Premieră în educaţia buzoiană. Cea mai mare şcoală din municipiul Buzău a devenit oficial prima unitate de învăţământ 100% eco. Este vorba despre Şcoala Generală nr.11 unde autorităţile locale au implementat, în ultimele luni, proiectul "şcoală circulară".
Noul concept implementat, în premieră naţională la Buzău, presupune utilizarea resurselor naturale şi reducerea pierderilor şi a costurilor. Concret, Şcoala nr. 11 va fi singura unitate unde apa meteorică va fi colectată şi reutilizată, energia electrică va fi produsă cu ajutorul panourilor fotovoltaice, iar deşeurile vor fi colectate selectiv.
După luni bune de stat acasă, cei 2000 de elevi ai Şcolii nr 11 revin de luni, 8 februarie, în bănci. Odată întorşi la şcoală, elevii vor putea beneficia de toate facilităţile promise prin implementarea proiectului "Şcoala Circulară".
În primul rând, este vorba despre amenajarea unui sistem de înmagazinare a apei meteorice pentru uz menajer şi rezerva intangibilă de apă de incendiu prin reţea de captare a apei din toată incinta, inclusiv clădiri, platforme betonate, reţea apă menajeră şi reţea stingere incendiu.
Concret, apa folosită la toaletele elevilor va fi asigurată din rezerva strânsă din apa meteorică. Tot din acest bazin va fi asigurat şi necesarul de apă pe care unitatea trebuie să-l aibă şi să-l folosească în cazul producerii unui incendiu
Constantin Toma, primarul municipiului Buzău a declarat: "Cu siguranţă este prima şcoală cirulară din Buzău şi din România. Am încercat să creăm un proiect educaţional din care copiii, părinţii şi profesorii să înveţe că tebuie să avem grijă de mediu. Prin acest proiect, apa meteorică va fi recuperată în întregime în bazine subterane şi supraterane".
De asemenea, tot cu apa meteorică colectată va fi irigată şi sera didactică, construită în ultimele luni, în cadrul acestui proiect, în curtea şcolii.
"Am făcut deja o listă cu plantele necesare activităţii didactice împreună cu responsabilii proiectului", a spus Ticuţa Iftime, directorul unităţii de învăţământ.
Astfel, elevii vor putea învăţa care este parcursul plantelor, de la plantare şi până la recoltare, iar pentru a fi studiate au fost alese soiuri de legume şi plante aromatice produse la Staţiunea de Cercetare Legumicolă Buzău printre care amintim tomatele Siriana, castraveţi, vinete, ardei, dar şi busuioc şi cimbru.
• Iluminat, asigurat de panouri fotovoltaice
Întregul consum de energie al unităţii de încăţământ va fi asigurat de cantitatea de energie produsă cu ajutorul panourilor fotovoltaice montate pe clădire.
"Numărul total de panouri fotovoltaice care vor fi instalate pe acoperişul clădirii este de 83 de bucăţi cu puterea instalată de 325 Wp / panou, rezultând o putere de 27 kWp. Instalatia fotovoltaică cu puterea instalată de 27 kWp va genera anual o energie totală de aprox. 32 MWh", se preciza în studiul de fezabilitate întocmit pentru realizarea proiectului.
În plus, cantitatea rămasă neconsumată într-o zi, sau într-o anumită perioadă de vacanţă sau în zilele în care şcoală este închisă va fi vândută.
Constantin Toma a explicat: "S-a mai creat un branşament de 27 kilowaţi, respectiv producerea de energie electrică cu ajutorul panourilor fotovoltaice. Consumul maxim al şcolii este tot de 27 de kilowaţi, dar în momentele în care consumul este mai mic, diferenţa de energie electrică va merge în sistemul naţional, iar şcoala va încasa bani pentru această energie verde".
În acelaşi timp, economia circulară produce zero deşeuri. Este un concept relativ nou şi descrie un circuit economic în care totul se încadrează în două categorii: fie este o componentă biodegradabilă, fie este o componentă cu 100% potenţial de reciclare.
"S-a implementat şi un sistem de gestiune selectivă a deşeurilor pe multifracţii care că va ajuta atât la educaţia copiilor, cât şi la economii la bugetul şcolii", spune Toma.
Întregul proiect a costat Primăria Buzău circa 200.000 de euro, iar dacă acesta se va dovedi avantajos va fi implementat în toate şcolile din municipiul Buzău.
• 2 milioane de euro, investiţi în reabilitarea termică
Pe lângă acest proiect, tot în această perioadă la Şcoala nr 11 a fost implementat şi un proiect de reabilitare termică, finanţat din surse europene. Este vorba despre lucrări ce au vizat atât anveloparea termică a Corpului 2 al şcolii, schimbarea caloriferelor şi a instalaţiei electrice, dar şi montarea unor hidranţi precum şi a unor sisteme de detectare şi alarmare în caz de incendii, de care şcoala nu beneficia.
Iftime Tincuţa, directorul Şcolii nr 11 ne-a spus: "Şcoala Gimnazială Nr.11 a beneficiat în cadrul Programului Operaţional Regional (POR) 2014-2020 de un proiect de investiţii având ca obiectiv general «Reabilitarea în vederea creşterii eficienţei energetice a clădirilor publice» care a prevăzut înlocuirea tâmplăriei existente cu tâmplărie performanţă energetică; termoizolarea terasei şi înlocuirea reţelei de distribuţie a agentului termic pentru încălzire ;execuţia lucrării de distribuţie a apei calde menajere, lucrări de reabilitare la sistemul de încălzire şi la sistemul de iluminat; instalarea sistemelor de detectare , semnalizare şi alarmare la incendiu, montarea hidrantilor interiori şi exteriori; refacerea finisajelor interioare; montarea hidranţilor în interiorul şi exteriorul clădirii".
Valoarea acestui proiect a fost de circa 2 milioane de euro.