BVB Şedinţă de tranzacţionare liniştită

Raluca Ungureanu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 21 februarie 2005

Valoarea transferurilor efectuate pe parcursul şedinţei bursiere de vineri a fost de 376,99 miliarde de lei, nivelul mai redus comparativ cu şedinţele anterioare fiind determinat pe de o parte de faptul că titlurile de la categoria a doua (cu excepţia PEI şi BRK) au fost suspendate de la tranzacţionare, iar pe de altă parte ca urmare a suspendării şedintei în jurul orelor 11:42, pe fondul unor defecţiuni tehnice.

O pondere semnificativă în valoarea totală de tranzacţionare au avut-o transferurile cu obligaţiuni. Investitorii s-au orientat către obligaţiuni "Raiffeisen Bank", cu care au fost efectuate două tranzacţii în valoare totală de 272,99 miliarde de lei. Preţul de tranzacţionare al acestora a fost cu 3% mai mare decît principalul. Totodată, a fost efectuată o tranzacţie cu 696 de obligaţiuni "Finansbank" la un preţ cu 2% peste principal. Valoarea res-pectivei tranzacţii a fost de 7,45 miliarde de lei.

"Banca Română pentru Dezvoltare"

Banca Română pentru Dezvoltare (BRD) se poate lăuda cu cea mai mare creştere de curs la închidere, de aproape 3%, la 53.500 lei/acţiune, asta după ce a fost atins maximum de 54.000 lei. Titlurile BRD s-au menţinut pe o dinamică uşor crescătoare pe tot parcursul şedinţei, bucurîndu-se, de altfel, şi de o lichiditate bună, reflectată de un rulaj de 13,9 miliarde lei.

"Petrom" Bucureşti

Titlurile "Petrom" (SNP) au cunoscut un început mai puţin favorabil de şedinţă, deschizînd direct pe scădere şi coborînd pînă la un minim de 4.460 lei/acţiune. Şi-au revenit rapid însă, chiar din prima parte a zilei, la pragul de 4.500 lei/acţiune, de la care a fluctuat foarte puţin pînă la final şi la care au şi închis şedinţa. În aceste zile de apatie, cînd unele titluri au cunoscut chiar uşoare scăderi, SNP s-a caracterizat prin stabilitate, părînd să se fixeze în jurul nivelului de 4.500 lei/acţiune, afirmă Liviu Avram, brokeri la "Prime Transaction" Bucureşti.

SSIF "Broker" Cluj Napoca

Titlurile SSIF Broker (BRK), nu s-au remarcat vineri nici sub aspectul lichidităţii şi nici sub cel al evoluţiei cursului. Prima parte a şedinţei a fost şi aici modestă, cursul fluctuînd în jurul a 42.000 lei/acţiune, cu o uşoară creştere la jumătate a acesteia, pînă la maximum de 42.400 lei, pentru ca, spre final, cotaţia să revină la nivelul de 42.000 lei, în scădere cu 0,7% faţă de închiderea de joi.

SIF "Muntenia"

Piaţa SIF a cunoscut evoluţii contrare în şedinţa de vineri. SIF Muntenia (SIF4) a fost singura evoluţie remarcabilă, închizînd la 10.300 lei/acţiune (+2%), restul închizînd pe scădere sau stagnare (SIF1 a închis pe o uşoară creştere, de 0,7%). Euforia pe titlurile SIF a dispărut, în acest final de săptămînă, chiar şi în contextul veştilor bune privind pragul de deţinere. Probabil majoritatea investitorilor aşteaptă ca aceste veşti să se concretizeze înainte de a mai deschide poziţii de cumpărare, afirmă Liviu Avram. Cel mai tranzacţionat titlu SIF a fost SIF Oltenia (SIF5), cu un rulaj de aproape 16 miliarde lei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb