Buzăul pregăteşte spitalele pentru valul patru al pandemiei

ANA FELEA
Miscellanea / 21 august 2021

Buzăul pregăteşte spitalele pentru valul patru al pandemiei

Numărul confirmărilor COVID-19 este din nou în creştere, iar trendul ascendant înregistrat în ultimele zile la nivel national se simte şi în judeţul Buzău. De aproape o săptămână nu a mai fost nicio zi fără noi cazuri de infecţie cu SARS-CoV-2, aşa cum s-a întâmplat în luna iulie şi începutul lunii august, iar specialiştii se aşteaptă la o nouă avalanşă de cazuri COVID-19. În total, 14 persoane sunt internate în unităţile spitaliceşti de la Buzău şi Râmnicu Sărat.

"În fiecare zi am avut trei pacienţi, cinci pacienţi, n-am mai avut zile cu niciun pacient confirmat de ceva vreme, de vreo săptămână. În acest moment avem 35 de pacienţi confirmaţi, 14 internaţi atât la Spitalul Judeţean, cât şi la spitalul din Râmnicu Sărat. Aşa cum vedem, că şi la nivel naţional numărul pacienţilor este în creştere, probabil că şi la nivelul judeţului Buzău numărul acestora nu va fi unul mic, dar sperăm să nu fie nici unul care să ne îngrijoreze", a spus Cristina Ungureanu, directorul Direcţiei de Sănătate Publică.

Numărul mic de internări încă le permite responsabililor din sănătatea publică şi managerilor de spitale să pună la punct cel mai potrivit plan pentru gestionarea cât mai bună a cazurilor COVID-19 în momentul în care confirmările zilnice vor ajunge, din nou, la peste o sută de persoane infectate într-un interval de 24 de ore. Primele decizii au fost deja aşezate pe hârtie, iar luni, 23 august, conducerea DSP şi managerii din toate spitalele din judeţ se vor aşeza la aceeaşi masă pentru alte măsuri ce trebuie în valul patru. Practic, principalul aspect este cel al numărului de paturi alocat bolnavilor infectaţi cu SARS-Cov-2, mai ales că, din mai, de când au fost aplicate măsurile de relaxare, în spitale au fost internaţi foarte mulţi pacienţi cu alte afecţiuni.

"Vom avea o întâlnire cu managerii de spitale pentru a stabili, etapizat, în funcţie de rata de incidenţă, de numărul de cazuri, numărul de paturi alocate pacienţilor confirmaţi pozitiv. La acest moment atât Spitalul Judeţean, cât şi Spitalul Municipal Râmnicu Sărat au paturi alocate acestor pacienţi. La Râmnicu Sărat sunt 62 de paturi, (52 pentru adulţi, 10 pe pediatrie şi 5 paturi ATI ) şi la Spitalul Judeţean de Urgenţă sunt 37 de paturi, şi 4 paturi ATI. Însă, în funcţie de numărul de pacienţi confirmaţi şi care vor avea simptomatologie severă, cu siguranţă numărul de paturi va creşte, astfel încât dacă situaţia o impune, la un moment dat, cu siguranţă Râmnicu Sărat va reveni la numărul de paturi pe care l- au avut până la data când a fost şi COVID-19 şi non-COVID, iar Spitalul Judeţean va reveni la numărul de paturi pe care l-a avut înainte de aceste relaxări", a declarat Cristina Ungureanu, director DSP.

Marea provocare va fi pentru unitatea de la Râmnicu Sărat, unde, de la funcţionarea celor două circuite, au venit foarte mulţi bolnavi cu alte afecţiuni, care în toată perioada de pandemie nu au mai avut acces la asistenţa medicală. Însă, veştile sunt bune, iar DSP dă asigurări că unitatea de la Râmnicu Sărat nu va mai deveni suport COVID decât dacă pandemia va atinge din nou un vârf, cu peste o sută de confirmări pe zi, şi nu vor mai fi locuri în alte unităţi spitaliceşti pentru tratarea bolnavilor de coronavirus.

"Nu vor ajunge brusc la numărul de paturi pe care îl aveau anterior, acest lucru se va întâmpla doar dacă situaţia o va impune. Noi ne străduim astfel încât şi ceilalţi pacienţi să beneficieze de îngrijiri medicale la nivelul spitalului din Râmnicu Sărat. Doar dacă numărul de cazuri vor fi poate cum au fost în celelalte valuri, cu peste o sută de pacienţi COVID, atunci ne vom gandi să montăm numărul iniţial de paturi şi abia atunci vom deveni din nou suport COVID. Dar dacă numărul de pacienţi nu va fi atât de mare, iar pacieţii vor sta sub supravegherea medicilor de familie, atunci vom creşte gradual", a spus Cristina Ungureanu, directorul DSP.

În prezeznt, zeci de bolnavi ajung zilnic la spitalul de la Râmnic, iar o parte dintre ei rămân internaţi. O cerere foarte mare este şi pe secţia de Chirugie, despre care directorul medical, Felicia Vasile, spune că va fi ultima care va fi redată pacienţilor COVID-19. Deocamdată, acolo sunt păstrate 14 paturi pentru bolnavii infectaţi cu SARS-CoV-2.

"Măsurile le luăm atunci, la momentul respectiv, dar tot timpul am avut, adică avem cele 67 de paturi destinate COVID, de când circulăm cu dublu circuit. Nu sunt internaţi decât trei pacienţi COVID Secţia Boli Infecţioase şi ne adaptăm din mers situaţiei. Plus că avem aproximativ 30 de prezentări pe zi la Camera de Gardă, Secţia Medicină Internă, cam 35-40 de prezentări pe zi pe Camera de Chirurgie, cam 20 de prezentări pe Pediatrie şi 15-20 la Obstretică-Ginecologie. Deci, media internărilor este de până în 10 internări pe zi", a explicat Felicia Vasile, director medical Spitalul Municipal Râmnicu Sărat.

O altă decizie pe care trebuie să o ia autorităţile de sănătate publică est cea privind internarea copiilor infectaţi cu SARS-COV-2, mai ales că foarte mulţi specialişti susţin că noua tulpină, predominantă în acets val 4, ar afecta mai mult copiii şi tinerii. Până acum, micuţii bolnavi de coronavirus şi care au avut nevoie de supraveghere medicală au fost internaţi la Râmnicu Sărat, însă pentru acest val este luat în calcul amenajarea unor paturi speciale şi la Spitalul de la Buzău.

"Vom interna copii la Râmnicu Sărat şi vom încerca şi la nivelul Spitalului Judeţean de Urgenţă să facem un număr de paturi, pe care nu vi-l pot spune acum, pentru că nu l-am stabilit încă, pentru pacienţii copii confirmaţi pozitiv vor fi şi la Spitalul Judeţean", a spus Cristina Ungureanu.

În continuare, cea mai mare problemă din spitale rămâne lipsa medicilor, iar secţiile cele mai afectate sunt, din păcate, cele esenţiale în tratarea cazurilor grave, respectiv Terapie Intensivă, Boli Infecţioase.

"Cea mai mare problemă pe care o avem şi ne-am străduit să o rezolvăm de la începutul pandemiei a fost deficitul de personal, la Râmnicu Sărat există deficit de personal atât pe Secţia de Boli Infecţioase, cât şi pe Secţia ATI. Ne-am străduit să detaşăm la acel moment, nu a fost posibil, însă vedem ce vom face în continuare. De asta vom avea o discuţie şi cu managerul de la Nehoiu, să încercăm să detaşăm de la Spitalul din Nehoiu la Spitalul din Râmnicu Sărat un medic de la ATI", a spus Cristina Ungureanu.

Pe de altă parte, pe măsură ce va creşte numărul de cazuri în spitale vor fi impuse din nou restricţiile aparţinătorilor care nu vor mai avea voie să intre la rudele internate.

"În funcţie de numărul de cazuri confirmate cu siguranţă şi la Spitalul Judeţean se vor lua măsuri, dar fiecare manager îşi va organiza accesul în unitatea sa medicală", au explicat reprezentanţii DSP.

În continuare, medicii îndeamnă la vaccinare şi la păstrarea măsurilor de prevenţie, acestea fiind căile cele mai sigure pentru a se evita o avalanşă de cazuri.

"Noi, pentru că tot prin intermediul dumneavoastră, de fiecare dată facem apel către populaţie, să respecte în continuare toate măsurile de prevenţie, aşa cum au fost ele, şi aşa cum ne dorim ca fiecare dintre noi să ne protejăm, facem încă o dată apel către populaţie să respecte măsurile, să poarte mască, să se dezinfecteze, şi astfel şi să se vaccineze pentru că acesta este unul dintre punctele care trebuie să le abordăm şi în continuare", a spus directorul DSP.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. La cati fraieri ati intepat, sunteti sigur acum va se vor intoarce bolnavi (valul 4).

    Ii infectati acum cu tulpina Delta, nu ? Asa i se se spune.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb