BVB / PRIME TRANSACTION:  "Tranzacţii de 2,2 milioane euro, record negativ al acestui an"

A.I.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 6 iulie 2020

"Tranzacţii de 2,2 milioane euro, record negativ al acestui an"

Indicii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au avut oscilaţii reduse în sesiunea de tranzacţionare de vineri, într-o zi în care pieţele europene au marcat scăderi ale cotaţiilor, iar cele din Statele Unite au fost închise, în condiţiile în care Ziua Independenţei a fost sâmbătă.

BET, ce cuprinde cele mai lichide şaptesprezece acţiuni ale pieţei noastre, cu excepţia SIF-urilor, a avut o creştere de 0,06%, în timp ce BET-XT, al celor mai tranzacţionate 25 de titluri de la bursa noastră, a marcat un avans de 0,1%.

În ton cu tendinţa înregistrată în ultima perioadă, valoarea transferurilor a continuat să scadă, vineri rulajul fiind de numai 11,04 milioane de lei, circa o cincime din media zilnică a acestui an, de 50,26 milioane de lei.

Brokerii de la Prime Transaction au notat, în raportul zilnic al societăţii: "Indicii au încheiat ultima şedinţă de tranzacţionare din această săptămână (n.r. săptămâna trecută) cu valori preponderent pozitive. BET-NG a înregistrat cel mai mare avans, cu o evoluţie de 0,3%, în timp ce singurul indice pe minus a fost BET-FI, ce a înregistrat o corecţie de 0,15%. Valoarea tranzacţiilor a fost de 2,2 milioane euro, un record negativ în acest an. SIF Oltenia (SIF5) a fost cel mai lichid emitent cu o valoare tranzacţionată de 2,6 milioane lei. Mai avem alţi doi emitenţi care au reuşit să treacă de pragul de un milion lei valoare tranzacţionată: Banca Transilvania (TLV) şi Fondul Proprietatea (FP). FP este singurul emitent din BET care a închis în teritoriul negativ, având o scădere de -0,79%. Cinci emitenţi au închis şedinţa pe zero, iar două companii au înregistrat avansuri de peste un procent: Alro (ALR), 2,86% şi Purcari Wineries (WINE), 1,36%".

În piaţa "regular", topul valorii tranzacţionate a fost condus de acţiunile SIF Oltenia, care au stagnat la preţul de 2,2 lei,

Poziţia a doua în acest clasament a fost ocupată de titlurile Banca Transilvania, ce au încheiat ziua bursieră în creştere cu 0,23%, la 2,15 lei/unitate, acţiunile instituţiei de credit din Cluj cumulând un rulaj de 1,24 milioane de lei.

Titlurile Fondul Proprietatea s-au depreciat cu 0,79%, la 1,26 lei, în condiţiile unei lichidităţi de 1,18 milioane lei.

Locul al patrulea în topul valorii tranzacţionate a fost ocupat de acţiunile Romgaz (SNG), ce au angrenat un rulaj de 0,94 milioane de lei, cotaţia producătorului de gaze naturale cunoscând un avans de 0,17%, la 30,3 lei.

Prin piaţa "deal" nu a fost realizată nicio tranzacţie.

Indicele compozit BETPlus a avut o creştere de 0,05%, în timp ce indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii în acţiuni, s-a apreciat cu 0,13%.

Topul celor mai mari creşteri 

1. "Sinteza" (STZ): +10,62%

2. "Socep" (SOCP): 3,65%

3. "Bucovina-Club de Munte" (BCM): +3,25%

4. "Alro" (ALR): +2,86%

5. "Turbomecanica" (TBM): +2,53%

Topul celor mai mari scăderi

1. "Artego" (ARTE): -5,95%

2. "Electromagnetica" (ELMA): -5,76%

3. "Zentiva" (SCD): -4,46%

4. "Altur" (ALT): -1,92%

5. "Erste Group Bank" (EBS): -1,50%

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb