Greaua moştenire, adică datoriile lăsate Municipalităţii de fosta echipă Firea care s-a aflat în fruntea administraţiei publice locale în perioada 2016-2020, a fost invocată, ieri, de primarul general Nicuşor Dan, la zece luni de la preluarea mandatului, drept principala cauză pentru care anul acesta lucrările mari, medii şi mici de infrastructură au fost subfinanţate.
"Administraţia ultimilor ani a fost o minciună. Bucureştiul aşa cum l-am preluat era un pacient în comă la terapie intensivă. Când ai un pacient la terapie intensivă trebuie să-l stabilizezi. Cea mai mare parte a ultimelor zece luni a fost dedicată stabilizării. Am preluat o primărie în faliment. Au fost mai multe pericole peste care am trecut. În iarnă o centrală privată în Bucureşti ne-a ameninţat că ne taie căldura. Am fost în pericol să nu organizăm Euro 2020. Conturile noastre de investiţii erau blocate. Am fost în pericol să reziliem lucrările pentru cea mai mare lucrare de investiţii din Bucureşti. Ar fi însemnat să dăm înapoi sute de milioane de euro. Am fi fost în pericol ca Comisia Europeană să pună în aplicare procedura de infringement pentru calitatea aerului în Bucureşti", a declarat Nicuşor Dan.
Primarul general a amintit că, la preluarea mandatului, în conturile Municipalităţii se aflau trei milioane de lei, în timp ce datoria era de o mie de ori mai mare, adică trei miliarde de lei.
"Toate datoriile erau curente. Toţi puteau în orice moment să ne blocheze conturile. Primăria era de fapt într-un faliment pe care nu-l declarase. Conturile erau blocate, creditele pentru investiţii erau blocate. Cunoaştem cu toţii autobuzele Otokar. Datoria pentru ele era de 165 milioane de lei. Unde suntem azi? Avem o situaţie financiară stabilă. Nu avem conturile blocate, am deblocat creditele pentru investiţii, şi lucrul cel mai important, că suntem credibili pe piaţă", a arătat primarul general al Capitalei.
Nicuşor Dan a menţionat că pentru echilibrarea balanţei financiare a fost nevoit să reducă drastic cheltuielile primăriei ceea ce a dus, de exemplu, o economie de 250 de milioane de lei la capitolul bunuri şi servicii, pe primele şapte luni din 2021 faţă de 2020. Reducerea respectivă se datorează în principal demarării procedurilor de desfiinţare a companiilor municipale înfiinţate de administraţia Firea.
"Am definitivat procedurile administrative pentru a închide 14 din cele 16 companii. Din acest moment rămâne doar să se desfăşoare procedurile juridice. Din cele 14 companii vor fi disponibilizaţi 2700 de oameni. Mulţi au plecat deja. Cheltuielile salariale: 150 milioane de lei pe an. Din cele 16 companii au mai rămas de închis companiile de parking şi protecţie civilă. Mai sunt patru companii pe care le ţinem provizoriu. Iluminatul public, întreţinerea semafoarelor, activitatea de deratizare şi compania imobiliară care are în proprietate blocul social din Ghencea care e în construcţie", a spus Nicuşor Dan.
Primarul general al Capitalei a menţionat că s-a reuşit deblocarea marilor proiecte de infrastructură printre care se numără staţia de epurare de la Glina, pasajul din zona Doamna Ghica şi lucrările de la Prelungirea Ghencea. El a spus că actuala echipă din fruntea Municipalităţii se va axa pe investiţiile în infrastructura mare, în timp ce investiţiile mici şi medii - cum ar fi anvelopările de blocuri - vor fi transferate primăriilor celor şase sectoare ale Bucureştiului.
"Pe zona de transporturi am semnat contractul pentru achiziţia a 100 de tramvaie, bani europene. Primul va sosi în vara anului viitor. Fosta administraţie a avut două licitaţii eşuate pentru autobuze electrice. Vom lansa licitaţia şi vom avea 100 de autobuze electrice până în anul 2023. (...) Venim după 12 ani de bătaie de joc în care sistemul termoenergetic a ajuns în pragul colapsului. Am semnat contractul de finanţare cu Comisia Europeană, 300 miliarde euro, am compensat 320 milioane de lei cu Guvernul. Am parcurs procedurile administrative pentru achiziţia ELCEN. Aşteptăm întreg sistemul energetic local, aşteptăm un sprijin al Guvernului pentru ca această achiziţie să aibă loc până la finalul acestui an", a punctat Nicuşor Dan.
Edilul a concluzionat că va urmări ca dezvoltarea Capitalei să se facă în mod corect şi nu speculativ.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 01.09.2021, 08:32)
ÎȚI PLACE SA TE LAUZI CU CE AI DISTRUS SATANIST ULE MUIST, L. G. B.T.IST. CARE EȘTI CA AI DISTRUS DIN 16 COMPANII 14 ȘI 2700 DE MUNCITORI AU PLECAT DIN CAUZA TA DUPĂ SALARIILE DE MIZERE PE CARE LE DAI CU ÎNTÂRZIERE. DUTE LA TELEVIZIUNILE TALE CARE TE LAUDA(IREALITATEA, DIGI ȘI ALTELE) 24 DE ORE DIN 24 ȘI AFISEAZATE CUM ÎȚI BĂGAI DEGETUL ÎN NAS ȘI ÎȚI MINCAI, LINGE AI MICI DIN NAS TRAVESTITUL. NOI ȘTIM CA ÎȚI PLACE SA O SUGI ȘI SA ÎNGHIȚI SPERMĂ DAR NU ÎN FATA TELEVIZORULUI FETITA TRAVESTIȚA MUISTA L. G. B.T.ISTA CARE EȘTI CA TE VAD COPII. GHINION. DACĂ EȘTI FETITA ȘI NU ȘTII CE ÎNSEAMNĂ SA AI COPII. DRAGA REDACȚIE BURSA SA NU ȘTERGI ACEST TEXT ȘI MESAJ CA SA L CITEASCĂ ACESTA FETITA MUISTA, SATANISTA L. G. B.T.ISTA, SA NU SA SE MAI AFIȘEZE LA TELEVIZIUNILE CARE LE PLĂTEȘTE CU BANII GREI CA SA L LAUDE ȘI SA ȘI ARATE POFTA NEBUNA CUM ÎȘI LINGE ȘI MANINCA MUCI DIN NAS ACEST TRAVESTIT. MULȚUMESC.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 01.09.2021, 13:58)
normal ca e greaua mostenire! la ce va asteptati de la mucusor!
3. fără titlu
(mesaj trimis de Tot bucureștean în data de 01.09.2021, 19:20)
De când mă știu am fost ademenit cu promisiunea că lucrurile se vor rezolva, că va curge " lapte și miere " , dar să mai avem PUȚINTICĂ RĂBDARE. Și în fapt, înaintăm ca melcul sau chiar dăm înapoi.
Concret : Din clipa in care ies din casă mă confrunt cu o realitate urîtă, în orice direcție aș merge prin București știu că voi fi confruntat cu dovezi ale indolenței și neprofesionalismului așa zișilor EDILi din capitală. Până la realizarea " marilor obiective " ale Primăriilor, se pot face însă multe alte lucruri poate mai puțin spectaculoase dar strict necesare, cu cheltuieli minime sau din care acestea ar avea chiar de câștigat. DACĂ S-AR DORI. Aș putea întocmi o listă lungă de probleme care s-ar rezolva ușor și viața noastră ar putea fi ceva mai frumoasă și ca mine cred că foarte mulți alti bucureșteni gândesc la fel.
Un singur exemplu : trotuarele din București sunt garnisite cu murdăria lăsată în general de câinii scoși la plimbare (sau chiar de către alte animale). Aplicarea legii ar avea doua consecințe clare, trotuare ceva mai curate și creșterea spectaculoasă a veniturilor provenite din amenzi. Și aș mai avea o propunere, deocamdată să se renunțe la formula EDILUL CAPITALEI sau EDILUL SECTORULUI..., după mine este un titlul deocamdată nemeritat.