BVB Rulaj de 29 milioane lei, sub media zilnică a anului

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 24 iulie 2020

Rulaj de 29 milioane lei, sub media zilnică a anului

BET-FI rămâne aproape nemişcat în ultima zi cu praguri de deţinere la SIF-uri

Valoarea tranzacţiilor derulate în şedinţa de ieri de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) s-a ridicat la numai 29,44 milioane de lei, sub media zilnică a anului, de 48,55 milioane de lei, în condiţiile în care, prin piaţa "deal" nu a fost realizat niciun transfer.

Indicii au avut închideri neconcludente, cu variaţii reduse, în ton cu evoluţiile din pieţele europene.

BET, al celor mai lichide şaptesprezece acţiuni de la BVB, cu excepţia SIF-urilor, s-a depreciat cu 0,13%, în timp ce BET-XT, ce reflectă evoluţia celor mai lichide 25 de titluri de la bursa noastră, a avut un recul de 0,01%.

În ultima zi cu prag de deţinere pentru SIF-uri, indicele BET-FI a avut o scădere de 0,03%, preţurile acţiunilor societăţilor de investiţii financiare oscilând între o scădere de 1,33%, la 2,22 lei pentru SIF Banat-Crişana (SIF1) şi o creştere de 3,52%, la 0,353 lei, în cazul SIF Transilvania (SIF3).

Totuşi, trebuie menţionat că un impact substanţial asupra închiderii de ieri a indicelui l-a avut scăderea preţului titlurilor Fondul Proprietatea (FP), ce au o pondere de aproape o treime din coşul de acţiuni.

Echipa de la Prime Transaction a notat, în raportul său zilnic: "Indicii BVB au înregistrat evoluţii mixte în şedinţa de astăzi (n.r. ieri). Indicele BET-BK şi BET-NG au închis în creştere cu o apreciere de 0,17%, în timp ce la polul opus indicele BETPlus a scăzut cu 0,14%. Valoarea tranzacţiilor a fost de 6 milioane euro, în scădere comparativ cu şedinţa precedentă. Banca Transilvania (TLV) a fost cel mai lichid emitent din şedinţa de azi cu un rulaj de 28,6% din valoarea tranzacţionată. Din indicele BET, notăm evoluţia acţiunilor societăţilor: Alro (ALR) şi TeraPlast (TRP), ambele crescând cu 2,12%. La polul opus, Fondul Proprietatea a fost singurul emitent cu o corecţie de peste un procent, respectiv o evoluţie de -1,21%".

În piaţa regular, topul lichidităţii a fost condus de acţiunile Banca Transilvania (TLV), ce au cumulat un rulaj de 8,42 milioane lei, cotaţia instituţiei de credit din Cluj stagnând la 2,1 lei.

Poziţia a doua în acest clasament a fost ocupată de acţiunile OMV Petrom (SNP), ce s-a apreciat cu 0,32%, la preţul de 0,317 lei, în condiţiile unui rulaj de 2,73 milioane de lei.

Titlurile Romgaz (SNG) au stagnat la preţul de 30,25 lei, pe fondul unei lichidităţi de 2,29 milioane de lei.

Locul al patrulea în topul valorii transferurilor a fost ocupat de acţiunile Erste Group Bank (EBS), ce au angrenat o valoare a tranzacţiilor de 2,04 milioane de lei, cotaţia EBS având un declin de 3,15%, la 104,6 lei.

Prin piaţa "deal" nu a fost realizată nicio tranzacţie.

Topul celor mai mari creşteri 

1. "Romcarbon" (ROCE): +3,60%

2. "SIF Transilvania" (SIF3): 3,52%

3. "Electromagnetica" (ELMA): +3,03%

4. "SIF Muntenia" (SIF4): +2,85%

5. "Prebet" (PREB): +2,50%

Topul celor mai mari scăderi

1. "Socep" (SOCP): -8,12%

2. "Turism, Hoteluri, Restaurante Marea Neagră" (EFO): -3,70%

3. "Erste Group Bank" (EBS): -3,15%

4. "Mecanica Ceahlău" (MECF): -2,84%

5. "Bucovina-Club De Munte" (BCM): -2,53%

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb