Evoluţiile din şedinţa de tranzacţionare de ieri au fost destul de modeste, Bursa pare că s-a întors la vechile evoluţii înregistrate cu ceva timp în urmă. În prima parte a sesiunii bursiere, piaţa a fost echilibrată, cu o uşoară creştere. Totuşi, spre final, în majoritatea lor, cotaţiile acţiunilor au fost descrescătoare. Valoarea totală a tranzacţiilor a fost extrem de redusă, respectiv cu puţin peste 100 de miliarde de lei.
Toţi indicii bursieri au înregis-trat scăderi. Cea mai mare a fost cea a indicelui BET - FI, care reflectă evoluţia preţurilor titlurilor SIF. Acesta a scăzut cu 1,5% faţă de şedinţa anterioară, di cauza evoluţiei negative a cotaţiilor celor cinci societăţi de investiţii financiare.
Acţiunile SIF au avut o evoluţie descrescătoare, cu reduceri mai mici decît cele din ziua precedentă. Singura societate de investiţii financiare care şi-a menţinut cursul din urmă cu o zi a fost SIF "Transilvania" al cărei preţ de închidere s-a situat la 13.200 lei/acţiune. Peste jumătate din valoarea totală transferată au reprezentat-o tranzacţiile cu titluri SIF.
La prima categorie s-au detaşat acţiunile "Banca Transilvania", cu care s-au efectuat transferuri de peste 10 miliarde de lei, mai precis jumătate din totalul categoriei. De trei zile consecutiv, preţul unitar la închiderea şedinţei de tranzacţionare a fost de 7.650 lei, fără fluctuaţii de la o zi la alta. Volatilitatea preţului s-a situat între 7.600 şi 7.700 lei/acţiune. Cel mai mare pachet de 173.500 acţiuni a fost transferat la începutul zilei, la acelaşi preţ ca cel de închidere.
Un alt emitent, la aceeaşi categorie, care a realizat o valoare tranzacţionată de peste 6 miliarde de lei a fost BRD Groupe Société Générale. Titlurile BRD au încheiat ziua de ieri cu o creştere de doar 0,4%, preţul fiind de 46.900 lei/acţiune.
Piaţa acţiunilor SIF a fost caracterizată de o evoluţie des-crescătoare, iar volumele şi valorile înregistrate au fost mici comparativ cu zilele trecute. Vînzătorii şi-au făcut apariţia în piaţă şi acest lucru a condus la deprecieri ale preţurilor. În opinia brokerilor, titlurile SIF sînt la un preţ atractiv, fapt care ar trebui să îndemne inves-titorii să acţioneze mai mult în piaţă.
La categoria a doua, preţul acţiunilor "Rompetrol Rafinare" a scăzut cu 0,6%, ajungînd la nivelul de 900 lei/acţiune.
• SIF 5 "Oltenia" Craiova
După o creştere consecutivă timp de trei zilei, preţul acţiunilor SIF5 suferă corecţii de la începtul săptămînii. Brokerii consideră că investitorii, după ce au marcat profit datorită creşterii cotaţiei, au ieşit din piaţă, fapt care a generat reduceri masive în sectorul SIF la cotaţiile tuturor titlurilor.
În prima parte a sesiunii bursiere de ieri a fost transferat un pachet cu 220.000 titluri SIF5 la preţul de 13.000 lei/acţiune. La finalul sesiunii, preţul a fost de 12.600 lei/acţiune, în scădere cu 2,3% faţă de ziua precedentă. Valoarea totală tranzacţionată a fost de peste 22 miliarde de lei, reprezentînd un sfert din totalul categoriei.