BVB Acţiunile SIF-urilor au urcat cu până la 6,3%

F.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 12 ianuarie 2012

Acţiunile SIF-urilor au urcat cu până la 6,3%

Bursa de la Bucureşti a scăzut ieri cu 0,18%, într-o piaţă în care preţurile acţiunilor SIF-urilor au crescut cu până la 6,36%, susţinute de unele ordine plasate în ultima oră de unii investitori care au vrut să cumpere pachete mai mari.

Piaţa a deschis ziua în scădere cu 0,5%, în cadrul unor rulaje reduse, după care a revenit spre nivelurile de la finalul şedinţei precedente. În a doua parte a zilei, unele acţiuni au revenit pe creştere, în principal SIF-urile, care au urcat mai mult după ora 16.00.

Brokerii cred că evoluţia acţiunilor SIF-urilor nu a fost influenţată de publicarea marţi în Monitorul Oficial legii prin care se majorează pragul de deţinere la SIF-uri, de la 1% la 5% din titluri, ci mai degrabă de ordinele de cumpărare plasate de unii investitori, care au dorit să cumpere pachete mai mari şi au fost nevoiţi să ofere preţuri în creştere.

"Mi-e greu să cred că la valorile actuale şi cu posibilitatea de deţinere de 5% nu vor fi investitori instituţionali interesaţi să achiziţioneze pachete semnificative, doar că acum aceştia sunt foarte puţini în piaţa locală", a declarat Gabriel Necula, broker la Alpha Finance, citat de Mediafax.

La finalul şedinţei, indicele BET-FI avansa cu 2,64%, susţinut de creşterile de 2,22% - 6,36% înregistrate de acţiunile celor cinci SIF-uri. Indicele include şi titlurile Fondului Proprietatea (FP), care au stagnat.

Operaţiunile cu acţiunile SIF-urilor, în sumă de 8,8 milioane lei (2 milioane euro), au asigurat aproape o treime din lichiditatea pieţei, de 28,6 milioane lei (6,5 milioane euro).

Indicele extins al Bursei, BET-XT, a crescut cu 0,89%. Acesta reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

În acelaşi timp, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în creştere cu numai 0,17%, în timp ce titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 0,17% sub închiderea de marţi.

"Sunt foarte puţini investitori care se mai uită pe piaţă, iar volumele extrem de mici pe majoritatea acţiunilor sunt influenţate în principal de lipsa de încredere în ceea ce urmează în zona euro în următoarele 3-6 luni. Majoritatea investitorilor au intrat într-o perioadă de conservare a capitalurilor şi nu riscă indiferent de oportunităţile create. Este o stare de letargie din care nu vom ieşi decât atunci când vom vedea un optimism ridicat în zona euro, sau poate după o ofertă publică încheiată cu succes pe bursa locală", a afirmat Necula.

Rulajul pieţei acţiunilor, de 28,6 milioane lei (6,5 milioane euro), este de aproape patru ori mai mare decât cel de marţi, de 7,6 milioane lei (1,7 milioane euro). Lichiditatea de miercuri a fost asigurată în proporţie de 38% de două deal-uri cu 0,14% din titlurile BRD (BRD), în valoare de 10,9 milioane de lei (2,5 milioane euro).

Transferurile negociate au fost realizate la 10,9 lei, preţ cu 1,3% peste ultima cotaţie de marţi.

Pe piaţa principală, acţiunile băncii au încheiat tot la 10,9 lei, pe un rulaj de 5,7 milioane lei. Cea mai mare parte a lichidităţii din piaţa principală a fost asigurat de trei transferuri, de aproximativ 5,5 milioane lei, realizate chiar în ultimele minute ale şedinţei.

"Tranzacţiile cu acţiunile BRD arată că pe alocuri mai sunt unii investitori care văd dincolo de conjuncturile de moment, dar că aceştia sunt foarte rari în perioada aceasta", a afirmat brokerul.

Acţiunile Fondului Proprietatea au înregistrat abia al cincilea rulaj din piaţă, de numai 1,5 milioane lei, iar preţul a scăzut nesemnificativ, cu 0,02%, la 0,4299 lei.

Investitorii au continuat să fie activi pe segmentul destinat derivatelor, unde au tranzacţionat produse structurate de 2,1 milioane lei şi contracte futures de peste 700.000 de lei.

Astfel, lichiditatea totală a BVB a fost de 31,4 milioane lei (7,2 milioane euro). Suma este de aproape trei ori mai mare decât rulajul de marţi, de 11,5 milioane lei (2,6 milioane euro).

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb