Prima şedinţă a săptămînii a adus scăderi ale cotaţiilor atît la Bursa de Valori Bucureşti cît şi pe pieţele din ţările vecine. Indicele BET a pierdut luni -1,69%, în timp ce indicii principali din Ungaria, Polonia şi Cehia, au înregistrat deprecieri ale cotaţiilor cuprinse între 2% - 3%. Ceilalţi doi indici bursieri BET-C şi BET-FI au scăzut cu -1,34% şi -1,11%. Valoarea totală a transferurilor s-a cifrat ieri la peste 21,5 milioane RON, în ton cu şedinţele săptămînii trecute.
În aşteptarea rezultatelor pe primul trimestru obţinute de "SNP Petrom", o parte din deţinătorii acestor titluri au ales să vîndă. În prima şedinţă a aces-tei săptămîni, cotaţia acţiunilor SNP a pierdut -3,7%, în condiţiile unui rulaj de 1,8 milioane RON. Analiştii consideră că deprecierea cotaţiei SNP s-a realizat pe fondul speculaţiilor legate de rezultatele financiare trimestriale pe care compania le va face publice astăzi odată cu anunţarea rezultatelor OMV pe Bursa de la Viena.
Celălalt emitent din acest sector, "Rompetrol Rafinare", a anunţat vineri rezultate financiare mult sub aşteptări (23 milioane pierdere la nivelul grupului pe primul trimestru) iar investitorii au diseminat rapid această informaţie, ducînd la o depreciere a cotaţiei de -7%. La finele şedinţei, preţul de referinţă pentru acţiunile RRC a fost de 0,0836 RON/titlu.
Una dintre puţinele acţiuni care au înregistrat o creştere a cotaţiei ieri a fost "Antibiotice" Iaşi (simbol ATB), care a cîştigat 2,08%. Ordinele de cumpărare au pătruns pe piaţă încă de la deschidere, cu o zi înainte de publicarea rezultatelor trimestriale ale emitentului.
Vedeta şedinţei de luni a fost din nou compania "Prodplast", cotaţia titlurilor PPL înregistrînd o nouă creştere cu 6,3%. În numai o săptămînă, preţul acţiunilor PPL a crescut cu 30,15%, pînă la 4,1 RON/ acţiune. În şedinţa de ieri, cotaţia titlurilor PPL a cres-cut cu +7,6% , în condiţiile unei lichidităţi bune, valoarea totală a transferurilor cifrîndu-se la 1,9 milioane RON. Ieri au fost tranzacţionate peste 2 milioane de acţiuni reprezentînd circa 4% din capitalul social al emitentului. Brokerii susţin că cele mai importante pachete de acţiuni au fost transferate la jumătatea şedinţei, cînd investitorii cumpărau la preţurile cerute de vînzători.
"Carbid Fox" Tîrnăveni
Acţionarii societăţii "Carbid Fox" se înghesuie să vîndă, ca urmare a anunţului privind falimentul emitentului. În şedinţa de ieri, cotaţia CRB a scăzut cu peste -12%, pînă la 0,0328 RON/titlu, în condiţiile unei valori modeste a transferurilor, de aproape 60.000 RON.
"Banca Transilvania"
Contrar aşteptărilor, cotaţia acţiunilor "Banca Transilvania" continuă să crească. În şedinţa de ieri, cursul titlurilor TLV a cîştigat +1,1%, în condiţiile unei pieţe aflate în scădere generalizată. De asemenea, "Banca Transilvania" a fost şi cel mai lichid emitent al şedinţei, cu o valoare totală a transferurilor de 2,7 milioane RON. La finalul şedinţei, preţul de referinţă pentru o acţiune TLV a fost de 0,92 RON. Într-o săptămînă de la realizarea corecţiei de preţ ca urmare a majorării de capital (cotaţia a coborît la 0,8950 RON/acţiune) , titlurile TLV au înregistrat o apreciere a cursului de +2,79%.