BVB Scăderi generalizate ale cursurilor

Raluca Ungureanu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 9 februarie 2005

Şedinţa bursieră de ieri a fost caracterizată de scăderea generalizată a cursurilor acţiunilor tranzacţionate, brokerii considerînd că la baza acestor scăderi au stat informaţiile privind majorarea impozitului pe cîştigurile de capital de la 1% la 10%. Valoarea de tranzacţionare a fost şi ea mai mică decît în sesiunile bursiere anterioare, aceasta situîndu-se sub 350 miliarde de lei. Investitorii şi-au orientat ieri atenţia şi spre obligaţiuni. Astfel, a fost efectuată o tranzacţie cu şapte obligaţiuni "Raiffeisen Bank" la un preţ cu 2% mai mare decît principalul. Valoarea acestei tranzacţii a fost de 36,84 milioa-ne de lei.

Pe parcursul şedinţei bursiere de ieri, SIF "Muntenia" a raportat că deţine mai puţin de 5% din acţiunile "Sofert" Bacău. Compania băcăuană are ca obiect de activitate fabricarea îngrăşămintelor şi produselor azotoase şi dispune de un capital social de 557,7 miliarde de lei. Potrivit ultimelor raportări, SIF-ul deţinea 9,09% din capitalul emitentului.

"Banca Transilvania" Cluj Napoca

Cursul acţiunilor TLV s-a înscris ieri pe un puternic trend descrescător, pe fondul unei lichidităţi ridicate. Numărul acţiunilor transferate a fost de peste 10 milioane, valoarea transferurilor perfectate cu acestea ridicîndu-se la 133,43 miliarde de lei. Cel mai mare pachet transferat a numărat 500.000 de acţiuni. Tranzacţia a fost efectuată în prima parte a sesiunii bursiere, la preţul de 13.100 lei/acţiune. Nivelul minim înregistrat ieri de preţul acţiunilor TLV a fost de 12.300 lei/acţiune. Ultima tranzacţie a fost însă efectuată la preţul de 12.400 lei/titlu, acesta fiind cu 6,1% mai mic decît preţul de închidere de luni.

"Rompetrol Rafinare" Constanţa

În primele minute de tranzacţionare de ieri, preţul titlurilor RRC dădea semne de apreciere, nivelul său crescînd de la 1.170 lei/acţiune la 1.190 lei/acţiune. După acest moment însă trendul s-a inversat, astfel că ultima tranzacţie de ieri a fost efectuată la cursul de 1.130 lei/titlu, curs cu 2,6% mai mic decît preţul de închidere de luni. Lichiditatea titlurilor RRC a fost ridicată. Astfel, au fost transferate peste 44,59 milioane de acţiuni, în valoare totală de 51,32 miliarde de lei. În prima parte a sesiunii bursiere a fost transferat un pachet numărînd 1,5 milioane de acţiuni. Acesta a fost cel mai mare pachet tranzacţionat ieri. Transferul a fost efectuat în prima parte a sesiunii, la preţul de 1.180 lei/acţiune.

"Petrom" Bucureşti

Cursul titlurilor SNP s-a menţinut la un nivel relativ constant în prima parte a sesiunii bursiere după care, în partea a doua, s-a înscris pe un puternic trend descrescător, pe fondul unui volum ridicat de tranzacţionare. Numărul total al acţiunilor transferate a fost de peste 7,9 milioane, iar valoarea tranzacţiilor perfectate cu acestea s-a ridicat la 32,28 miliarde de lei. Ultima tranzacţie de ieri a fost perfectată la preţul de 3.980 lei/titlu, acesta fiind cu 4,8% mai mic decît preţul de închidere de luni şi cu 190 de lei sub preţul de deschidere de ieri.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb