai multe localităţi, în primul rând am verificat comunele limitrofe municipiului Buzău, şi avem ceva probleme la Merei unde avem băltiri. Zic totuşi că situaţia este acceptabilă la ce cantitate mare de precipitaţii am avut", a mai spus Claudiu Carpen, directorul ANIF -Filiala Buzău.

Buzăul a fost sub avertizare cod portocaliu de precipitaţii mai multe zile la rând, iar cantitatea de apă acumulată a fost extrem de mare într-o perioadă scurtă de timp, fapt ce a dus la aceste probleme pe câmp.

Canalele de desecare, nefuncţionale

Tot în această perioadă, este mobilizare în forţă pe canalele de desecare din Buzău unde, în urma verificărilor făcute de reprezentanţii Agenţiei Naţioanale de Îmbunătăţi Funciare după ploile abundente, s-a descoperit că acestea nu pot ajuta în cazul unor inundaţii. Sunt pline de PET-uri, buruieni şi chiar dopuri de pământ, devenind astfel un pericol.

Zeci de persoane au fost mobilizate pe canalul de desecare Călmăţui, din Spătaru, comuna Costeşti, acolo unde, spun reprezentanţii Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare, este pericol ca apa acumulată din precipitaţiile abundente să inunde terenurile din zonă şi chiar gospodăriile localnicilor. Canalul nu mai funcţionează fiind plin de PET-uri, buruieni şi chiar dopuri de pământ construite de localnici pentru a-l putea traversa.

Disperaţi de cât a plouat, fermierii au cerut oprirea irigaţiilor

"În urma precipitaţiilor abundente din ultima perioadă, cumulat în luna iunie, în amenajarea de la Călmăţui, s-au acumulat precipitaţii de peste 150 de litri pe metrul pătrat, am fost obligaţi să intrăm pentru idenficarea dopurilor de pământ construite de propietarii terenurilor pentru a traversa canalul. Prin construirea acestor dopuri, secţiune de scurgere a canalului este afectată şi există pericolul de inundare a culturilor, sau în cazul de faţă, cum vedeţi canalul traversează comuna Costeşti, a satele din zonă", a spus Claudiu Carpen, directorul ANIF Buzău.

Directorul ANIF atrage atenţia proprietarilor de terenuri să nu mai pună în pericol funcţionarea canalelor de desecare care pot reprezenta colacul de salvare în cazul unor ploi torenţiale aşa cum s-a întâmplat în ultimele săptămâni.

"În reţeua de desecare există şi foarte multe peturi, resturi vegetale şi avem rugămintea să nu mai depoziteze aceste PET-uri pentru a nu exista pericoul inundării comunelor", a spus Carpen.

ANIF Buzău administrează 120.000 de hectare desecare, dintre care 25.00 fiind amenajarea desecare Călmăţui, acolo unde s-a intervenit de urgenţă.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. mai dureaza , doar ca vor fi evenimente punctuale si mult mai distrugatoare, dupa calduri mari.

    totul se termina in perioada 24-27 iulie 2021, asa cum am mai zis.  

    trebuie sa asanam coruptia PNL de la Apele Romane 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb