BVB Scăderi uşoare pentru şapte din cei nouă indici ai bursei

M.G.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 29 ianuarie 2021

Scăderi uşoare pentru şapte din cei nouă indici ai bursei

Acţiunile Gamestop scădeau ieri la New York cu peste 60%, după ce brokerii au restricţionat tranzacţionarea

Şapte din cei nouă indici ai Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au înregistrat scăderi în şedinţa de ieri, pe fondul unei lichidităţi slabe, de 34,58 milioane de lei. Din rulajul total al zilei, piaţa de acţiuni a livrat 28,71 milioane de lei, iar 4,1 milioane de lei a venit din tranzacţiile cu produse structurate. Pieţele europene au revenit ieri pe plus odată cu deschiderea pieţei americane, care a urcat puternic până la ora închiderii bursei noastre după publicarea datelor pozitive privind creşterea trimestrială de 4% a PIB-ului Statelor Unite şi descreşterea numărului de cereri iniţiale de ajutor de şomaj. Scăderile din ziua precedentă din piaţa americană, apărute pe fondul nevoilor de lichidităţi ale unor investitori instituţionali pentru acoperirea unor poziţii short, au fost privite de participanţii la piaţă mai degrabă drept o oportunitate de a cumpăra ieftin.

Acţiunile Gamestop (GME), care stau la baza unui adevărat război între investitorii de retail şi investitorii instituţionali şi care au pornit o intensă dezbatere despre reglementarea tranzacţionării de opţiuni şi despre impactul investitorilor de retail asupra pieţei în ansamblul său, au continuat să fie în centrul discuţiilor peste Ocean. Acestea scădeau ieri la ora redactării (18:20) cu 63,6% (-220 de dolari), la 126 de dolari după ce au atins şi un maximum în pre-market de 480 de dolari. Acţiunile GME au urcat cu 1700% în ianuarie. Scăderea de ieri a venit după ce Robinhood, principalul broker folosit de traderii de retail, a blocat la deschiderea pieţei achiziţia de acţiuni sau opţiuni call pentru clienţii săi. Paşi similari au fost făcuţi şi de alţi brokeri, care au lăsat însă posibilitatea vânzării. Situaţia rămâne însă una problematică în contextul în care decizia de interzicere a achiziţiei a fost luată pentru a "proteja investitorii", unii dintre care au cumpărat pe maxime şi au rămas astfel cu pierderi masive, chiar dacă nerealizate. Totodată, interzicerea achiziţiei şi păstrarea posibilităţii de vânzare ar putea fi considerată drept manipulare a preţului. Unii investitori de pe Reddit chiar au ameninţat Robinhood şi alţi brokeri cu procese în instanţă. Totodată, de menţionat, ca perspectivă pentru dimensiunea războiului dintre investitorii de retail şi fondurile de investiţie, principalul post de pe pagina de Reddit WallStreetBets îi îndemna pe investitorii din alte ţări de pe platformă să intre la cumpărare în locul investitorilor americani. Postarea adunase peste 9.000 de comentarii în doar 2 ore.

La Bucureşti, indicele principal BET, ce include cele mai lichide şaptesprezece acţiuni de la bursa noastră, cu excepţia SIF-urilor, a coborât cu 0,14%, la 10.307,95 puncte, în timp ce indicele BET-BK, referinţa fondurilor de investiţii, s-a apreciat cu 0,14% până la 1.949,40 puncte.

De amintit că astăzi vor intra la tranzacţionare, pe piaţa AeRO, acţiunile Safetech Innovations (SAFE), prima companie de securitate cibernetică de la BVB. SAFE vine la bursă cu o capitalizare anticipată de 12,5 milioane lei (2,6 milioane euro), valoare calculată pe baza preţului de 4 lei/acţiune din cadrul plasamentului privat derulat de companie în octombrie 2020, prin care a atras 2,5 milioane lei. Atunci, au fost vândute 625,000 de acţiuni, respectiv 20% din capitalul social al Safetech Innovations, oferta fiind suprasubscrisă în doar 37 de secunde.

Brokerii de la Prime Transaction au notat, în raportul lor zilnic: "Indicii BVB au deschis ziua de tranzacţionare cu scăderi accentuate, mai mare de un procent, la mijlocul şedinţei au recuperat-o, iar închiderea a găsit majoritatea indicilor aproape de valorile la care au închis ziua precedentă. În creştere au inchis indicii BET-FI, +0,29% şi BET-BK, +0,14%. Cea mai mare scădere a înregistrat-o indicele BET-Plus, -0,16%. Rulajul zilnic a fost cu puţin peste 7 milioane de euro, în scădere cu peste 36% faţă de ziua anterioară. Acţiunile din cadrul indicelui BET au avut evoluţii mixte, creşteri mai mari de un procent înregistrând acţiunile Nuclearelectrica (SNN), +2,07%, iar scăderi Bursa de Valori Bucureşti (BVB), -1,21%".

În piaţa "regular", topul lichidităţii a fost condus de acţiunile BRD - Groupe Societe Generale (BRD), ce au urcat cu 0,13%, la 15,22 lei, pe fondul unui rulaj de 3,81 milioane de lei.

Un rulaj similar, de 3,8 milioane de lei, au consemnat acţiunile Băncii Transilvania (TLV), care au urcat cu 0,22% la 2,31 lei.

Pe poziţia a treia a acestui top s-au situat titlurile SIF Moldova (SIF2), a căror lichiditate a fost de 3,78 milioane de lei, preţul SIF-ului avansând până la 1,31 lei lei pe fondul unei aprecieri de 1,55%.

Titlurile Nuclearelectrica, cu un rulaj de 2,32 milioane de lei, s-au clasat pe locul patru în acest top, urcând la 20,25 lei/titlu.

Prin piaţa "deal" nu a fost realizată nicio tranzacţie.

 Topul celor mai mari creşteri 

1. "SIF Hoteluri" (CAOR): +14,68%

2. "Artego" (ARTE): +8,15%

3. "Prebet" (PREB): +4,23%

4. "Nuclearelectrica" (SNN): +2,07%

5. "Patria Bank" (PBK): 2,00%

 Topul celor mai mari scăderi

1. "Rompetrol Rafinare" (RRC): -4,35%

2. "Biofarm" (BIO): -2,89%

3. "Aerostar" (ARS): -2,43%

4. "Mecanică Fină" (MECE): -2,22%

5. "IAR Braşov" (IARV): -2,01%

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb