Lichiditatea şedinţei bursiere de ieri s-a menţinut ridicată, valoarea transferurilor încheiate ajungînd la 93,83 miliarde de lei (2,3 milioane de euro). Spre deosebire de şedinţa preceden-tă, ieri au dominat vînzătorii, în special pentru acţiunile celor două bănci. Brokerii susţin că investitorii străini, care au cum-părat în acest an acţiunile societăţilor din sectorul financiar au vîndut ieri o mare parte din acestea.
Acţiunile SIF au fost intens tranzacţionate, valoarea trans-ferurilor ajungînd la 25,5 miliarde de lei. Titlurile SIF "Banat Crişana" au fost suspendate ieri de la tranzacţionare pentru ca toţi investitorii să se informeze uniform asupra punctelor de pe ordinea de zi a adunării generale. Investitorii care vor deţine acţiunile SIF "Banat Crişana" la data de 4 martie, vor avea dreptul la dividend pentru anul trecut. Tendinţa generală a preţurilor acţiunilor SIF a fost de stagnare ieri, indicele BET-FI majorîndu-se doar cu 0,21%. La finalul şedinţei, indicele SIF-urilor a atins un nou maxim istoric.
• "Banca Română pentru Dezvoltare"
Cotaţia acţiunilor BRD a evoluat pe parcursul sesiunii de ieri pe un trend descrescător, preţul ultimei tranzacţii fiind cu 1,5% mai scăzut decît cel de miercuri. Presiunea la vînzare a fost însoţită şi de o lichiditate ridicată, valoarea tranzacţiilor fiind de 4,28 miliarde de lei. Brokerii susţin că cei care au vîndut ieri au fost în cea mai mare parte investitorii străini.
• "Banca Transilvania" Cluj Napoca
După creşterea accentuată a preţului acţiunilor TLV la începutul săptămînii, pe parcursul sesiunii de ieri investitorii au vîndut mai mult. Ca urmare, preţul titlurilor TLV a scăzut pînă la 5.800 lei/acţiune. Pe parcursul şedinţei, a fost înregis-trat un nou maxim al ultimilor şase ani de tranzacţionare, cotaţia ajungînd la 6.000 lei/ac-ţiune.
• "Amonil" Slobozia
Pe parcursul şedinţei de ieri, cotaţia acţiunilor AMO a atins un nou maxim al ultimului an de tranzacţionare. Preţul a crescut pînă la un maxim de 188 lei/acţiune. Pînă la finalul şedinţei, cotaţia a înregistrat o uşoară scădere, cu 3,9% faţă de nivelul precedent, pe fondul ordinelor mai mari de vînzare. Scă-derea preţului acţiunilor AMO a fost însoţită de o lichiditate ridicată, ieri fiind tranzac-ţionate aproape 13 milioane de acţiuni. Brokerii susţin că pre-ţul acţiunilor AMO îşi va reveni, avînd în vedere că investitorii speră ca societatea să raporteze rezultate financiare bune pentru anul trecut.
• SNP "Petrom" Bucureşti
Cotaţia acţiunilor SNP a înregistrat ieri o creştere cu 3% faţă de nivelul de miercuri, pe fondul ueni lichidităţi ridicate, de aproape 8 milioane de acţiuni. Pe parcursul şedinţei, cursul a crescut pînă la 1.740 lei/acţiune, ultima tranzacţie fiind realizată la 1.720 lei/acţiune. Brokerii estimează că preţul acţiunilor SNP ar mai putea să creas-că în sesiunile următoare, avînd în vedere interesul ridicat al investitorilor pentru titlurile companiei. Ei presupun că cei care au cumpărat acţiunile societăţii sînt investitorii străini, intersaţi de privatizarea SNP.