Bursa de Valori din Bucureşti pare să traverseze o perioadă de calm dacă este să judecăm după nivelul tranzacţiilor din ultimele opt şedinţe care au ocazionat transferuri de valori apropiate, cuprinse între 6 şi 9 milioa-ne euro. Motivul stabilizării l-ar putea reprezenta poziţia de expectativă în care se află investitorii, în legătură cu publicarea rezultatelor financiare de pe semestrul I ale emitenţilor listaţi, la începutul lunii august.
Valoarea titlurilor transferate ieri a crescut cu 20% până la 7,51 milioane euro, faţă de ziua anterioară. Deşi toţi cei patru indici bursieri au încheiat şedinţa pe "verde", creşterea lor nu a fost una concludentă, cel mai mult apreciindu-se BET-FI cu +1,63%. Indicele celor mai lichide zece titluri a oscilat intens în jurul valorii de închidere de miercuri, dar a reuşit să câştige în final +0,74%.
Domnul Iulian Panait de la "KD Invest" este de părere că şedinţa de ieri a fost una liniştită fără evenimente importante de semnalat. Cele cinci societăţi de investiţii financiare au avut un start în forţă, dar şi-au atenuat apoi ritmul de creştere până la 41.096 puncte. Sectorul petrolier, reprezentat prin acţiunile "Petrom" Bucureşti şi "Rompetrol Rafinare" Constanţa, a crescut uşor (sub un procent). A fost prima zi de tranzacţionare pentru "Banca Carpatica", după operarea majorării de capital, iar preţul unei acţiuni a pierdut -1,9%, până la 0,52 lei.
Liviu Avram de la "Prime Transaction" ne-a declarat faptul că piaţa dă semne de aşezare, echilibrul de 19:11:19 (societăţi în creştere, în stagnare, în scădere), fiind mai mult decât elocvent. Acţiunile "Rompetrol Rafinare" Constanţa pierduseră peste -3,5% până la jumătatea şedinţei, dar au revenit spre final pe fondul unui volum mai ridicat al tranzacţiilor, până la 0,0803 lei/acţiune.
Cele mai căutate acţiuni au fost, din nou, SIF 5 şi SIF 2 cu transferuri realizate de peste 11 milioane lei. SIF "Oltenia" a raportat cel mai mare rezultat net pe acţiune în primul trimestru al anului curent (0,0738 lei/acţiune), acest lucru fiind reflectat de piaţă. Totodată SIF-ul craiovean are cea mai scumpă acţiune din sector (2,29 lei) care a câştigat ieri +1,33%.
Creşteri importante le-au avut companiile UAMT Oradea +5,67% şi "Sinteza" Paşcani +6,13%. Acţiunea SRT a scăzut constant în ultimii doi ani, pe când simbolul UAM a evoluat pozitiv în ultimele 12 luni.
• "BRD Groupe Société Générale"
Cu titlurile celei de-a doua bănci din sistem, "BRD Groupe Société Générale", emitent al categoriei I, s-au realizat tranzacţii importante de 2,45 milioane lei. Acţiunea BRD dă semne de monotonie, după ce a urcat la începutul lunii iulie cu +20%. În şedinţa de ieri, cursul a variat între 16,2 şi 16,6 lei/acţiune şi s-a oprit la nivelul de 16,4 lei/acţiune (+0,0%).