Indicele BET, ce reflectă evoluţia celor mai lichide acţiuni de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), a atins ieri un nou maxim istoric de 10.844,45 de puncte, după circa treisprezece ani şi opt luni de la recordul de 10.813,59 puncte, din 24 iulie 2007, înainte de izbucnirea crizei financiare din 2008 - 2009, care a afectat toate pieţele.
Astfel, BVB a devenit prima bursă din regiune al cărei indice principal de tip price return trece peste nivelul dinaintea crizei financiare din 2008, se arată într-un comunicat al operatorului pieţei noastre de capital.
Dragoş Mesaroş, director de tranzacţionare în cadrul casei de brokeraj Goldring, ne-a declarat: "Atingerea unui nou maxim este un eveniment pozitiv din toate punctele de vedere. Atât ca broker, cât şi ca investitor, aştept de peste 13 ani ca BET să depăşească nivelul din 2007, mai ales că atunci când piaţa era foarte jos, mi se părea un prag foarte greu de atins. Sper ca acest semnal bun pentru piaţă să dea curaj mai multor investitori să vină la bursă".
Din punctul său de vedere, chiar dacă indicele este un record istoric, exstă companii care în continuare au potenţial de creştere astfel încât să ducă cotaţia coşului de acţiuni şi mai sus.
"Mai ales că suntem într-un mediu cu dobânzi scăzute şi nu sunt prea multe variante de investiţii care să ofere randamente cel puţin peste inflaţie", a adăugat brokerul de la Goldring.
Marcel Murgoci, director de operaţiuni în cadrul Estinvest subliniază că structura indicelui BET este diferită acum faţă de cea din urmă cu aproape 14 ani, atât ca număr cât şi ca emitenţi în sine, în sensul că unii au dispărut şi alţii au intrat.
"Dar BET este indicele reprezentativ, arată evoluţia celor mai importante companii de la bursă, iar din acest punct de vedere comparaţia este relevantă. Sigur că este un moment important. Faptul că indicele BET a atins un maxim istoric nu este doar ceva simbolic, ci transmite un semnal de creştere susţinută", ne-a spus brokerul de la Estinvest.
În opinia sa, evoluţia din ultimul an al indicelui a apărut în contextul în care piaţa noastră a fost promovată în categoria celor emergente, devenind mai vizibilă în primul rând în ochii invesitorilor instituţionali din străinătate.
"Iar lucrul acesta s-a văzut atât în evoluţia preţurilor acţiunilor cât şi a volumelor în creştere. De asemenea şi rezultatele financiare bune ale unor companii au contribuit la performanţa pieţei", a conchis Marcel Murgoci.
De la începutul anului curent, BET a crescut cu 10,59%, amplificând la 52,17% avansul pentru ultimele douăsprezece luni, se menţionează în comunicatul de ieri al BVB.
De asemenea, interesul în creştere al companiilor pentru finanţarea prin piaţa de capital atrage atenţia unui număr din ce în ce mai mare de investitori. Din informaţiile publice, aproape 20 de companii sunt în pregătire să vină la Bursa de Valori Bucureşti cu emisiuni de acţiuni sau obligaţiuni. Totodată, cele aproape 40 de runde de finanţare prin obligaţiuni, în sumă de peste 2,1 miliarde de euro, derulate începând cu 2019, precum şi listarea celor şapte companii noi pe AeRO, cu o capitalizare cumulată de aproape 180 milioane euro, contribuie la îmbunătăţirea imaginii Bursei de Valori Bucureşti şi a rolului său în dezvoltarea economiei ţării noastre, se arată în comunicatul BVB.
BET (Bucharest Exchange Trading index) a fost lansat pe 19 septembrie 1997 şi este primul indice dezvoltat de BVB, reprezentând indicele de referinţă al pieţei locale de capital. BET a început de la un nivel de 1.000 de puncte, fiind compus din zece companii. Maximul istoric intra-day atins de indicele BET a fost atins pe 25 iulie 2007, când cotaţia coşului de acţiuni a urcat în timpul zilei la 10.857,71 de puncte
La momentul lansării, cea mai mare pondere în indicele BET o avea Oltchim (25,58%).
În prezent, cele şaptesprezece companii care fac parte din indicii BET şi BET-TR (indicele care cuprinde acţiunile din BET şi dividendele distribuite de aceste companii) sunt: Alro (ALR), Banca Transilvania (TLV), BRD - Groupe Societe Generale (BRD), Bursă de Valori Bucureşti (BVB), Conpet (COTE), DIGI Communications N.V. (DIGI), Electrică (EL), Fondul Proprietatea (FP), MedLife (M), OMV Petrom (SNP), Nuclearelectrica (SNN), Purcari Wineries (WINE), Romgaz (SNG), Sphera Franchise Group (SFG), TeraPlast (TRP), Transgaz (TGN), Transelectrica (TEL).
1. Veniti de cumparati scump
(mesaj trimis de anonim în data de 17.03.2021, 00:50)
> Sper ca acest semnal bun pentru piaţă să dea curaj mai multor investitori să vină la bursă
Mi s-a parut amuzant. La varf e chiar momentul perfect sa vi pentru prima oara sa bagi banii.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 17.03.2021, 01:24)
Se prea poate ca varful acesta sa insemne inca ieftin pentru anumite perspective pe care le are Romania. Dar ce stiu eu, vorbesc si eu sa ma aflu in treaba, ca orice anonim ...
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 17.03.2021, 08:39)
Pentru 1.1...chiar ca vorbesti sa te afli in treaba...Dar dezvolta putin subiectul, care sunt "perspectivele pe care le are Romania", tocmai ce am vazut la VW power day ca din TOATA Europa SINGURA exclusa din planurile VW pentru o retea globala de incarcare de mare putere a fost "Romania lucrului bine facut"...Iar daca domeniul EV nu este de perspectiva, atunci imi pierd vremea cu tine
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 17.03.2021, 09:11)
Varf e acum privind retro, dar nu stim daca va fi varf si peste sase luni. Cred ca atat timp cat dobanzile vor fi zero in SUA si UE, intra bani in economii, tot mai multa lume este vaccinata si creste activitatea in unele sectoare sunt sanse bune sa creasca in continuare piata din SUA care o va influenta pe cea de la noi. Sigura intrebare ramane inflatia. Cand Fed va incepe sa creasca dobanda poate sa apara deranj mare. Ei zic ceva de 2023, poate fi inainte in functie de inflatie, dar anul asta e greu de crezut.
1.4. Asa e (răspuns la opinia nr. 1.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 17.03.2021, 14:42)
Nu poti prezice viitoarul. Varful de acum poate fi doar baza urmatorului varf si mai mare. Dar si daca vine o corectie si ai intrat pentru prima oara e cam usor sa digerezi pierdere in portofoliu.
1.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.4)
(mesaj trimis de anonim în data de 17.03.2021, 15:37)
Daca esti abia intrat in piata si te prinde repede o scadere mare cred ca te lasi de bursa. Cred ca multi asa patesc. Sau cel putin stiu eu cateva cazuri din 2007 care de atunci nu vor sa mai auda de bursa.
1.6. De acord (răspuns la opinia nr. 1.5)
(mesaj trimis de anonim în data de 17.03.2021, 15:40)
De-aia ziceam si eu ca acum e un moment prost pentru incepatori ca sunt si sanse sa scada si atunci se lecuiesc.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 17.03.2021, 07:54)
Si totusi vad ca nimeni nu spune sau stie exact de ce a crescut si creste asa. Ca sunt dividende mari .. asa e, dar nu e numai atat. Ca au venit strainii ... subtire, si daca te uiti la ponderea actiunilor de la BVB in indicii FTSE iti dai seama ca suntem atat de mici incat pot foarte usor sa ne ocoleasca si probabil o fac, pentru ca volumele nu au crescut formidabil. E vorba de oferta care e mica de tot. Si nu ca numar de comapanii ci ca free-float. La SNN statul are 82%, mai sunt fondurile de pensii cu sa zicem 10% daca nu mai mult si ce mai ramane .. cel mult 8%. La Romgaz cam la fel si la altele .. chiar daca statul are detineri mai mici. Si la alte companii unde statul nu este majoritar cu ar fi SNP. Sunt momente cand nu ai contraparte pentru ordine de cateva mii de euro. Ca sa nu mai vorbim de companii mai mici din BET .. WINE, SFG, M ... etc unde cateodata mişti piaţa cu cateva mii de lei. Asta cred ca e motivul principal pentru care a crescut si pe locul doi dividendele. Dar ce sa faci domne .. e marfa rara !
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 17.03.2021, 09:10)
Ai mare dreptate. Eu nu vad niciun viitor pentru BVB. Firmele romanesti sunt cumparate de multinationale.
In cativa ani, BVB se va autodesfiinta. Sau va fi incorporata in Bursa de la Viena.
2.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 17.03.2021, 09:20)
Ar fi interesant un hub regional cu bursele din Polonia, Ungaria, Romania, Cehia si altele mai mici ... altfel ... e foarte greu de rezistat intr-o lume plina de fuziuni si achizitii.
2.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 17.03.2021, 11:42)
BVB se autodesfiinteaza, din cauza coruptiei ASF, cu radacini adanci in notabilitatile BVB si coruptia marilor actori de pe scena BVB, intre care administratorii hoti de la SIF1-4, lasati nepedepsiti.
2.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.3)
(mesaj trimis de ben în data de 17.03.2021, 13:28)
De peste 20 de anide cind sunt in bursa romaneasca tot citesc ca se ,,autodesfiinteaza,, ca nu are ,,vitor,, etc. etc. etc.
Sunt sigur ca si peste 20 de ani voi citi aceleasi scrieri.
Daca sunteti tineri coboriti din ,,tribuna,, in ringul bursier.
Lasati lamentarea, altfel ramine-ti ,,saraci-saraciti,, .
2.5. din tacerea mea (răspuns la opinia nr. 2.4)
(mesaj trimis de Ban.Cher.Vali în data de 17.03.2021, 20:41)
subscriu la ce zice ben
3. fără titlu
(mesaj trimis de Protaru în data de 17.03.2021, 21:52)
In 14 ani salariile au crescut de 4-5 ori, masa monetara la fel, doar Bet a stagnat (exluzand dividendele din anii in care s-au dat).