BVB Acţiunile TEL au impulsionat activitatea bursieră

EDUARD DOBRE
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 6 septembrie 2006

Şedinţa de ieri a BVB a încheiat cu toţi indicii pe plus, creşterea cea mai semnificativă de +0,73%, fiind inregistrată de indicele BET Compozit, care reflectă evoluţia preţurilor tuturor acţiunilor cotate la Bursă.

Ceilalţi indici au crescut şi ei, BET-FI cu 0,24% iar BET (indicele care reflectă evoluţia celor mai lichide zece acţiuni de la bursă) cu doar 0,1%.

Vedetele zilei de marţi au fost titlurile TEL ("Transelectrica") şi cele ale Societăţilor de Investiţii Financiare care s-au comportat, am putea spune, exemplar.

După ce au urcat la 28,5 lei/acţiune, acţiunile TEL au încheiat sesiunea la 28,3 lei, în timp ce cu doar o zi în urmă încheiaseră la 26,7 lei/acţiune. Aceasta reprezintă o creştere de 5,99% faţă de şedinţa precedentă, după ce şi luni a avut o creştere la fel de spectaculoasă, de 4,7%. Putem spune că în aceste zile titlurile TEL sunt "pline de energie". Un lucru bun este că transmit impulsuri pozitive şi altor acţiuni.

Eduard Bodnar, de la "Dorinvest", ne-a declarat că el nu se aştepta ca TEL să urce atît de mult într-un timp atît de scurt, ba chiar prevedea această creştere pentru sfîrşitul anului. Domnul Bodnar crede că în acest moment s-a produs o oarecare echilibrare a cererii şi ofertei, după ce, la începutul tranzacţionării, rata era de 5 la 1 în favoarea cumpărătorilor. În cadrul şedinţei de ieri, cererea a fost apropiată de ofertă, fiind 160.000 de titluri la cumpărare şi 120.000 la vînzare.

Unii brokeri consideră că aprecierea spectaculoasă a acţiunilor TEL este întrucîtva forţată. Aceştia sunt de părere că lipsa ofertei de titluri TEL datorată aşteptărilor mult prea mari ale unor investitori a permis această urcare foarte rapidă a cotaţiei acţiunilor "Transelectrica".

Eduard Bodnar a mai afirmat că este posibil ca ieri un investitor important să fi renunţat la participaţia sa în cadrul "Petrom", prin vînzarea unui pachet destul de însemnat de acţiuni.

Alţi brokeri sunt de părere că preţul titlurilor SNP nu este corelat cu rezultatele înregistrate de companie în ultimul timp şi sunt de părere că acesta ar putea creşte în perioada următoare.

Dintre toate SIF-urile tranzacţionate ieri, cel mai lichid a fost SIF 2 "Moldova", care a închis la 22,2 lei/acţiune. După părerea domnului Bodnar, SIF 2 încearcă să se desprindă de SIF 3, cu care a evoluat o perioadă în tandem. Tot dumnealui crede că SIF Moldova este oarecum subapreciat, el evoluînd în corecţie, dar pozitivă şi apreciază că este probabil ca SIF 2 să crească pînă în jurul valorii de 22,5-22,6 lei/acţiune în viitorul apropiat.

Ţinînd cont că săptămînă viitoare se preconizează că vor intra pe piaţă acţiunile gratuite distribuite de "Banca Transilvania", cotaţia lor tinde către 10 lei/acţiune.

O altă acţiune care a avut o evoluţie bună a cotaţiei în cadrul sesiunii de marţi a fost BRD ("BRD - Societe Generale"), care a urcat de la 17 lei luni, la 17,4 lei/acţiune în şedinţa de ieri.

Dintre acţiunile mai puţin lichide dar care merită achiziţionate, brokerii menţionează "Biofarm" (simbol BIO), "Artrom" Slatina (ART), "Compa" (CMP), "Alro" (ALR).

Sesiunea de ieri a avut un volum de 46.890.508 titluri transferate, la o valoare de aproximativ 13 milioane euro, ceea ce înseamnă o creştere de 19% faţă de ziua precedentă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb