BVB Creşterile din mijlocul săptămânii au fost urmate de corecţii

Eduard Dobre
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 1 septembrie 2006

După două zile de creşteri susţinute, ieri piaţa a evoluat "în corecţie", brokerii considerând că s-a ajuns la un oarecare echilibru între cerere şi ofertă. Ei se aşteaptă ca începând de luni când se termină perioada de concedii investitorii să devină mai activi.

Principalele titluri tranzacţionate au fost în continuare SNP Petrom, "Rompetrol Rafinare" (RRC) şi acţiunile societăţilor de investiţii financiare (SIF).

Volumul total al şedinţei de ieri a fost de 43.993.462 titluri trans-ferate, mai puţin cu 67% decât cu o zi în urmă. Şi valoarea a scăzut, ajungând la 32.915.448 lei (9,4 milioane euro).

Liviu Avram, de la "Prime Trans-action", consideră că piaţa a suferit o uşoară corecţie după două zile de creşteri susţinute. Tot domnia sa a apreciat că titlurile TLV ale "Băncii Transilvania" vor mai stagna până la mijlocul lunii septembrie, cînd se alocă acţiunile gratuite emise în cadrul majorării capitalului social.

Silviu Antonescu, de la "Harinvest", crede că nu este nimic rău în scăderea de ieri, piaţa având astfel de cicluri de corectare. Domnul Antonescu a precizat că titlurile SIF s-au retras din banda superioară după ce au atins maximul de 21,8 lei/acţiune. Cotaţia lor va depinde de presiunea creată pe piaţă în ceea ce priveşte cererea şi oferta de acţiuni SIF.

După comportamentul foarte bun din sesiunea de miercuri, ieri titlurile "Petrom" au urcat până la nivelul din aprilie-martie, de 0,57 lei/acţiune, după care au scăzut la 0,555 lei, nivel la care au şi încheiat şedinţa. Silviu Antones-cu a afirmat că investitorii şi-au "marcat" profitul pe SNP.

Reprezentantul "Harinvest" ne-a declarat că scăderea de ieri a titlurilor RRC se datorează corecţiei faţă de marţi, când un ordin de ultim moment le-a crescut cotaţia, practic ele încheind la acelaşi nivel cu cel de acum două şedinţe.

Liviu Avram a apreciat, de asemenea, că dacă nu va fi respinsă, hotărârea de cedare a pachetului de 8% din acţiunile "Petrom", va afecta investiţiile pe termen lung în aceste titluri.

În ritmul sesiunii de ieri, şi SIF-urile au încheiat ziua în corecţie. Acestea rămân însă unele dintre cele mai lichide titluri de pe piaţă.

Silviu Antonescu recomandă investitorilor să aştepte câteva zile pentru a vedea unde se vor stabiliza cotaţiile "Transelectrica" şi SIF. În legătură cu "Trans-electrica", domnul Antonescu ne-a spus că aprecierea de ieri a fost datorată scăderii ofertei de pe piaţă şi răscumpărării unor titluri de către investitorii care le-au vândut în cadrul sesiunii de marţi.

Domnul Avram preciza la rândul său că, în lipsa unei lichidităţi care să permită o bună des-făşurare a transferurilor de pe piaţă, este de preferat ca investitorii să mai aştepte înainte să ia decizia de cumpărare a acţiunilor.

Achiziţia pachetului de acţiuni al "Rolast" (RLS) de către "Romanian Investment Fund" a dus la o uşoară apreciere a acestora. Liviu Avram crede că este foarte probabil ca fondul de investiţii să continue să cumpere acţiuni RLS, pe fondul ofertei bune existente în acest moment.

SIF 5 Oltenia

După câteva zile de aprecieri ale cotaţiei acţiunilor SIF5 , a venit momentul corectării aces-teia. Brokerii consideră că titlurile SIF5 au lovit pragul superior al coridorului în care evoluează, devenind necesară o diminuare datorată în mare parte şi lichidităţii scăzute din acest moment. Acţiunile SIF5 au încheiat sesiunea la valoarea de 2,73 lei/acţiune, ceea ce reprezintă o diminuare cu -0,36% faţă de marţi. În mod asemănător s-au comportat şi celelalte societăţi de investiţii financiare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb