BVB Închideri uşor pozitive pentru indici pe o zi cu rulaje în revenire

Mihai Gongoroi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 29 iulie 2020

Închideri uşor pozitive pentru indici pe o zi cu rulaje în revenire

TLV şi BRD au asigurat 43% din rulajul zilei

Toţi cei nouă indici ai Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au închis uşor în teritoriul pozitiv şedinţa de tranzacţionare de ieri de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), însă piaţa tot nu a reuşit să-şi găsească o direcţie după o secvenţă îndelungată de zile bursiere cu oscilaţii scăzute la nivel de indici. Lichiditatea s-a îmbunătăţit după ce săptămână a debutat cu unul dintre cele mai slabe rulaje din acest an. Valoarea tranzacţionată s-a situat ieri la 43,85 milioane de lei, uşor peste media zilnică din acest an de 43,04 milioane de lei, un aport de 3,47 milioane de lei venind de pe structurate şi 1,78 milioane de lei de pe ATS.

BET, referinţa pieţei noastre de capital, a urcat cu 0,32%, la 8.613,48 de puncte. Toate bursele europene au înregistrat ieri fluctuaţii mici la nivel de indici: indicele BUX de la Budapesta a pierdut 0,64%, PX al bursei de la Praga a pierdut 0,50%, WIG20 al pieţei din Varşovia a coborât 0,40% pe finalul şedinţei, indicele FTSE de la Londra se tranzacţiona la ora redactării cu un plus de 0,40%, iar indicele german DAX cu un minus de 0,026%.

Cel mai mare rulaj al zilei la Bucureşti a fost pe acţiunile Banca Transilvania (TLV), care au reatras interes după ce ieri au cumulat transferuri de doar 2,1 milioane de lei. Titlurile TLV au crescut uşor, cu 0,24%, pe fondul unei lichidităţi de 10,55 milioane de lei. În spaţiul public au apărut informaţii despre posibila preluare de către TLV a GarantiBank, bancă aflată în top 10 în piaţă după active, însă reprezentanţii băncii au infirmat informaţiile. Recent, într-un interviu pentru Bloomberg, directorul băncii Omer Tetik spunea că activitatea de achiziţii va fi pe pauză pe o perioadă de cel puţin doi ani.

Acţiunile SIF au fost din nou în mare parte fără reacţie în a treia zi fără prag de deţinere, preţurile a două din cinci societăţi de investiţii financiare stagnând (SIF5 şi SIF3), în timp ce preţul titlurilor SIF Moldova (SIF2) şi SIF Muntenia (SIF4) au urcat cu 0,76%, respectiv 0,28%. Preţul acţiunilor SIF Banat - Crişana (SIF1) sunt singurele care s-au depreciat, relativ puternic, cu 2,22%, pe fondul unui rulaj de 191.196,54 de lei. Deprecierea SIF 1 a fost cea mai mare înregistrată ieri la bursă.

Acţiunile TeraPlast (TRP) au pierdut din energie ieri după aprecierea de 13,85% din şedinţa precedentă, în ciuda rezultatelor semestriale bune publicate luni după închiderea pieţei. Titlurile TRP au stagnat la 0,4440 lei/titlu, pe fondul unui rulaj totuşi pozitiv, al treilea cel mai ridicat din această vară şi al patrulea din acest an, de 2,45 milioane de lei.

Brokerii de la Prime Transaction au notat, în raportul zilnic al societăţii: "Şedinţă cu evoluţii pozitive pentru indicii BVB. BETPlus a înregistrat cel mai mare avans cu o evoluţie de 0,33%. Valoarea tranzacţiilor a fost de 9 milioane euro, în creştere comparativ cu şedinţa precedentă, dar sub media anului curent. Cele două bănci din cadrul indicelui BET au fost principalii furnizori de lichiditate asigurând un procent de 43% din rulajul zilnic. Din indicele BET, avem un singur emitent care s-a apreciat cu mai mult de un procent, respectiv Transelectrica (TEL), cu o creştere de 1,81%. La polul opus, doar trei emitenţi au închis şedinţa pe minus: Bursa de Valori Bucureşti (BVB) -0,42%, OMV Petrom (SNP) -0,32% şi BRD -0,17%".

Acţiunile Băncii Transilvania, cea mai bine clasată companie a pieţei noastre de capital din indicele MSCI Frontier Markets, au fost primele în topul lichidităţii, titlurile emitentului urcând la 2,1 lei.

Titlurile celeilalte bănci lichide de la BVB, BRD Groupe Societe Generale (BRD), au coborât 0,17% la 11,92 lei/titlu, pe fondul unui rulaj de 8,25 milioane de lei.

Acţiunile Fondul Proprietatea (FP) au urcat cu 0,81%, la preţul de 1,24 lei, pe fondul unei lichidităţi de 6,71 milioane de lei.

Locul al patrulea în topul valorii transferurilor a fost ocupat de titlurile Nuclearelectrica (SNN), ce au angrenat o valoare a tranzacţiilor de 4,03 milioane de lei, cotaţia SNN consemnând un avans de 0,72%, la 16,86 lei.

Prin piaţa "deal" nu a fost realizată nicio tranzacţie.

 Topul celor mai mari creşteri   

1. "Comelf" (CMF): +12,58 %

2. "Turism Felix" (TUFE): +7,69%

3. "Romcarbon" (ROCE): +3,62%

4. "Mecanica Ceahlău" (MECF): +3,57 %

5. "Zentiva" (SCD): +3,47%

Topul celor mai mari scăderi

1. "SIF Banat - Crişana" (SIF1): -2,22%

2. "Transilvania Broker de Asigurare" (TBK): -2,01%

3. "Alumil" (ALU): -1,60%

4. "Rompetrol Rafinare" (RRC): -1,30%

5. "Rompetrol Well Services" (PTR): -1,10 %

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. De cand a intrat sub influenta sif-urilor, BT are rulaje din ce in ce mai mici. Va avea soarta sif-urilor, concentrata in niste societati ale acelorasi actionari. Am mai avut o banca mare si puternica, BRCE. Stoarsa si falimentata.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb