BVB Creşteri uşoare la bursă înaintea deciziei FTSE

MIHAI GONGOROI
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 26 septembrie 2019

Creşteri uşoare la bursă înaintea deciziei FTSE

BET revine peste pragul de 9.500 de puncte

Opt din cei nouă indici ai Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au marcat aprecieri ale cotaţiilor, în şedinţa de la mijlocul săptămânii, creşterile fiind moderate în contextul în care astăzi, la sfârşitul şedinţei din Statele Unite, agenţia de rating FTSE Russell va anunţa decizia privind amânarea sau trecerea pieţei noastre de capital în categoria celor emergente.

Valoarea tranzacţiilor de ieri s-a ridicat la 39,46 milioane de lei, din care peste jumătate s-a concentrat pe cele două titluri bancare lichide de la bursa locală, activitatea fiind antrenată de investitorii locali. BET a urcat cu 0,2%, la 9.502,48 de puncte, în contrast atât cu pieţele din regiunea noastră, cât şi cu cele din pieţele dezvoltate, un semn cu privire la aşteptările pieţei privind decizia FTSE.

Anca Păltineanu, analist de investiţii la Tradeville, ne-a transmis: "Astăzi (n.r. ieri), indicii BVB au avut o evoluţie în general pozitivă, spre deosebire de cea de pe principalele burse europene. Indicele BET a câştigat 0,2% faţă de şedinţa anterioa-ră, în timp ce restul indicilor au variat între minus 0,1% (BET-BK) şi un plus de 0,2% (BET, BET-TR). Valoarea totală a tranzacţiilor de pe piaţa reglementată a fost de 8,32 milioane de euro, fiind sub media zilnică de 9,17 milioane de euro înregistrată de la începutul anului.

Cel mai mare avans pe segmentul principal l-au înregistrat acţiunile UAMT (UAM), cu o creştere de 9,71%, pe fondul tranzacţionării unui volum redus. Din cadrul indicelui BET, cea mai bună evoluţie a fost înregistrată de acţiunile Nuclearelectrica (SNN), cu plus 1,68%, pe fondul tranzacţionării unui volum peste media ultimelor şase luni. Cea mai mare scădere pe piaţa reglementată au înregistrat-o astăzi (n.r. ieri) acţiunile TMK-Artrom (ART), cu un recul de 3,89%, având un volum redus. Din cadrul indicelui BET, cea mai slabă evoluţie a zilei au marcat-o titlurile Electrica (EL), minus 1,31%, pe fondul unui volum de acţiuni aflat peste media tranzacţionată în ultimele şase luni pentru acest simbol".

În piaţa "regular", topul lichidităţii a fost condus de acţiunile Banca Transilvania (TLV), care au încheiat ziua la preţul unitar de 2,41 lei, în creştere cu 0,42%, pe fondul unor tranzacţii în valoare de 10,83 milioane de lei.

Locul al doilea în acest clasament a fost ocupat de titlurile BRD - Groupe Societe Generale (BRD), care au încheiat şedinţa de tranzacţionare la preţul unitar de 14,02 lei, în creştere cu 0,14%, valoarea schimburilor cu acţiunile instituţiei bancare însumând puţin peste 10 milioane de lei.

Acţiunile EL au terminat ziua bursieră la preţul unitar de 11,3 lei, în contextul unor tranzacţii de 4,34 milioane de lei.

Locul al patrulea în acest top a fost ocupat de titlurile Fondul Proprietatea (FP), care au cumulat un rulaj de 3,43 milioane de lei, ultima cotaţie a emitentului fiind de 1,175 lei/titlu, în condiţiile unui avans de 0,43%.

Prin piaţa "deal" nu s-a realizat nicio tranzacţie.

Indicele compozit BETPlus, ce include cei mai tranzacţionaţi 40 de emitenţi ai bursei noastre, s-a apreciat cu 0,19%, în timp ce indicii BET-NG şi BET-FI au urcat marginal cu 0,04%.

Topul celor mai mari creşteri

1. "Uamt" (UAM): +9,71%

2. "Prebet" (PREB): +6,85%

3. "Electrocontact" (ECT): +2,38%

4. "Ves Sighişoara" (VESY): +2,26%

5. "Oil Terminal" (OIL): +1,85%

---------------------

Topul celor mai mari scăderi

1. "TMK-Artrom" (ART): -3,89%

2. "Conted" (CNTE): -3,7%

3. "Zentiva" (SCD): -3,22%

4. "Erste Group Bank" (EBS): -2,64%

5. "Biofarm" (BIO): -2,12%

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb