BVB - imună la alegerile locale

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 29 septembrie 2020

BVB - imună la alegerile locale

Aurelian Dochia: "Suntem ancoraţi într-un cadru internaţional şi, indiferent de schimbările politice, direcţia macroeconomică pe care ne-o dă acest cadru nu poate să fie inversată foarte uşor"

Rezultatele alegerilor de la finele săptămânii trecute nu au impact asupra evoluţiilor de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), piaţa noastră de capital fiind influenţată, îndeosebi, de comportamentul pieţelor externe, sunt de părere specialiştii consultaţi de Ziarul Bursa.

Marcel Murgoci, director de operaţiuni în cadrul casei de brokeraj Estinvest, ne-a declarat: "Din punctul meu de vedere, alegerile de ieri (n.r. duminică) nu au un impact deosebit pentru cotaţiile acţiunilor de la BVB şi cred că aprecierile sunt datorate, în primul rând, creşterilor pe care le vedem în pieţele internaţionale".

Este o afirmaţie care vine în condiţiile în care ieri, în jurul orei 16:30, toţi indicii Bursei de Valori Bucureşti afişau aprecieri, cea mai mare fiind avută chiar de către BET, care se găsea cu o oră şi jumătate înainte de închiderea sesiunii de tranzacţionare la 9.025 de puncte, cu 0,71% peste nivelul de vineri.

În Europa avansurile erau mai pronunţate, indicele STOXX 600 având, la aceeşi oră, o creştere de 2,03%, în vreme ce DAX 30 al bursei din Frankfurt era în urcare cu 2,89%, iar pentru FTSE 100 al pieţei londoneze avansul se situa la 1,81%.

Directorul de la Estinvest a adăugat: "Mai degrabă (n.r. alegerile de duminică) dau o idee despre rezultatele care ar putea să apară la alegerile parlamentare din luna decembrie şi care, în opinia mea, sunt mai importante, în sensul că într-adevăr ar putea să aibă efect asupra bursei. Asta bineînţeles dacă apar schimbări neaşteptate".

Din punctul său de vedere, la noi, influenţa politicului asupra bursei se reflectă mai degrabă prin deciziile care se iau, dar mai puţin prin prisma alegerilor.

"Iar asta apare pentru că suntem o piaţă mică, mult influenţată de evoluţiile din pieţele externe", a punctat Marcel Murgoci.

Şi analistul economic Aurelian Dochia consideră că în ţara noastră, corelaţia dintre alegeri sau rezultatul lor şi piaţa bursieră este foarte slabă.

"Dar, trebuie să spunem că totuşi am avut alegeri locale, care nu au un impact direct asupra politicilor marcoeconomice, ce pot să intereseze piaţa de capital. Alegerile locale pot cel mult să dea o idee despre ceea ce se va întâmpla la alegerile parlamentare. Dar nici în cazul acestora nu există o legătură strânsă cu evoluţia bursei", a punctat analistul.

Suntem în mare măsură ancoraţi într-un cadru internaţional, a subliniat Aurelian Dochia, şi indiferent de ce schimbări este posibil să se producă la nivel politic, direcţia macroeconomică pe care ne-o dă acest cadru nu poate să fie inversată foarte uşor.

"Suntem parte din Uniunea Europenă şi avem anumite obligaţii de respectat (n.r. de pildă deficitul bugetar etc.). Fondul Monetar Internaţional este prezent, Banca Mondială emite diferite rapoarte privind ţara noastră, iar lucrurile acestea nu pot fi ignorate de orice forţă politică ar veni la un moment dat", a spus analistul economic.

Aurelian Dochia a adăugat: "În plus, nici la nivelul populaţiei, a opiniei publice, nu detectez o idee revoluţionară de schimbare. Chiar dacă există unele discuţii, nu sunt de natură să dea vreun fel de rezultat, astfel încât să apară o forţă politică care să renunţe la reformele făcute şi să încerce să meargă în altă direcţie. Este mai degrabă un pariu pe continuitate".

Spre deosebire de ţara noastră, situaţia din Statele Unite este foarte diferită, iar alegerile prezidenţiale din noiembrie au potenţialul de a avea impact asupra cotaţiilor bursiere, puctează analistul economic.

"SUA este cea mai mare economie a lumii, fiind de multe ori cea care dă direcţia. Un fel de avangardă a ceea ce se poate întâmpla în alte părţi. Iar acolo, alegerile prezidenţiale pot într-adevăr să aibă o influenţă asupra direcţiei pieţei. De exemplu, dacă vine Joe Biden, probabil vor apărea schimbări semnificative în politica economică şi atunci piaţa de capital ar putea să aibă reacţii", a conchis Aurelian Dochia.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb