BVB Acţiunile SIF "Banat Crişana" - în proces de concentrare

Andrada Busuioc
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 13 mai 2005

Evoluţia negativă a indicilor bursieri a continuat şi în şedinţa de ieri, în limita a 0,7 puncte procentuale, cu excepţia indicelui BET-FI care a înregistrat o scădere de 2,01%. Valoarea totală a tranzacţiilor s-a menţinut redusă, cu doar 10 miliarde de lei mai mare decît în şedinţa precedentă. Volumul a rămas în continuare mic, iar interesul s-a menţinut scăzut.

Piaţa bursieră a fost marcată ieri de scăderi drastice, "Antibiotice" Iaşi fiind una dintre companiile care au avut cele mai mari deprecieri ale preţului acţiunii, respectiv de 4,5%.

O scădere importantă a cotaţiei, de 11%, au înregistrat-o şi titlurile "Siretul" Paşcani. Brokerii atribuie această depreciere faptului că ieri a fost ultima zi a datei de înregistrare, compania urmînd să distribuie gratuit un pachet de 21,9% de acţiuni.

Cotaţia acţiunilor "Rulmentul" Braşov a continuat şi ieri să scadă, variaţia negativă de preţ, care a fost de 6,4%, fiind şi cea mai mare din cadrul primei categorii.

Continuă să fie transferate pachete mari de acţiuni SIF 1 "Banat Crişana", volumul aces-tora fiind ieri mai mare decît cel din sesiunea bursieră precedentă. Brokerii cred că vîn-zătorii şi cumpărătorii au convenit tranzacţiile pe piaţă, întrucît preţul nu a suferit modificări.

Dintre toate societăţile de investiţii financiare, cea mai mare scădere a preţului a fost înregistrată de SIF 4 "Muntenia", confirmîndu-se astfel previziunile brokerilor, care comentau că adevăratăazi de încercare pentru aceste titluri va fi azi. Astfel, în condiţiile în care perioada de înregis-trare s-a încheiat ieri, scăderea a fost de 6,8%, mai mare chiar decît valoarea dividendului.

Creşteri importante au fost înregistrate de companiile "Policolor", "Rolast", "Mefin", precum şi "Oltchim", a cărui evoluţie pozitivă este pusă de brokeri pe seama posibilei privatizări.

O lichiditate ridicată au înregistrat-o acţiunile "Banca Comercială Carpatica", concomitent cu o creştere de 1,9% a cotaţiei. Brokerii cred că apropierea expirării datei de înregistrare (la 23 mai), precum şi rezultatele bune anunţate de companie explică evoluţia de ieri a aces-tor titluri.

BRD Groupe Societe Generale

Cea mai mare valoare de tranzacţionare din cadrul primei categorii a fost înregistrată sub simbolul BRD. Au fost transferate 280.000 de acţiuni pentru 11,9 miliarde de lei. Preţul de referinţă a scăzut cu 2,3%. Şedinţa de ieri a început la preţul de 43.600 lei/acţiune, pentru ca apoi cotaţia să se deprecieze, pe fondul unor volume mici de tranzacţionare. În cea de-a doua parte a şedinţei a fost înregistrat şi volumul maxim tranzacţionat, un pachet de 25.000 acţiuni, precum şi maximul zilei, de 43.900 lei/acţiune.

SIF 1 Banat Crişana

Tranzacţiile cu titlurile SIF 1 au continuat şi ieri, la acelaşi preţ de referinţă cu cel din şedinţa precedentă, însă pe volume mai mari. În prima jumătate a sesiunii bursiere, cantitatea tranzacţionată a fost foarte redusă, pentru ca în cea de-a doua parte să fie transferate trei pachete de 449.000 acţiuni, fiecare la preţul unic de 11.900 lei/acţiune.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb