BVB şi RASDAQ Bursa a închis în scădere uşoară, pe un rulaj mai ridicat decât în ziua anterioară

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 19 noiembrie 2014

Bursa a închis în scădere uşoară, pe un rulaj mai ridicat decât în ziua anterioară

Investitorii au revenit în piaţă, după activitatea mai redusă de luni, şi au tranzacţionat cu precădere acţiuni ale marilor companii listate, însă bursa a închis în scădere, trasă în jos de doi dintre cei mai importanţi emitenţi, OMV Petrom (SNP) şi Fondul Proprietatea (FP).

Principalii indici ai pieţei, BET Plus, de referinţă, şi BET, al celor mai lichide acţiuni, au deschis marţi în creştere, dar au trecut pe scădere până la mijlocul zilei şi au închis în declin cu 0,3%. BET Plus include cele mai lichide 40 de acţiuni din piaţa reglementată BVB, cu excepţia SIF-urilor şi a acţiunilor companiilor străine.

Tranzacţiile s-au ridicat la 23,3 milioane de lei (5,27 milioane de euro), dublu faţă de 11,7 milioane de lei (2,64 milioane de euro) luni, când investitorii au fost mai precauţi după anunţarea rezultatului alegerilor prezidenţiale.

Transgaz (TGN) a înregistrat cel mai ridicat rulaj, cu 4,2 milioane de lei, iar acţiunile companiei au crescut cu 1,6%, fără însă să poată anula impactul negativ al declinului titlurilor OMV Petrom, emitent cu o pondere mai ridicată în principalii indici ai bursei.

Cotaţia OMV Petrom a scăzut cu 1,1%, după operaţiuni în piaţa regular de 887.200 lei şi două transferuri pe segmentul deal al bursei totalizând 3 milioane de lei.

Tot în sectorul energetic, investitorii au tranzacţionat acţiuni Romgaz (SNG) de 2,66 milioane de lei, dar preţul a închis în stagnare faţă de luni. Rulaje ridicate au consemnat şi titlurile Electrica (EL) şi cele Transelectrica (TEL), cu transferuri de 1,71 milioane de lei, respectiv 2,67 milioane de lei, dar ambele companii au închis în scădere, anunţă Mediafax.

Lichiditatea titlurilor Transelectrica a fost susţinută de un transfer deal de 1,18 milioane de lei, în lipsa căruia tranzacţiile s-au situat la 1,49 milioane de lei.

Cotaţia Electrica a terminat şedinţa în declin cu 1,4% faţă de sfârşitul zilei anterioare, în timp ce Transelectrica a terminat pe minus cu 0,5%.

Indicele BET NG, al sectorului energetic, a scăzut cu 0,4%, la fel ca BET FI, compus din cele cinci SIF-uri şi Fondul Proprietatea (FP).

Tranzacţiile cu acţiunile Fondul Proprietatea au totalizat 1,9 milioane de lei, preţul final al titlurilor fiind în scădere cu 0,5%.

Interes mai ridicat a atras şi sectorul bancar, cu o lichiditate mai ridicată pe acţiunile Banca Transilvania (TLV), cu 2,15 milioane de lei, şi Erste Group Bank (EBS), cu 1,7 milioane de lei. Ambele instituţii de credit au avut o evoluţie pozitivă pe bursă, dar cu un avans de numai 0,3% pentru Banca Transilvania, în timp ce Erste a urcat mai accelerat, cu 2,5%.

Pe segmentul deal al bursei a avut loc şi o tranzacţie cu acţiuni BRD - Groupe Societe Generale (BRD), de 380.000 de lei.

Indicele extins BET XT a scăzut cu 0,2%, iar BET BK a stagnat.

BET XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea. Indicele BET BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, printre care titlurile băncii austriece Erste (EBS), SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Voi cei care indrugati brasoave despre piata de capital BVB din Romania, cu unele exceptii, pretul actiunilor pe BVB tot ... "coboara si coboara" vertiginos si VANJOS, explicatii care este varianta in momentul in care pretul actiunilor in mare majoritate, "ajung la "0", valoarea va fi cu .. " - (minus) ... lei /actiune" ???.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb