Valoarea transferurilor efectuate pe parcursul şedinţei bursiere de vineri a fost de 376,99 miliarde de lei, nivelul mai redus comparativ cu şedinţele anterioare fiind determinat pe de o parte de faptul că titlurile de la categoria a doua (cu excepţia PEI şi BRK) au fost suspendate de la tranzacţionare, iar pe de altă parte ca urmare a suspendării şedintei în jurul orelor 11:42, pe fondul unor defecţiuni tehnice.
O pondere semnificativă în valoarea totală de tranzacţionare au avut-o transferurile cu obligaţiuni. Investitorii s-au orientat către obligaţiuni "Raiffeisen Bank", cu care au fost efectuate două tranzacţii în valoare totală de 272,99 miliarde de lei. Preţul de tranzacţionare al acestora a fost cu 3% mai mare decît principalul. Totodată, a fost efectuată o tranzacţie cu 696 de obligaţiuni "Finansbank" la un preţ cu 2% peste principal. Valoarea res-pectivei tranzacţii a fost de 7,45 miliarde de lei.
• "Banca Română pentru Dezvoltare"
Banca Română pentru Dezvoltare (BRD) se poate lăuda cu cea mai mare creştere de curs la închidere, de aproape 3%, la 53.500 lei/acţiune, asta după ce a fost atins maximum de 54.000 lei. Titlurile BRD s-au menţinut pe o dinamică uşor crescătoare pe tot parcursul şedinţei, bucurîndu-se, de altfel, şi de o lichiditate bună, reflectată de un rulaj de 13,9 miliarde lei.
• "Petrom" Bucureşti
Titlurile "Petrom" (SNP) au cunoscut un început mai puţin favorabil de şedinţă, deschizînd direct pe scădere şi coborînd pînă la un minim de 4.460 lei/acţiune. Şi-au revenit rapid însă, chiar din prima parte a zilei, la pragul de 4.500 lei/acţiune, de la care a fluctuat foarte puţin pînă la final şi la care au şi închis şedinţa. În aceste zile de apatie, cînd unele titluri au cunoscut chiar uşoare scăderi, SNP s-a caracterizat prin stabilitate, părînd să se fixeze în jurul nivelului de 4.500 lei/acţiune, afirmă Liviu Avram, brokeri la "Prime Transaction" Bucureşti.
• SSIF "Broker" Cluj Napoca
Titlurile SSIF Broker (BRK), nu s-au remarcat vineri nici sub aspectul lichidităţii şi nici sub cel al evoluţiei cursului. Prima parte a şedinţei a fost şi aici modestă, cursul fluctuînd în jurul a 42.000 lei/acţiune, cu o uşoară creştere la jumătate a acesteia, pînă la maximum de 42.400 lei, pentru ca, spre final, cotaţia să revină la nivelul de 42.000 lei, în scădere cu 0,7% faţă de închiderea de joi.
• SIF "Muntenia"
Piaţa SIF a cunoscut evoluţii contrare în şedinţa de vineri. SIF Muntenia (SIF4) a fost singura evoluţie remarcabilă, închizînd la 10.300 lei/acţiune (+2%), restul închizînd pe scădere sau stagnare (SIF1 a închis pe o uşoară creştere, de 0,7%). Euforia pe titlurile SIF a dispărut, în acest final de săptămînă, chiar şi în contextul veştilor bune privind pragul de deţinere. Probabil majoritatea investitorilor aşteaptă ca aceste veşti să se concretizeze înainte de a mai deschide poziţii de cumpărare, afirmă Liviu Avram. Cel mai tranzacţionat titlu SIF a fost SIF Oltenia (SIF5), cu un rulaj de aproape 16 miliarde lei.