BUZUNARE, PORTOFELE ŞI LĂZI Banii pe categorii

Adelina Toader
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 20 martie 2019

Banii pe categorii

Piaţa de criptomonede, în general, şi moneda virtuală bit­coin, în mod special, au devenit deja parte substanţială a economiei globale, cu toate că mulţi dintre deţinătorii de bitcoin se pot simţi jefuiţi, având în vedere că de 8 luni criptomonedele sunt în scădere. Voci din piaţă şi personalităţi ca CEO-ul JPMorgan, Jamie Dimon, gazda CNBC, Mad Money, Jim Cramer şi economistul Nobel Robert Shiller consideră că trendul de scădere a monezii virtuale bitcoin va continua. Există, însă, o mulţime de dovezi care sugerează că lucrurile se vor schimba.

Întreaga cantitate de Bitcoin din lume depăşeşte, în prezent, averea personală a lui Bill Gates şi este aproape la acelaşi nivel cu cea a lui Jeff Bezos, potrivit site-ului howmuch.net.

Dacă ne uităm la valoarea adunată a tuturor criptomonedelor din lume, aceasta se ridică la 202 miliarde de dolari, mai mult decât dublul plafonului de piaţă al Goldman Sachs.

În ultimul an, capitalizarea totală a pieţei Bitcoin a crescut mai mult decât dublul, crescând de la 41 la 112 miliarde de dolari.

Manipularea pieţelor de criptomonede şi atacurile cibernetice care au reuşit s-au bucurat de o atenţie deosebită în mass-media. Dar trebuie spus că în lumea cripto perioadele de regres nu sunt o noutate.

Valoarea criptomonedelor creşte şi se prăbuşeşte, dar cel puţin în ultimul an şi jumătate, bitcoinul a înregistrat în continuare un câştig net semnificativ.

Ca să înţelegem mai bine cum se poziţionează în piaţă bitcoinul trebuie să ne uităm la câteva cifre:

Întreaga valoare de piaţă a companiei Amazon este cu 858 miliarde de dolari mai mare decât bitcoin (Amazon - 970 miliarde de dolari, faţă de 112 miliarde de dolari - piaţa bitcoin);

Prima companie de trei miliarde de dolari, Apple, este cu 888 miliarde de dolari mai valoroasă decât bitcoin (Apple 1 triliard de dolari versus bitcoin 112 miliarde de dolari);

Valoarea totală a aurului din întreaga lume este de peste 70 de ori mai mare decât cea a monedei virtuale bitcoin ( aur 7,8 trilioane de dolari, faţă de 112 miliarde de dolari bitcoin ).

Toate criptomonedele existente sunt în valoare de 0,59% din banii fizici mondiali (34,4 trilioane dolari, faţă de 202 miliarde de dolari);

Criptomonedele sunt chiar mai mici comparativ cu valoarea pieţele bursiere mondiale, reprezentând doar 0,30% ( Pieţele bursiere mondiale - 67,5 trilioane de dolari, faţă de 202 miliarde de dolari -valoarea criptomonedelor);

Ca o comparaţie finală, criptomonedele sunt echivalentul a doar 0,23% din totalul banilor din lume, definit în linii generale (86,5 trilioane de dolari, faţă de 202 miliarde de dolari valoare a criptomonedelor).

Atât Amazon, cât şi Apple au o valoare mai mare decât întregul PIB al Turciei (851 miliarde de dolari). Chiar dacă Amazon a acumulat o valoare atât de mare (970 miliarde de dolari), Jeff Bezos deţine personal echivalentul a 10%, adică 112 miliarde de dolari. Dacă adunăm valoarea Apple cu cea a Amazon, vom avea un conglomerat care depăşeşte întreaga valoare a dolarilor aflaţi în circulaţie (1,5 trilioane de dolari).

Dacă încercăm să ne imaginăm valoarea aurului din întreaga lume (7,8 trilioane de dolari), aceasta este de aproximativ 8 ori valoarea Apple sau de 70 de ori valoarea averii lui Jeff Bezos.

Este greu să ne imaginăm toţi banii fizici din lume (34,4 trilioane de dolari), definiţi ca mijloc de schimb. Aceasta este separată şi distinctă de valoarea pieţei bursiere (67,5 trilioane de dolari), cu atât mai puţin valoarea teoretică a banilor din lume (86,5 trilioane de dolari), care include fondurile pe care oamenii le păstrează în conturile lor bancare. Aceas­ta înseamnă că, dacă fiecare persoană doreşte să-şi păstreze fizic toată bogăţia, atunci guvernele ar trebui să imprime mult mai mult decât dublul valorii monetare aflate, în prezent, în circulaţie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

10 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9742
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5050
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3163
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9016
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.8761

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb