BVB Aprecieri pentru majoritatea indicilor

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 3 octombrie 2023

Aprecieri pentru majoritatea indicilor

Acţiunile Fondul Proprietatea, pe prima treaptă în topul rulajului

Indicii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au avut creşteri în prima sesiune de tranzacţionare a săptămânii, în contrast cu declinul pieţelor europene. Indicele BET, al celor mai lichide 20 titluri ale pieţei noastre, a avut un avans de 0,22%, la 14.368 de puncte, în vreme ce indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii în acţiuni, s-a depreciat cu 0,1%, la 2.673 de puncte.

Valoarea tranzacţiilor s-a ridicat la 86,8 milioane lei, cu mult sub media zilnică a anului, de 142,9 milioane de lei. Ecartul apare şi în condiţiile în care, media a fost puternic trasă în sus de oferta Hidroelectrica, cea mai mare operaţiune de acest tip din istoria pieţei noastre de capital.

Brokerii de la Prime Transaction au notat, în raportul lor zilnic: "Indicii BVB au avut evoluţii mixte cu variaţii cuprinse între -1,83% pentru BET-FI şi +0,23% în cazul BETPlus. Valoarea tranzacţionată a fost de 17,46 milioane euro, în scădere faţă de şedinţa precedentă (...). Emitenţii din cadrul indicelui BET au avut evoluţii mixte, cu aprecieri semnificative de 4,86% înregistrate de acţiunile Bursei de Valori Bucureşti (BVB) şi cu scăderi mai mari de 3% înregistrate de acţiunile Sphera Franchise Group (SFG), -3,62% şi Fondul Proprietatea (FP), -4,4%".

În piaţa "regular", topul valorii tranzacţiilor a fost condus de acţiunile Fondul Proprietatea, ce au cumulat un rulaj de 14,4 milioane de lei, titlurile FP încheind ziua bursieră la preţul unitar de 0,4015 lei.

Pe poziţia a doua în topul rulajului s-au situat acţiunile Hidroelectrica (H2O), ce s-au apreciat cu 0,42%, la 120,5 lei, în condiţiile unor schimburi de 11,5 milioane lei.

Acţiunile OMV Petrom (SNP) s-au depreciat cu 0,18%, până la preţul de 0,569 lei, pe fondul unei valori a tranzacţiilor de 9,6 milioane lei.

Pe poziţia a patra a clasamentului rulajului s-au situat acţiunile BRD-Groupe Societe Generale (BRD), ce au cumulat un rulaj de 7,5 milioane lei, titlurile BRD încheind ziua în scădere cu 0,13%, la preţul de 15,6 lei.

În piaţa "deals" au fost realizate, în total, patru tranzacţii. Cele mai importante dintre acestea, în valoare de 4,8 milioane lei, au fost făcute cu titlurile Hidroelectrica (H2O), la preţul unitar de 120,7 lei, cu 0,58% peste referinţa din piaţa "regular". A mai fost realizat un schimb cu acţiunile OMV Petrom, în sumă de 2,1 milioane lei, la preţul de 0,569 lei pe titlu, cu 0,18% sub referinţa din piaţa "regular". O altă tranzacţie, în valoare de 0,34 milioane lei a fost înregistrată cu acţiunile Bursa de Valori Bucureşti, la preţul de 68,4 lei, cu 3,95% peste referinţă.

Indicele BET-NG, al companiilor energetice şi de utilităţi, s-a depreciat cu 0,04%, până la 1.068 de puncte, în vreme ce indicele BETAeRO, al companiilor prezente în Sistemul Multilateral de Tranzacţionare al BVB, a avut un declin de 0,47%, la 915 puncte.

Topul celor mai mari creşteri

1."Bursa de Valori Bucureşti" (BVB): +4,86%

2. "Promateris" (PPL): +4,21%

3. "Artego" (ARTE): +3,95%

4. "Patria Bank" (PBK): +2,52%

5. "Biofarm" (BIO): +2,44%

Topul celor mai mari scăderi

1. "Dafora" (DAFR): -7,41%

2. "Armătura" (ARM): -6,76%

3. "Electroargeş" (ELGS): -5,80%

4. "Fondul Proprietatea" (FP): -4,40%

5. "Sphera Franchise Group" (SFG): -3,62%

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Se mai ciupeste un pic pe FP, inainte sa inchida portile.

    La BRD poate s-au saturat oamenii sa mai astepte divid. desi daca ma uit azi, TLV scade si BRD creste, impotriva firii. 

    1. Nu cred ca FP nu mai are "viata" = ceva valoare de oferit.

    Aprecierile de ieri au fost doar rezultatul cumpararilor de până la ora 12, din partea celor care au folosit o parte din dividendele FP. După aceea, au urmat vânzări importante/marcări de profituri, iar creșterea la sfârșitul zilei a fost doar marginala. Corecția a început deja, dispărând euforia din ultima luna datorata FP. Anticipez ca BET va fi la 1 noiembrie la 13400.

    DAaa. peste tot merge bursa in jos, la noi in sus. ori o tragem noi in sus p-aia europeana si americana, ori ne trag astialalti pe noi in jos. pariu ca a doua.

    nu era cumva Septembrie prin definitie (a unora!), luna de s/cadere???

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb