BVB Gabriel Rotaru, "Intercapital Invest": "Rulaj general mare, susţinut de schimburile cu acţiuni TLV şi FP"

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 17 martie 2017

Gabriel Rotaru, "Intercapital Invest": "Rulaj general mare, susţinut de schimburile cu acţiuni TLV şi FP"

Majoritatea indicilor s-au depreciat, pe un volum de 13 milioane euro

Şapte dintre indicii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au încheiat şedinţa de tranzacţionare de ieri în scădere, în contextul în care a fost înregistrat un volum de tranzacţionare de 60,7 milioane de lei (13,3 milioane euro).

Domnul Gabriel Rotaru, trader în cadrul "Intercapital Invest", a detaliat evoluţia de ieri a bursei locale: "După un început în creştere, indicele BET bate în retragere şi închide pe minus, în special din cauza scăderii cu aproape 2% a acţiunilor Banca Transilvania (TLV). Tot în scădere au mai închis şi titlurile OMV Petrom (SNP), Transelectrica (TEL) şi Transgaz (TGN), pe volume ridicate. Rulajul general a fost în creştere, susţinut de schimburile mari cu acţiuni TLV şi Fondul Proprietatea (FP). Pe ansamblu, evoluţia blue chip-urilor a fost mixtă, însă scăderea înregistrată pe emitenţii cu pondere ridicată a fost de ajuns să întoarcă indicele BET din creştere. După aprecierile importante înregistrate ieri (miercuri, n.r.) de către SIF-uri, astăzi (ieri, n.r.) doar SIF Oltenia (SIF5) a continuat ascensiunea, adăugând un câştig de peste 3,5%".

Pe piaţa "regular", topul lichidităţii a fost condus de acţiunile TLV, simbol pe care au fost realizate tranzacţii în valoare de 10,76 milioane de lei. Preţul de închidere al transferurilor cu titluri TLV a fost de 2,715 lei/unitate, în scădere cu 1,99% faţă de cel din şedinţa precedentă.

Acţiunile FP au crescut cu 0,46%, la 0,879 lei/unitate, în urma unui rulaj de 8,6 milioane de lei.

Tot ieri, au fost schimbate titluri TGN de 5,62 milioane de lei, preţul de închidere fiind de 356 lei/acţiune, în depreciere cu 1,39%.

Locul al patrulea în topul lichidităţii a revenit acţiunilor SNP, cu un rulaj de 4,13 milioane de lei. Cotaţia SNP a coborât cu 0,98%, la preţul de 0,302 lei/unitate.

Pe piaţa "deal" au fost înregistrate, în total, cinci tranzacţii.

Cea mai importantă dintre acestea, de 6,71 milioane lei, a fost realizată cu titluri "Electrica" (EL), la preţul unitar de 14 lei, cotaţia emitentului crescând cu 0,29%.

Au mai fost încheiate două transferuri "deal" cu titluri TLV, însumând 6,23 milioane de lei, la preţul 2,775 lei/acţiune, în scădere cu 0,54%.

De asemenea, a fost realizată o tranzacţie de 0,72 milioane lei, cu acţiuni "Conpet" (COTE), la preţul unitar de 96,4 lei, în scădere cu 0,21%.

A mai fost încheiată o tranzacţie de 0,55 milioane lei, cu titluri "Medlife" (M), la preţul de 28 lei/acţiune.

Indicele BET, care arată evoluţia celor mai lichide zece acţiuni, a scăzut cu 0,36%, iar indicele BET-Plus, care arată evoluţia celor mai lichide 34 de acţiuni de la BVB, s-a depreciat cu 0,33%.

Indicele BET-FI, al SIF-urilor plus Fondul Proprietatea, a crescut cu 0,72%.

Indicele extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, s-a depreciat cu 0,18%, iar indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii, a crescut cu 0,13%.

Topul celor mai mari creşteri

1. "SSIF BRK Financial Group" (BRK): +14,81%

2. "Sinteza" (STZ): +14,80%

3. "Altur" (ALT): +7,22%

4. "Electroputere" (EPT): +6,86%

5. "TMK Artrom" (ART): +6,00%

Topul celor mai mari scăderi

1. "Natura Quattuor Energia Holdings" (SCPS): -13,79%

2. "Prefab" (PREH): -7,92%

3. "Artego" (ARTE): -5,17%

4. "Transilvania Construcţii" (COTR): -3,03%

5. "Ves" (VESY): -2,01%

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb