BVB Evoluţii liniştite la final de săptămînă

Andreea Negru
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 3 octombrie 2005

Şedinţa din ultima zi a săptamînii trecute a fost caracterizată de o valoare tranzacţionată redusă, de doar 24,26 milioane de RON.

Indicii bursieri au avut evoluţii contrare. Astfel, indicele care reflectă evoluţia cotaţiilor SIF, BET- FI a crescut cu 1,18% în cursul sesiunii bursiere de vineri, în timp ce ceilalţi indici bursieri au scăzut faţă de nivelul din ziua anterioară. Indicele BET care reflectă evoluţia celor mai lichide zece acţiuni a scăzut cu 0,09% faţă de nivelul precedent.

La prima categorie, cel mai tranzacţionat emitent a fost "Petrom" Bucureşti, cu un rulaj de peste patru milioane de RON şi 8,8 milioane de acţiuni transferate. După ce în prima parte a zilei, cotaţia a crescut pînă la maximul zilei de 0,4620 RON/acţiune, ulterior, vînzătorii au intervenit în piaţă. Preţul la închiderea şedinţei de ieri a fost de 0,4530 RON/acţiune, în creştere cu doar 0,4% faţă de cel precedent.

Pentru mai multe zile consecutiv, cotaţia acţiunilor "Banca Transilvania" s-a menţinut constantă la nivelul maxim de 1,0400 RON/acţiune. Palierul de fluctuaţie din ultimele zile al cursului acţiunilor băncii este intervalul 1,0300 -1,0400 RON/titlu. Brokerii consideră că evoluţia preţului titlurilor TLV din ultimele şedinţe bursiere este una extrem de stabilă.

Un alt emitent din acelaşi sector, BRD a înregistrat la sfîrşitul sesiunii bursiere din ultima zi a săptămînii o depreciere a cotaţiei. Astfel, preţul de închidere a scăzut sub pragul de 13 RON/acţiune, fiind de 12,9 RON/acţiune. Acesta a suferit o depreciere cu 1,5% faţă de ziua anterioară.

Sectorul SIF s-a caracterizat printr-o revenire a cotaţiilor şi chiar creşteri după ce cu o şedinţă în urmă evoluţia era una negativă. Cea mai mare creştere a cotaţiilor de 2,4% a înregistrat-o SIF "Transilvania". Preţul la finalul şedinţei a fost de 1,72 RON/acţiune. Valoarea totală a tranzacţiilor realizate cu acţiunile SIF3 s-a cifrat la peste trei milioane de RON.

În topul valorii transferate la categoria SIF s-a detaşat SIF5 "Oltenia", cu un rulaj de peste 3,5 milioane de RON. Au fost tranzacţionate aproximativ două milioane de acţiuni, iar preţul de la finalul zilei a crescut cu 1,6% pînă la 1,87 RON/titlu.

Deşi nu au existat modificări substanţiale de preţ, vineri, nu au lipsit nici ajustările de preţ. Astfel, la categoria a doua s-au detaşat ca evoluţie acţiunile "Chimopar" a căror cotaţie a crescut cu 13,8%, însă pe fondul unei lichidităţi reduse. În urma unei singure tranzacţii, preţul acţiunilor UAMT Oradea a crescut cu 9,5%, pînă la nivelul de 0,6350 RON/acţiune.

"Rompetrol Rafinare" Constanţa

Cel mai tranzacţionat emitent de la categoria a doua a fost "Rompetrol Rafinare". Cu acţiunile rafinăriei au fost perfectate tranzacţii însumînd peste 3,6 milioane de RON, la un volum ce a depăşit trei milioane de titluri. Preţul la finalul şedinţei a fost de 0,1170 RON/acţiune, în creştere cu 0,9% faţă de nivelul precedent.

Cotaţia a fluctuat vineri între 0,1160 şi 0,12 RON/acţiune.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb