BVB O zi de stabilizare

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 28 septembrie 2006

După cum se aşteptau brokerii, ieri piaţa nu a avut rezultate spectaculoase. Valoa-rea totală a tranzacţiilor a fost de numai 23 ,2 milioane lei, puţin peste jumătate din cea realizată cu o zi înainte. Indicii bursieri nu au înregis-trat variaţii notabile. Indicele BET care urmăreşte evoluţia celor mai lichide zece titluri cotate la BVB a scăzut uşor cu -0,03%, în timp ce BET C care reflectă evoluţia tuturor acţiunilor cotate a variat cu +0,07%.

Cotaţiile acţiunilor societăţilor de investiţii financiare, reflectate de indicele BET FI, au urcat cu +0,8%.

Liviu Avram, de la SSIF "Prime Transaction", este de părere că după şedinţele de creştere, a urmat marţi o corecţie şi ieri o stabilizare. În perioada de creştere dinaintea publicării raportului de ţară s-au "marcat profiturile", adică speculatorii au vîndut acţiunile deţinute încasîndu-şi profiturile aferente.

Domnul Avram estimează că o astfel de stabilizare nu poate să dureze prea mult şi că ar trebui să urmeze o clarificare a trendului. Oricum, toamna este tradiţional o perioadă de creşteri bursiere, aşă că este greu de crezut că piaţa s-ar înscrie pe un trend descendent prea puternic, opinează domnul Avram.

O scădere a cotaţiei medii de -1,09%, au înregistrat ieri acţiunile BRD, în condiţiile unui volum mare al acţiunilor transferate (157.790 acţiuni transferate ieri faţă de 38.170 cu o zi mai înainte). Pe finalul şedinţei au fost executate ordinele de vînzare la preţurile oferite de cumpărători, subliniază domnul Avram.

Diferenţa dintre preţul cerut de vînzători şi cel oferit de cumpărători (18,1 - 18,3 lei/acţiune) afişată la închiderea şedinţei arăta că piaţa nu este acoperită cu ordine în acest interval de preţ, spune Liviu Avram. La închiderea şedinţei nu rămăseseră în piaţă ordine mari neexecutate.

Dintre titlurile SIF, cea mai importantă variaţie pozitivă a înregistrat-o cotaţia acţiunilor SIF 1 Banat Crişana (+2,49%). În general, piaţa acţiunilor SIF este foarte sensibilă la orice zvon, apreciază Liviu Avram.

Acţiunile "exotice" continuă să fie speculate pe valori foarte mici.

Astfel, cotaţia acţiunilor "UCM Reşiţa" a scăzut cu -11% ca urmare a unor tranzacţii în valoare de 430 lei, în timp ce cotaţia "Carbid Fox" (societate în proces de reorganizare judiciară) a urcat cu +1,99%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb