Estimările optimiste ale brokerilor au fost infirmate de prima şedinţă a săptămînii. Chiar dacă ziua de ieri s-a caracterizat printr-o lichiditate bună, toţi indicii bursieri au închis şedinţa pe minus.
Indicele BET-C care reflectă evoluţia tuturor acţiunilor cotate la bursă, a pierdut -0,28%. Acesta a fost urmat de BET (-0,24%) care reflectă evoluţia preţurilor celor mai lichide zece titluri si BET-FI, care a pierdut -0,09%. Iulian Panait, preşedintele "KTD Invest", ne-a explicat că, după aproximativ două săptămâni de creşteri semnificative la bursă, şedinţa de ieri a fost una de corecţie. Domnia sa a mai adăugat că, o astfel de perioadă de creştere a bursei, poate să fie întreruptă de mici pauze de scăderi.
Este interesant de remarcat că majoritatea societăţilor de investiţii financiare au închis pe plus faţă de alte acţiuni de obicei lichide care pe parcursul şedinţei nu au făcut progrese, subliniază Iulian Panait.
Săptămâna a început cu o lichiditate bună, valoarea totală a tranzacţiilor s-a dublat faţă de sfârşitul săptămânii trecute, iar volumul titlurilor transferate a crescut de 1,5 ori. Este de subliniat faptul că ieri, prima categorie a avut cea mai importantă contribuţie la formarea valorii totale (peste 34,5 milioane RON), faţă de săptămâna trecută când acest loc era ocupat de SIF-uri.
Din nou titlurile SIF "Moldova" au fost pe primul loc în ceea ce priveşte valoarea tranzacţiilor (aproape 6 milioane RON). Încă de la începutul şedinţei, cotaţia SIF 2 a început să crească atingând ieri un maxim de 1,97 RON/acţiune la mijlocul şedinţei. Apoi cotaţia a scăzut, ajungând la 1,9 RON/acţiune, preţ cu care s-a efectuat ultimul transfer de 65.000 acţiuni.
SIF 5 "Oltenia" a înregistrat ieri o valoare tranzacţionată importantă, situându-se pe locul doi în clasamentul celor mai mari valori tranzacţionate. Cursul titlurilor a atins valoarea maximă de 2,33 RON/acţiune în mijlocul şedinţei, după care a început să scadă în trepte până la valoarea de 2,32 RON/ acţiune.
La începutul acestei săptămâ-ni, a revenit în atenţia investitorilor "Turbomecanica" Bucureşti. De la deschidere, cotaţia acţiunilor a evoluat foarte strâns între 0,74 şi 0,77 RON/ acţiune iar, maximul a fost atins puţin după mijlocul şedinţei. Ultima tranzacţie a fost făcută pentru un pachet de 1.997.500 acţiuni, la preţul maxim.
În prima şedinţă din această săptămână, RRC rămâne cel mai tranzacţionat emitent cu 25 milioane acţiuni din total transferat . Aceasta după ce în fiecare şedinţă a săptămânii trecute cel mai mare volum de acţiuni a fost tranzacţionat pentru "Rompetrol Rafinărie Constanţa" (RRC).
• Aerostar" Bacău
În cadrul şedinţei de ieri, titlurile "Aerostar" Bacău (ARS) au fost puţin lichide şi au înregistrat cea mai mare depreciere a cotaţiei. Până la finalul şedinţei de ieri au cumulat o scădere de -7%. Cu titlurile ARS au fost perfectate doar două tranzacţii iar preţul de 4,65 RON/acţiune a rămas constant pe parcursul şedinţei.