BVB - 23 de ani de la prima tranzacţie

A.I.
Piaţa de Capital / 20 noiembrie 2018

BVB - 23 de ani de la prima tranzacţie

Astăzi se împlinesc 23 de ani de la prima şedinţă de tranzacţionare de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), instituţie fundamentală a pieţei de capital, care a fost redeschisă în ţara noastră în anul 1995, după aproape 50 de ani de absenţă.

Adrian Tănase, directorul general actual al BVB a declarat: "De abia când ne uităm în urmă ne putem da seama cât de multe am avut de făcut şi câte progrese au avut loc în România şi în piaţa de capital locală. Ne uităm cu încredere în viitor şi pregătim infrastructura necesară dezvoltării pieţei astfel încât în 2020, când vom aniversa 25 de ani de la prima tranzacţie la BVB, să avem o piaţă mult mai sofisticată şi care să corespundă unor nevoi cât mai diverse ale investitorilor".

În şedinţa din 20 noiembrie 1995, au fost realizate 45 de tranzacţii cu un volum total de 905 acţiuni, care au aparţinut unui număr de şase companii listate, potrivit raportului publicat astăzi de Bursa de Valori Bucureşti.

Până la finalul anului, la BVB au avut loc, în total, cinci şedinţe de tranzacţionare, au fost efectuate 379 de tranzacţii cu un volum total de 42.761 de acţiuni, însumând 250.000 de lei.

Până la finalul anului 1995, la BVB erau listate nouă companii, cu o valoare de piaţă de 25,9 milioane de lei.

În prezent, pe segmentul principal al BVB sunt tranzacţionate acţiuni emise de 87 de companii.

Pentru acest an, la BVB au avut loc până acum 222 de şedinţe de tranzacţionare, în care au fost realizate aproape jumătate de milion de tranzacţii cu şapte miliarde de acţiuni, având o valoare cumulată de 9,1 miliarde de lei, potrivit raportului BVB.

Valoarea de piaţă a celor 87 de companii listate la Bursa de Valori Bucureşti pe piaţa principală a ajuns, pe 19 noiembrie 2018, la peste 170 miliarde lei (echivalentul a 36,4 miliarde euro), incluzând şi Erste Group Bank.

În ţara noastră, bursa a fost înfiinţată în 1882. De-a lungul existenţei sale, activitatea bursei a fost afectată de evenimentele social-politice ale vremii (Răscoala ţărănească din 1907, Războiul balcanic 1912-1913), bursa

fiind apoi închisă în timpul Primului Război Mondial.

După redeschidere, bursa a traversat o perioadă de şapte ani de creşteri semnificative, după care a urmat o perioadă de şapte ani de scădere accelerată.

Activitatea Bursei de Efecte, Acţiuni şi Schimb, cum se numea în 1948, se întrerupe odată cu instaurarea regimului comunist în ţara noastră şi cu începerea naţionalizării economiei.

După aproape 50 de ani, Bursa de Valori Bucureşti a fost reînfiinţată în anul 1995.

În 2010, BVB s-a listat pe propria piaţă reglementată, iar în 2015, operatorul pieţei noastre de capital a lansat piaţa AeRO pentru IMM-uri şi startup-uri

aflate în căutare de finanţare.

Anul trecut s-a realizat fuziunea dintre BVB şi Sibiu Stock Exchange (SIBEX). În septembrie 2016, piaţa de capital din ţara noastră a fost inclusă pe lista de monitorizare a ţărilor cu potenţial substanţial de a fi promovată de la statutul de piaţă de frontieră la cel de emergentă, de către FTSE Russell.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb