Bursa de Valori Bucureşti a înregistrat, ieri, o nouă şedinţă de scăderi, indicii închizând cu deprecieri uşoare, semn că investitorii s-au mai temperat faţă de şedinţa de vineri, când indicele BET-FI, al celor cinci societăţi de investiţii financiare, a scăzut cu aproape 9%.
"În şedinţa de astăzi (n.r. ieri) s-a remarcat o volatilitate crescută chiar în prima oră de tranzacţionare când presiunea la vânzare a fost semnificativă", a precizat Darie Moldovan, director de tranzacţionare la "Broker" Cluj, adăugând: "Ulterior, au fost destul de multe ordine de cumpărare în piaţă, cotaţiile au trecut la un moment dat pe plus chiar, piaţa stabilizându-se spre finalul şedinţei".
Indicele compozit, BET-C, a coborât, ieri, cu 1,23%, la 2.846,18 puncte, după ce vineri pierdu-se 4,51%. Indicele BET, al celor mai lichide zece companii de la Bursă, s-a depreciat, ieri, la 4.818,09 puncte, cu 1,45% comparativ cu şedinţa de vineri. În acelaşi timp, indicele BET-NG, care reflectă evoluţia a zece companii energetice listate la Bursă, a scăzut cu 1,21%, ajungând la 698,14 de puncte, iar indicele BET-XT, care arată evoluţia celor mai lichide 25 titluri listate la BVB, a marcat o depreciere de 1,21%, până la 438,66 de puncte.
"Mai greu a fost vineri când toată lumea s-a speriat după decizia Curţii Constituţionale care a invalidat măsura de tăiere a pensiilor. Cine s-a spreiat atunci, a vândut deja", a mai spus Darie Moldovan. Brokerul este de părere că evoluţia Bursei depinde în mare măsură de evoluţiile din plan politic şi economic: "Rămâne de văzut dacă scăderile recente de la BVB vor da tonul unei corecţii mai îndelungate. Investitorii străini sunt foarte sensibili la stabilitatea politică de pe plan local, de exemplu. Rămâne de văzut ce se va întâmpla dacă majorarea TVA va fi contestată la Curtea Constituţională sau dacă va fi înaintată o nouă moţiune de cenzură, scenarii care, odată puse în practică, ar putea avea consecinţe negative asupra stabilităţii politice".
Acţiunile societăţii de investiţii financiare "Oltenia" (simbol SIF5) au atras cea mai mare lichiditate de pe piaţă, fiind schimbate 8,4 milioane de acţiuni, în valoare de 10,14 milioane lei. Cotaţia de referinţă s-a depreciat cu 1,61%, 1,22 lei/titlu, după ce vineri consemnase o depreciere de 8,83%.
Titlurile SIF2 "Moldova" s-au situat pe poziţia a doua la capitolul lichiditate, cu tranzacţii în valoare de 3,64 milioane de lei.