BVB BET scade cu 2,3%, după maximele din ultima perioadă

Mihai Gongoroi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 1 septembrie 2021

BET scade cu 2,3%, după maximele din ultima perioadă

BET încheie vara cu un raliu de 6,52% Milan Prusan, NN: "Intrările lunare în fondurile de acţiuni sunt mai mari decât intrările în fondurile de obligaţiuni, un semn bun de aliniere spre tendinţa occidentală"

Indicii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au corectat ieri puternic după secvenţa de noi maxime istorice consecutive din ultima perioadă sub care s-a tranzacţionat BET, indicele principal al pieţei locale. Corecţia a venit şi pe fondul unei sesiuni mai slabe pe pieţele externe.

BET a încheiat per total vara acestui an cu un raliu de 6,52%, evoluţie venită şi pe fondul unei creşteri a valorilor tranzacţionate comparativ cu alte perioade de vară din anii anteriori. Per total, avansul din acest an al BET se situează la 24,19%, după corecţia de 2,3% de ieri.

Ultima corecţie de peste 5% a indicelui BET a fost înregistrată în toamna anului trecut, indicele principal al pieţei noastre urmând în perioada scursă de atunci evoluţia pieţelor externe cu un plus semnificativ comparativ cu pieţele din regiune, excepţie fiind bursa austriacă care a fost înaintea bursei locale la nivel de randamente.

În ciuda faptului că nu au fost realizate schimburi în piaţa "deal", valoarea tranzacţiilor a fost de 66 milioane de lei, 56,14 fiind aportul pieţei principale, 2,7 milioane de lei al pieţei AeRO şi 5,6 milioane de lei cel al pieţei produselor structurate. Şedinţa de ieri a marcat ziua cu al patrulea cel mai ridicat rulaj zilnic din luna august. Şedinţa de ieri s-a tranzacţionat de asemenea sub spectrul sfârşitului de lună, când investitorii instituţionali (fondurile) îşi rebalansează portofoliile.

Echipa de la Prime Transaction a scris, în raportul său zilnic: "Indicii BVB au înregistrat corecţii semnificative în şedinţa de astăzi (ieri - n.r.). Variaţiile au fost cuprinse între -0,16% pentru BET-FI şi -2,92% în cazul indicelui BET-NG. Valoarea tranzacţiilor a fost de 13,37 milioane euro, în creştere comparativ cu şedinţa precedentă. Banca Transilvania (TLV) a fost cel mai lichid emitent, având o valoare tranzacţionată de 14,95 milioane lei. Din indicele BET, doar trei emitenţi au închis şedinţa în creştere: Teraplast (TRP) +3,64%, Transelectrica (TEL) +2,04% şi Conpet (COTE) 0,73%. La capitolul scăderi, notăm evoluţia societăţilor: Romgaz (SNG) -4,37%, OMV Petrom (SNP) -4,35% şi BRD Societe Generale (BRD) -3,16%".

La rândul său, Milan Prusan, director general NN Investment Partners, a precizat ieri la Digi24 că după şapte sesiuni foarte optimiste de tranzacţionare este normal să existe şi marcări de profituri, mai ales având în vedere numărul mare de emitenţi care înregistrează valori ale rulajelor de peste 1 milion de lei.

"Pe de altă parte este un context în care preţul petrolului scade semnificativ astăzi, vedem asta afectând preţul cotaţiei companiilor din sectorul energetic. Şi la bănci pare să fie o oarecare marcare a profitului, însă este clar că toamna se apropie şi este cunoscută ca un sezon al tranzacţionării mai active, inclusiv din partea investitorilor instituţionali", a spus oficialul NN.

Prusan a spus de asemenea că fondurile de acţiuni din ţara noastră au crescut semnificativ la nivel de volume de administrare, în acest an.

"Am văzut o construire mai solidă în această vară a portofoliilor investitorilor, mai ales în zona persoanelor fizice, care fie au accesat Bursa de Valori Bucureşti fie prin investiţii directe, fie prin intermediul fondurilor de investiţii. Fondurile de acţiuni din ţara noastră au crescut semnificativ ca volume de administrare. Dacă ne uităm la intrările nete, lunare, sunt mai mari comparativ cu intrările nete în fondurile de obligaţiuni, ceea ce istoric vorbind nu s-a prea întâmplat în ţara noastră. Este o reechilibrare foarte sănătoasă a clienţilor români. Numărul acestora a crescut, avem peste 500.000 de investitori în România care au expunere pe fondurile mutuale în prezent, un semn bun şi pare o aliniere mai clară spre o tendinţă europeană", a mai afirmat Milan Prusan.

În piaţa "regular", topul lichidităţii a fost deci condus de acţiunile Banca Transilvania, ce au coborât cu 2,95%, de la un maxim istoric atins în şedinţa precedentă, până la preţul de 2,965 lei.

Acţiunile OMV Petrom au corectat cu 4,35% la 0,44 lei după ce a urcat puternic în ultima săptămână pe fondul anunţului privind includerea în indicia de pieţe emergente ai FTSE Russell. Valoarea tranzacţionată pe SNP a fost ieri de 8,27 milioane de lei.

Pe poziţia a treia în topul valorii tranzacţiilor s-au situat titlurile Sphera Franchise Group (SFG), ce au cumulat un rulaj de 6,39 milioane de lei, acţiunile companiei încheind ziua în scădere cu 2,96%, la preţul de 18 lei. Compania a raportat ieri rezultatele financiare semestriale.

Titlurile Romgaz au corectat şi ele puternic cu 4,37% până la preţul de 31,7 lei, pe fondul unor schimburi de 4,41 milioane de lei.

Indicele compozit BETPlus a avut o scădere de 2,27% ieri, la 1.820,70 puncte.

  Topul celor mai mari creşteri 

1. "Mecanica Ceahlău" (MECF): +6,15%

2. "Aerostar" (ARS): +4,35%

3. "Romcab" (MCAB): +3,90%

4. "TeraPlast" (TRP): +3,64%

5. "Dafora" (DAFR): +3,13%

  Topul celor mai mari scăderi

1. "Altur" (ALT): -7,94%

2. "Impact Developer & Contractor" (IMP): -5,84%

3. "Romcarbon" (ROCE): -4,38%

4. "Romgaz" (SNG): -4,37%

5. "OMV Petrom" (SNP): -4,35%

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb