Buzăul a semnat contractul pentru primele autobuze electrice

Ana Felea
Miscellanea / 30 ianuarie 2021

Buzăul a semnat contractul pentru primele autobuze electrice

Societatea de transport public în comun din municipiul Buzău îşi măreşte parcul auto, iar achiziţia reprezintă o premieră pentru oraş. Este vorba despre primele autobuze electrice care ar putea circula pe străzile municipiului peste aproape un an. Investiţia este făcută cu fonduri europene într-un proiect comun cu Alba Iulia, Ploieşti şi Constanţa şi derulat de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei.

Autorităţile locale din municipiul Buzău continuă modernizarea transportului public în comun. După ce, în ultimii ani, au fost achizionate mai multe autobuze second hand, dar cu o calitate mai bună decât cele existente în parcul auto, TranBus Buzău a făcut un pas important în achiziţia primelor autobuze electrice. Primăria a semnat săptămâna aceasta contractul cu firma care a câştigat licitaţia pentru livrarea primelor nouă autobuze electrice din municipiu. Deşi, cel mai probabil, mijloacele de transport vor circula pe străzile Buzăului abia peste un an, autorităţile promit condiţii de călătorie mult îmbunătăţite, o scădere considerabilă a emisiilor de CO2, dar şi o creştere importantă a numărului buzoienilor care vor alege să meargă cu autobuzul la serviciu sau la şcoală.

Primarul Buzăului, Constantin Toma, a declarat: "Este bine că s-a terminat şi astăzi semnăm un contract important pentru municipiul Buzău în accesarea de fonduri europene pentru îmbunătăţirea calităţii vieţii din municipiul nostru. Vrem să îmbunătăţim cât se poate de mult transportul în comun în municipiul Buzău. În acest moment, suntem aproape blocaţi şi cu poluarea din cauza numărului foarte mare de autoturisme. În ultimii 4 ani, s-a dublat numărul de autoturisme. Avem de trei ori mai puţine locuri de parcare decât ar trebui în zona blocurilor. În acest moment, nu mai putem face faţă şi îmi asum răspunderea pentru acest lucru. Avem 12.000 de locuri de parcare în zona blocurilor şi tot acolo avem în jur de 30.000 de maşini".

Termen de livrare, 13 luni

Cel nouă autobuze noi vor fi livrate de firma New Kopel Car Import, fiind cea care a câştigat licitaţia de livrare a mijloacelor de transport în comun atât pentru municipiul Buzău, cât şi pentru municipiul Constanţa, cel din urmă fiind parte a aceluiaşi proiect derulat de Ministerul Dezvoltării.

Deşi nu a mai livrat niciun alt mijloc de transport public în comun în România, reprezentanţii firmei din Israel spun că vor aduce autobuze de foarte bună calitate, cu dotări tehnice excepţionale.

Autobuzele electrice sunt fabricate de gigantul chinez BYD şi dispun de toate facilităţile solicitate prin normele europene de transport.

Oferta lor a convins autorităţile din Buzău astfel că le-a fost încredinţată atât livrarea celor 9 autobuze, cât şi celor 3 staţii de încărcare rapidă plus şase staţii de încărcare lentă.

Un autobuz are o lungime de 12 metri şi va avea trei uşi de acces. Capacitatea unui autobuz este de 35 de locuri pe scaune şi 54 în picioare. De asemenea, acestea vor fi dotate cu sistem de încălzire şi sistem de aer condiţionat.

Autobuzele electrice vor circula pe cea mai lungă rută din oraş

Cele 9 autobuze electrice vor fi introduse pe linia 10, ruta cea mai lungă din municipiul Buzău. Practic, vorbim de aproape 17 kilometri. Traseul porneşte din Şoşeaua Brăilei şi conectează majoritatea zonelor industriale şi logistice cu cele mai mari cartiere ale municipiului. În total are 27de staţii la tur şi 26 la ruta de întoarcere.

Luminiţa Colţeanu, şef serviciu Fonduri Europene, a explicat: "Ruta 10 este o rută cu particularitate anume. Este o rută internă, inel. Este ruta cea mai lungă şi făcându-se un calcul de rentabilitate pentru autobuze, am constatat că această rută era cea mai bună pentru aceste autobuze electrice. Ruta 10 are o parte din ea şi pe strada Unirii şi atunci se pretează având în vedere că va fi modernizată. A fost o condiţie, de fapt, ca strada pe care vor circula să fie modernizată".

Introducerea autobuzelor electrice va avea şi un impact semnificativ asupra mediului. Specialiştii care vor livra mijloacele de transport promit o reducere a emisiilor de 401 CO2/an.

Odată îmbunătăţite condiţiile de transport, se aşteaptă ca şi numărul călătorilor să crească. Mai exact, Primăria estimează că numărul pasagerilor transportaţi într-un an pe linia 10 să fie cu 374.993 de persoane mai mare decât în prezent.

Valoarea investiţiei este de 30.014.834 lei , dintre care 21.878.859 reprezintă suma nerambursabilă atrasă prin Fondu European de Dezvoltare Regională

De asemenea, săptămâna viitoare, Primăria Buzău va semna contractul şi pentru achiziţia a altor 4 autobuze electrice, câştigătoare de această dată fiind o firmă din Turcia.

Tot anul acesta, Primăria Buzău intenţionează să concretizeze şi proiectul privind achiziţia de 400 de biciclete ce urmează să fie disponibile pentru amatorii de ciclism din oraş.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb