ZIARUL BURSA

01 septembrie 2021
Ediţia din 15.08.2024
Fotografie de Sabin S. Brandiburu

REPORTAJ / TRADIŢII ŞI MEŞTEŞUGURI LA MUZEUL ASTRA DIN SIBIU Casa ţărănească de pe bancnota de 10 lei, în Dumbrava Sibiului

Sabin S. BrandiburuCultură / 1 septembrie 2021

Casa ţărănească aflată pe bancnota de 10 lei reprezintă una dintre principalele atracţii ale Muzeului Astra din Dumbrava Sibiului. Deşi, de-a lungul timpului, au fost voci care au susţinut că pe această bancnotă este schiţată o casă expusă la Muzeul Satului din Bucureşti, se pare că schiţa originală este realizată după Casa de Pomicultori de la Muzeul Astra din Sibiu.

Coşmarurile unor nopţi de vară

Cornel CodiţăEditorial / 1 septembrie 2021

Cornel Codiţă

Vedeţi, aici e diferenţa! Clasicii sunt concişi. Lui Shakespeare îi ajunge o singură noapte, cea a Sfîntului Ioan, şi doar un singur vis. Frumos.

Dacă tot servim propagandă pe pâine, măcar să fie una mai de calitate

OPINII Dacă tot servim propagandă pe pâine, măcar să fie una mai de calitate

Cristian DogaruMiscellanea / 1 septembrie 2021

Dezbaterea zilei pare să fie introducerea vaccinării obligatorii pentru anumite categorii de bugetari, în special pentru cei din sănătate şi învăţământ, deci interfeţele cu publicul. Argumentul forte adus de suporterii acestei măsuri este că un nevaccinat care interacţionează cu oamenii, precum un doctor sau un profesor, îi poate îmbolnăvi.

Ben Madadi, cel mai mare investitor persoană fizică de la SIF Muntenia, a depus la ASF o ofertă de cumpărare pentru 55 milioane de acţiuni SIF4

Ben Madadi, cel mai mare investitor persoană fizică de la SIF Muntenia, a depus la ASF o ofertă de cumpărare pentru 55 milioane de acţiuni SIF4

Mihai GongoroiPiaţa de Capital / 1 septembrie 2021

Actualizare - SAI Muntenia Invest, administratorul SIF Muntenia, a transmis Bursei de Valori Bucureşti un raport curent cu privire la oferta depusă luni de investitorul Ben Madadi

---

Madadi: "Voi oferi mai multe detalii imediat ce voi primi un răspuns final din partea ASF"

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a primit, luni, o solicitare de avizare a unei oferte de cumpărare pentru 55 de milioane de titluri ale SIF Muntenia (SIF4), ne-au precizat ieri surse din piaţă. Sursele spuneau, ieri, că este vorba despre Ben Madadi, cel mai mare investitor persoană fizică de la SIF Muntenia. Pachetul vizat de Madadi reprezintă 7% din SIF Muntenia.

PayPal analizează lansarea unei platforme de tranzacţionare a acţiunilor

SURSE CITATE DE CNBC: PayPal analizează lansarea unei platforme de tranzacţionare a acţiunilor

A.V.Internaţional / 1 septembrie 2021

Dacă va fi creată, aceasta se va adresa clienţilor din SUA JMP Securities: Peste 10 milioane de noi investitori individuali au intrat pe piaţa acţiunilor în prima jumătate a acestui an 

Operatorul american de servicii de plăţi on-line PayPal Holdings Inc. analizează o posibilă lansare a unui sistem propriu de tranzacţionare a acţiunilor, conform unor surse citate de CNBC. Un astfel de produs ar veni după ce, anul trecut, PayPal a intrat pe piaţa tranzacţiilor cu criptomonede.

Societatea cu sediul în San Jose, California, l-a angajat recent pe brokerul veteran Rich Hagen ca parte a planului privind eventuala lansare a platformei pentru acţiuni, spune una dintre sursele citate. După ce a părăsit Ally Invest, Hagen este, acum, CEO-ul diviziei Invest at PayPal din cadrul operatorului de plăţi. Hagen a fost cofondator al societăţii de brokeraj online TradeKing, preluată de Ally Invest.

Contactaţi de CNBC în legătură cu eventuala lansare a platformei destinate tranzacţiilor cu acţiuni, oficialii PayPal au făcut trimitere la o declaraţie a CEO-ului Dan Schulman, din luna februarie, potrivit căreia viziunea pe termen lung a companiei ar putea include mai multe servicii financiare, printre care şi "noi capacităţi de investiţii".

Fondul Proprietatea raportează un profit de 1,8 miliarde lei

PENTRU PRIMA JUMĂTATE A ANULUI Fondul Proprietatea raportează un profit de 1,8 miliarde lei

M.G.Piaţa de Capital / 1 septembrie 2021

FP: "Legea apelor din Parlament împinge costurile de producţie ale Hidroelectrica într-un an hidrologic mediu la aproximativ 528 milioane lei, de la aproximativ 350 milioane lei" 

Fondul Proprietatea (FP) înregistrează, după primele şase luni ale acestui an, un profit de 1,8 miliarde de lei, faţă de o pierdere de 848,6 milioane de lei în primele şase luni ale lui 2020, conform raportului FP remis, ieri, Bursei de Valori Bucureşti (BVB). Fondul mai arată că Legea Apelor, aflată în prezent în Comisia agricolă din Parlament, împinge în forma actuală costurile de producţie ale Hidroelectrica într-un an hidrologic mediu la aproximativ 528 milioane lei, de la aproximativ 350 milioane lei.

IAR Braşov raportează un profit de 18,28 milioane lei, în creştere cu 18,7%

LA SEMESTRU IAR Braşov raportează un profit de 18,28 milioane lei, în creştere cu 18,7%

M.G.Companii / 1 septembrie 2021

Cifră de afaceri de 167 milioane lei pentru IAR, în creştere cu 5,5% 

IAR Braşov (IARV), companie ce realizează mentenanţă şi reparaţii pentru elicoptere, a raportat, pentru primul semestru al anului, un profit net de 18,28 milioane de lei, cu 18,7% sub cel aferent primelor şase luni ale lui 2020, în contextul revenirii pe creştere a veniturilor din exploatare cu 7% la 158,4 milioane de lei, după diminuarea cu 30% la 148 milioane de lei suferită în prima jumătate a lui 2020 comparativ cu prima jumătate a lui 2019, reiese din raportul emitentului publicat, ieri, pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Cifra de afaceri netă s-a ridicat la 167,45 milioane de lei, cu 5,5% peste cea prinsă în situaţiile financiare de la mijlocul anului trecut, 54,37 milioane de lei provenind din vânzarea pieselor de schimb şi reparaţii de echipamente pentru elicoptere Puma şi Alouette, iar 67 milioane de lei din reparaţii capitale şi modernizări pentru elicoptere Puma.

MAMBricolaj - profit net de 0,5 milioane de lei, în scădere cu 78%

ÎN PRIMELE ŞASE LUNI ALE ACESTUI AN MAMBricolaj - profit net de 0,5 milioane de lei, în scădere cu 78%

M.G.Companii / 1 septembrie 2021

MAM: "Scumpirea mărfurilor şi a materiilor prime începe să genereze o scădere majoră a cererii, atât în rândul companiilor, cât şi al consumatorului final" Compania are în plan deschiderea unui nou magazin, în Braşov, în luna octombrie, dar şi ieşirea în afara ţării  

MAMBricolaj (MAM), companie listată pe piaţa AeRO a Bursei de Valori Bucureşti (BVB) în debutul acestui an, a raportat, pentru primele şase luni din acest an, un profit net de 0,5 milioane de lei, în scădere cu 78% faţă de profitul net din primele şase luni ale lui 2020, se arată în raportul emitentului publicat, ieri, pe site-ul operatorului pieţei noastre.

Nicuşor Dan invocă greaua moştenire lăsată de administraţia Firea

LA ZECE LUNI DE LA PRELUAREA MANDATULUI Nicuşor Dan invocă greaua moştenire lăsată de administraţia Firea

G.M.Miscellanea / 1 septembrie 2021

Greaua moştenire, adică datoriile lăsate Municipalităţii de fosta echipă Firea care s-a aflat în fruntea administraţiei publice locale în perioada 2016-2020, a fost invocată, ieri, de primarul general Nicuşor Dan, la zece luni de la preluarea mandatului, drept principala cauză pentru care anul acesta lucrările mari, medii şi mici de infrastructură au fost subfinanţate.

Desfiinţarea SIIJ, blocată de orgoliile liderilor coaliţiei de guvernare

Desfiinţarea SIIJ, blocată de orgoliile liderilor coaliţiei de guvernare

George MarinescuPolitică / 1 septembrie 2021

Secţia de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie se dovedeşte a fi o nucă prea tare pentru membrii coaliţiei de guvernare, care în loc să conlucreze pentru desfiinţarea ei, trag fiecare în altă parte, rostogolind nuca în toate direcţiile, fără să îi facă măcar o fisură.

Proiectul de act normativ iniţiat de Ministerul Justiţiei la mijlocul lunii februarie, act ce a primit aviz negativ din partea plenului Consiliului Superior al Magistraturii, se pare că nu are nicio şansă în acest moment să treacă de votul Senatului, în calitate de for decizional. Chiar dacă iniţiativa legislativă a fost votată încă din luna martie de deputaţii coaliţiei de guvernare, amendamentele introduse de reprezentanţii UDMR şi considerate pertinente de către unii aleşi liberali reprezintă probleme cu multe necunoscute pentru cei din USRPLUS şi pentru Stelian Ion, ministrul Justiţiei, care îşi văd blocat demersul în Parlament.

AnuntBursa.ro
ConstructiiBursa.ro
Evenimentele BURSA
Suplimentele BURSA
MACRO NEWSLETTER 1 septembrie 2021

MACRO NEWSLETTER 1 septembrie 2021

Macroeconomie / 1 septembrie 2021

Preţurile producătorilor industriali din Franţa şi-au accelerat creşterea anuală şi în iulie 2021, până la 8%, de la 7,2% în luna precedentă, pe fondul unei noi creşteri lunare de 1,1%. Preţurile din industria prelucrătoare şi-au accelerat...

PIAŢA VALUTARĂ  Euro s-a depreciat la 4,9348 lei

Sabin S. BrandiburuBănci-Asigurări / 1 septembrie 2021

Euro a scăzut, ieri, cu 0,01 bani faţă de leu, Banca Naţională a României (BNR) afişând un curs de referinţă de 4,9348 lei/euro.

Pe pieţele externe, ieri, în jurul orelor 17:00, un euro era tranzacţionat la 1,1825 dolari, în apreciere cu 0,25%...

Fluctuaţii pe bursele europene

BURSELE LUMII Fluctuaţii pe bursele europene

A.V.Internaţional / 1 septembrie 2021

Pieţele din Europa au fluctuat ieri, pe fondul semnelor de încetinire a economiei Chinei.

Euronext Paris

- Titlurile producătorului auto franco-italian Stellantis NV au coborât cu 0,9%, la 16,87 euro la ora locală 14.52. Compania extinde...

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo