BVB - prinsă în curentul ascendent al pieţelor internaţionale

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 13 aprilie 2020

BVB - prinsă în curentul ascendent al pieţelor internaţionale

Creştere de peste 10% pentru BET, care încheie săptămâna la peste 8.000 de puncte Banca Transilvania trece peste recomandarea BNR şi păstrează propunerea de a acorda dividende Alin Brendea, Prime Transaction: "Emitenţii care vor depăşi aceste momente vor stabili, în următoarele luni, minime multianuale"

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a fost luată de curentul pozitiv manifestat în pieţele internaţionale în săptămâna tocmai încheiată, care au cunoscut reveniri spectaculoase, înainte de Paştele Catolic.

Indicele BET, al celor mai tranzacţionate şaptesprezece acţiuni de la BVB cu excepţia SIF-urilor, a urcat cu 10,95%, la 8.349,93 de puncte, în timp ce indicele extins BET-XT, ce reflectă evoluţia celor mai lichide 25 de titluri de la bursa noastră, a crescut cu 10,23%, până la 763,17 puncte. Lichiditatea s-a ridicat la 227,67 milioane de lei, peste cea din săptămâna anterioară, de 194,07 milioane de lei (când indicii generali ai pieţei au stagnat), dar cu mult sub cea aferentă săptămânilor din februarie şi martie când cotaţiile de la BVB au suferit picaje dramatice, pe fondul unor valori tranzacţionate de peste 450 milioane de lei.

Numărul persoanelor infectate cu virusul Covid-19 şi a deceselor a încetinit în unele ţări din Europa, precum Italia şi Spania, care de atfel sunt până acum cele mai afectate de pandemie de pe continent, în timp ce în altele, cum sunt Austria sau Danemarca, urmează să se ridice o serie de restricţii impuse cetăţenilor şi afacerilor acum circa o lună, pentru limitarea răspândirii virusului.

Rezerva Federală a Statelor Unite a anunţat, săptămâna trecută, noi măsuri de stimulare economică, de 2,3 trilioane de dolari, pentru susţinerea întreprinderilor mici şi finanţarea administraţiilor locale, pe măsură ce, ca urmare a măsurilor luate în lupta cu pandemia de Covid-19, tot mai mulţi americani intră în şomaj.

În plus, OPEC, Rusia şi alte state au convenit reducerea producţiei de petrol cu 10 milioane de barili pe zi, în efortul de a susţine preţurile care s-au prăbuşit din cauza crizei provocată de pandemie, iar miniştrii de finanţe din zona euro au ajuns la un acord, privind un plan de susţinere a economiei de 500 miliarde de euro.

Este contextul în care, într-o săptămână cu numai patru şedinţe de tranzacţionare, Dow Jones Industrial Average a urcat cu 12,67%, în timp ce S&P 500 s-a apreciat cu 12,1%, iar Nasdaq Composite a avut un salt de 10,44%.

În Europa, indicele STOXX 600 a marcat o creştere de 7,36%, în vreme ce DAX 30 al bursei din Frankfurt a urcat cu 10,91%, iar pentru FTSE 100 al pieţei londoneze, aprecierea a fost de 7,89%.

La Bucureşti, acţiunile Banca Transilvania (TLV), cel mai lichid emitent de la BVB şi cea mai bine clasată companie a pieţei noastre în indicele MSCI Frontier Markets, s-au apreciat în săptămâna trecută cu 18%, până la 2,065 lei.

Instituţia de credit din Cluj a trecut peste recomandarea Băncii Naţionale a României (BNR), de a nu distribui dividende din profitul anului trecut, pentru a avea resurse de a lupta împotriva impactului economic şi financiar cauzat de măsurile impuse de autorităţi pentru limitarea răspândirii pandemiei de Covid-19.

Pe ordinea de zi a adunării din data de 29 aprilie, figurează distribuţia unui dividend de 0,115028677 lei, echivalentul unui randament brut de 5,57% raportat la ultima cotaţie TLV, precum şi distribuirea unei acţiuni gratuite la zece deţinute, singura modificare apărută în convocator fiind amânarea plăţii pentru jumătatea lunii octombrie, conform solicitării venite din partea SIF Moldova (SIF2).

Acţiunile Fondul Proprietatea (FP), al doilea emitent ca importanţă din indicele BET, au urcat în săptămâna trecută cu 11,85%, la 1,18 lei, pe fondul unui volum preponderent sub media ultimei luni de tranzacţionare. Fondul derulează în prezent cel de-al unsprezecelea program de răscumpărare, pentru cel mult 800 milioane de acţiunii proprii, la preţuri situate între 0,2 lei şi 2 lei, operaţiune de natură să ofere sprijin cotaţiei în piaţă. FP a propus acţionarilor un dividend de 0,0642 lei care, raportat la ultima cotaţie a acţiunii de la BVB, oferă un randament brut de 5,44%.

Acţiunile OMV Petrom (SNP) s-au apreciat cu 5,97%, la 0,3285 lei, în condiţiile unui rulaj preponderent sub media ultimei luni bursiere, evoluţie divergentă faţă de cea a ţiţeiului Brent, relevant pentru piaţa europeană, a cărui cotaţie a avut un recul săptămâna trecută de 7,71%, la 31,48 dolari/baril. În primul trimestru al anului, vânzările de carburanţi în benzinăriile OMV Petrom au scăzut cu 30%, ca urmare a măsurilor luate de autorităţi pentru limitarea răspândirii pandemiei de Covid-19, conform raportului cu datele operaţionale ale companiei pentru primele trei luni. Dividendul propus de conducerea grupului petrolier este de 0,031 lei care, raportat la ultimul preţ al acţiunii SNP din piaţă, oferă un randament brut de 9,44%

Cu o creştere a cotaţiei de 22,48% în săptămâna tocmai încheiată, până la 15,8 lei, acţiunile Sphera Franchise Groupe (SFG) sunt titlurile cu cea mai mare apreciere din cadrul indicelui BET, în săptămâna tocmai încheiată.

Este un raliu în trend descendent, dezvoltat pe fondul unui volum cu mult sub media ultimei luni bursiere după ce, în data de 23 martie, cotaţia SFG a atins un minim istoric de 12,2 lei.

Tot în condiţiile unei lichidităţi reduse, acţiunile BVB au urcat cu 3,04%, săptămâna trecută, până la 23,7 lei, cel mai mic avans din rândul titlurilor ce compun indicele BET.

Indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri plus FP, s-a apreciat cu 8,68%, până la 41.321,8 puncte, într-o săptămână în care societăţile de investiţii finanicare au ieşit în evidenţă în primul rând prin neînţelegerile, acuzaţiile şi litigiile dintre diferite grupuri de acţionari şi conducători, atmosferă ce domină de altfel viaţa SIF-urilor de multă vreme.

Pentru săptămânile şi lunile următoare, comportamentul acţiunilor de la BVB va rămâne probabil puternic influenţată de evoluţia pieţelor externe care, la rândul lor, vor fi influenţate de durata pandemiei de Covid-19 şi de măsurile monetare şi fiscale luate de autorităţi în vederea redresării economiei.

Alin Brendea, director general adjunct al casei de brokeraj Prime Transaction a notat, în ultimul său editorial: "În acest moment, piaţa se concentrează la datele privind pandemia - cazuri noi, decese, evoluţii medicale. Va urma a doua etapă care, economic vorbind, ar putea fi mai dureroasă, şi anume evaluarea daunelor suferite de economia globala".

Numai atunci se va putea estima rapidititatea cu care circuitul economic va putea fi adus la minim 80% faţă de ce însemna funcţionarea lui la începutul anului curent, este de părere brokerul.

"Toate scăderile de amploare ale pieţei din ultimii ani (criza financiară din 2008, criza datoriilor din zona Euro, scăderile generate de ordonanţa 114/2018) au urmat acelaşi tipic: scădere, revenire iniţială, retestarea minimelor, înscrierea pe un trend de creştere susţinut", mai spune Alin Brendea.

În opinia sa, prezenţa într-o astfel de piaţă este obligatorie pentru un investitor, fie şi la nivel informaţional.

"Ar trebui să nu se grăbească, să îşi stabilească intervale mai largi de minim ale acţiunilor ţintite, şi odată atins acel interval, să înceapă să cumpere treptat, astfel încât să îşi facă un stoc de acţiuni la preţuri cât mai mici", mai spune directorul de la Prime Transaction, adăugând: "Căutarea minimelor a fost întotdeauna o greşeală. Emitenţii care vor depăşi aceste momente vor stabili, în următoarele luni, minime multianuale".

Se spune că mişcările burselor reflectă mersul economiei cu circa şase luni înainte, astfel încât scăderile severe ale cotaţiilor din lunile februarie şi martie pot oferi indicii despre situaţiile companiilor pentru trimestrul al doilea al anului, când impactul pandemiei de Covid-19 se va vedea în rezultatele financiare ale emitenţilor.

Rămâne de văzut dacă piaţa a anticipat corect şi a înglobat în preţuri situaţia economică şi financiară pentru primul semestru al anului şi dacă, pe parcurs nu vor mai apărea alte elemente cu impact major asupra burselor.

Deocamdată, din punct de vedere tehnic, indicele BET a ricoşat de la zona de suport situată între 6.900 şi 6.770 de puncte, formată în decembrie 2018 - ianuarie 2019, odată cu Ordonanţa 114 .

Totuşi, histograma indicatorului MACD (media mobilă de convergenţă/divergenţă) a coborât recent, pe graficul săptămânal, la un minim multianual, ceea ce indică că există o probabilitate ridicată ca indicele BET să retesteze cel puţin minimele de la finele lunii martie sau chiar să coboare sub ele.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. intelege cineva sensul platii unui dividend in octombrie? aga in aprilie cu efect in octombrie. de ce nu plata in iunie sau deloca? nu se vede nimic la distanta de 30 zile dar vede CAul de la BT ca octombrie e bun pentru plata dividendelor. de ce ar fi banii mai utili in octombrie decit acum? explicatia cu dividend de 11 bani tine pretul actiunii peste vara nu o cred nici viitorii pensionari cu banii in fondurile NN

    1. Dividendul nu are cum sa tina pretul peste vara pentru ca data cum dividend este 4 iunie. Dupa aia poti sa vinzi actiunile si tot incasezi dividendele in octombrie. Nici eu nu vad rostul, poate sa fie mai clar impactul neplatii ratelor de catre clienti, pe ce resurse se bazeaza. Adica sa isi faca un plan ceva. Interesant e ca propunerea vine din partea celor de la SIF Moldova, care sunt prietenari cu Banca Transilvania. Oare de ce nu a venit direct CA-ul cu propunerea si s-a folosit de intermediari?

      A nu, e tot in octombrie si data cum dividend. Ramasesem cu cea veche in minte, dar acum vad ca au schimbat si asta. Dar observatia legata de SIF Moldova ramane.

      Sif-urile majoritare la BT. Nu imi dau un sentiment de incredere. Dimpotriva. Daca sif-urile pot sa faca ce doresc in Banca Transilvania, pot sa o falimenteze cand doreste " cineva" mai hotarat sa distruga. Cine mai tranzactioneaza la Sif, acum, dupa ce actiile s-au concentrat in mana unor persoane f influente si bogate? Cu interese particulare puternice? Voiam sa investesc la BTR, dar ma mai gandesc dupa ce am vazut ca sifele sunt importante in actionaroiat. O sa inceapa cearta si la BT.

      Nu e vorba daca banii sunt utili acum sau mai incolo ci daca sunt sau nu sunt. Bancile au deja probleme cu lichiditatile iar acestea se vor amplifica cand lumea va incepe sa nu mai plateasca ratele. Dividendul de 11 bani e mai mult simbolic.. nu cred ca va influenta in vreun fel piata.

      Trist, dar cred ca ai dreptate. Asta ar mai lipsi, sa opereze SIF-urile concertat sa faca cine stie ce pe la BT.

    Toata crestere de ac. de pe bvb este precum un CASTEL DE NISIP ( cei experimentati sau cei care detin informatii si ar mai fii cei care fac un fel de grup cumpara la pret mic si pe urma vand la un pret mare), asa ca ATENTIE.

    CASH IS KING

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb