BVB "Banca Transilvania" - cel mai stabil emitent de la Bursă

Andreea Negru
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 30 septembrie 2005

Şedinţa bursieră de ieri a fost una caracterizată de scăderi generalizate la Bursă, în condiţiile unei lichidităţi reduse faţă de ziua anterioară. Valoarea totală a tranzacţiilor perfectate ieri la Bursă a însumat aproximativ 30 de milioane de RON.

Indicii bursieri au scăzut, cea mai mare depreciere de 1,27% fiind cea a indicelui BET - FI, care reflectă evoluţia cotaţiilor SIF.

La prima categorie s-a detaşat ca valoare tranzacţionată acţiunile SNP "Petrom", cu un rulaj de peste 2,4 milioane de RON. Investitorii au manifestat interes crescut pentru sectorul petrolier. Au fost transferate peste 5,3 milioane de acţiuni SNP. Cotaţia titlurilor SNP a avut aproape aceeaşi evoluţie cu cea a titlurilor "Rompetrol Rafinare". După scăderea din prima parte a zilei, pînă la nivelul minim de 0,4510 RON/acţiune, în cea de-a doua parte cotaţia s-a apreciat. Brokerii susţin că plasarea unui ordin mare în piaţă la sfîrşitul zilei a făcut ca preţul de închidere să fie cel minim. Acesta a scăzut cu 1,7% faţă de cel anterior.

O evoluţie mult mai bună au înregistrat-o acţiunile "Rompetrol Rafinare", care deşi au deschis ziua pe scăderi accentuate de preţ şi-au consolidat poziţia în piaţă. Preţul titlurilor rafinăriei a fost ieri de 0,1160 RON/acţiune, în scădere cu doar 0,9% faţă de cel anterior.

Acţiunile din sistemul bancar au fost într-o situaţie asemenătoare. Cel mai stabil emitent din ultimele trei zile de la Bursă a fost "Banca Transilvania", care şi-a menţinut aceeaşi cotaţie în mod repetat. Este pentru a treia zi consecutiv cînd preţul de închidere se menţine acelaşi, respectiv cel maxim de 1,0400 RON/acţiune. Valoarea totală a tranzacţiilor efectuate cu titlurile băncii s-a cifrat la peste 2,4 milioane de RON şi un volum de 2,35 milioane de titluri.

"BRD Groupe Société Générale" a fost singura companie a cărei acţiuni au înregistrat creşteri ale preţului. În prima parte a zilei, cotaţia a scăzut pînă la preţul minim de 12,8 RON/acţiune, după care cumparătorii au intervenit în piaţă şi au condus la creşteri de preţ. Preţul de la finele şedinţei de ieri a fost de 13,1 RON/acţiune, în creştere cu 0,8% faţă de cel anterior. Au fost tranzacţionate aproximativ 700.000 RON, iar valoarea tranzacţionată s-a cifrat la 877.000 RON.

Valoarea transferurilor perfectate cu titlurile de la prima categorie a fost de 6,5 milioane de RON.

Acţiunile SIF au înregistrat pentru a treia zi consecutiv scăderi de curs. Cea mai mare depreciere a avut-o ieri cotaţia acţiunilor SIF2 "Moldova" Bacău, a cărei preţ a fost la finele zilei de 1,55 RON/acţiune.

"Flamingo International"

Acţiunile "Flamingo", după suspendarea limitei de preţ au ajuns la 0,4460 RON/titluri, acesta fiind şi preţul de închidere de ieri. Brokerii sînt de părere că evoluţia titlurilor "Flamingo" nu a fost de fapt o scădere şi o apreciere a cursului cu circa 6-7%. Ieri a fost prima zi ex-dividend pentru titlurile FLA, pentru majorarea capitalului social.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb