BVB Oscilaţii minore ale indicilor într-o zi de corecţii în plan internaţional

MIHAI GONGOROI
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 4 octombrie 2019

Oscilaţii minore ale indicilor într-o zi de corecţii în plan internaţional

Rulaj de 127,14 milioane de lei

Ieri a fost marcată revenirea în tendinţa şedinţelor cu oscilaţii reduse de tranzacţionare care au caracterizat prima jumătate de activitate a lunii septembrie de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), indecizia permiţând fluctuaţii ale indicilor de maximum 0,32%, în cazul BET-FI, într-o zi în care bursa noastră a evoluat în contrast cu pieţele internaţionale, care au înregistrat deprecieri puternice ale cotaţiilor pentru a treia zi la rând pe fondul disputei tarifare dintre Statele Unite şi Uniunea Europeană. Pe Wall Street, după scăderi puternice la des-chidere, cotaţiile indicilor bursieri au revenit în teritoriul pozitiv, la închiderea ediţiei.

Rulajul total al zilei bursiere a fost de 127,14 milioane de lei, din care valoarea tranzacţiilor din piaţa de acţiuni a fost de 120,91 milioane de lei. Totuşi, peste trei sferturi din valoarea tranzacţionată a fost dată de tranzacţia accelerată prin care Lorimer Ventures, al doilea acţionar al Purcari Wineries (WINE), şi-a înstrăinat deţinerea de 4,539 milioane de acţiuni, echivalentul a 22,7% din capitalul producătorului de vinuri, suma încasată fiind de 90,78 milioane de lei. Preţul tranzacţiei a fost cu 6,98% mai mic faţă de referinţa anterioară, res-pectiv 20 de lei per acţiune. Până la ora redactării nu s-a aflat numele cumpărătorului.

Rulajul pieţei "regular" a fost de 27,31 milioane de lei, sub media zilnică de tranzacţionare din acest an, de circa 41 milioane de lei, în condiţiile în care doar pe cinci simboluri au fost înregistrate transferuri ce au depăşit pragul de un milion de lei.

Certificatele turbo short de la BVB au atras din nou tranzacţii importante pentru piaţa structuratelor, valoarea tranzacţiilor cu aceste produse ce mizează pe scăderea unor cotaţii bursiere ridicându-se la 5,64 milioane de lei.

Bursa noastră s-a cuplat mai degrabă cu pieţele regionale în şedinţa de ieri, care şi ele au înregistrat fluctuaţii mici ale cotaţiilor: indicele BUX de la Budapesta a urcat cu 0,33%, PX al bursei de la Praga a pierdut 0,45%, iar WIG20 al pieţei din Varşovia a urcat marginal cu 0,05%.

BET, referinţa pieţei noastre de capital, a urcat cu 0,04%, la 9.429,07 de puncte.

Brokerii de la Prime Transaction au notat, în raportul zilnic al societăţii: "Evoluţii preponderent ascendente ale indicilor BVB. Variaţiile au fost cuprinse între -0,18% pentru BET-NG şi +0,32% pentru BET-FI. Valoarea tranzacţiilor a depăşit 26 milioane de euro în contextul înregistrării tranzacţiilor din plasamentul privat de acţiuni Purcari. Pe piaţa principală, cel mai tranzacţionat emitent a fost Banca Transilvania (TLV), cu o valoare de 12,9 milioane lei. Din indicele BET, cea mai bună evoluţie a fost cea a titlurilor Transgaz (TGN), cu o creştere de 1,25%. La polul opus avem acţiunile WINE, care au scăzut cu 2,33% şi OMV Petrom (SNP), cu un declin de 1,22%".

În piaţa "regular", topul lichidităţii a fost condus de acţiunile TLV, ultima cotaţie a acţiunilor instituţiei bancare fiind de 2,39 lei, în stagnare.

Locul al doilea în acest clasament a fost ocupat de titlurile BRD - Groupe Societe Generale (BRD), care au încheiat şedinţa de tranzacţionare la preţul de 14,1 lei/titlu, în urcare cu 0,57%, valoarea schimburilor cu acţiunile băncii însumând 5,37 milioane de lei.

Acţiunile WINE au terminat ziua bursieră la preţul unitar de 21 lei, pe fondul unei valori transferate de circa 1,79 milioane de lei.

Locul al patrulea în acest top a fost ocupat de titlurile Fondul Proprietatea (FP), care au antrenat un rulaj de doar 1,74 milioane de lei, ultima cotaţie a emitentului fiind de 1,17 lei/titlu, pe fondul unui avans de 0,86%.

Prin piaţa "deal" a fost încheiată ieri o singură tranzacţie, cu titlurile BRD, la preţul unitar de 14,1 lei, pentru suma de 2,82 milioane de lei.

Indicele compozit BETPlus, ce include cei mai tranzacţionaţi 40 de emitenţi ai bursei noastre, s-a apreciat uşor cu 0,03%, în timp ce indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii, a marcat o scădere de 0,04%.

Topul celor mai mari creşteri

1. "Prebet" (PREB): +2,46%

2. "Oil Terminal" (OIL): +1,5%

3. "SIF Moldova" (SIF2): +1,43%

4. "Transgaz" (TGN): +1,25%

5. "Rompetrol Rafinare" (RRC): +1,06%

----------------------

Topul celor mai mari scăderi

1. "Impact Developer & Contractor" (IMP): -6,67%

2. "Rompetrol Well Services" (PTR): -4,49%

3. "Prodplast" (PPL): -2,99%

4. "Purcari Wineries" (WINE): -2,33%

5. "Biofarm" (BIO): -1,83%

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb