Bursa de la Bucureşti a închis vineri în creştere pentru prima dată în ultimele două săptămâni, susţinută de reluarea evoluţiei pozitive pe marile burse din Europa şi SUA, însă nu a reuşit să recupereze integral scăderea puternică înregistrată joi.
Indicii BET, de referinţă, şi BET Plus, al celor mai lichide acţiuni, au închis în urcare cu 1,7%, după o scădere de 2,7-2,8% joi. Cei doi indici au închis joi în teritoriu negativ pentru a noua şedinţă consecutiv. BET Plus include cele mai lichide 37 de acţiuni din piaţa reglementată BVB, cu excepţia SIF-urilor şi a acţiunilor companiilor străine.
Scăderea BET de joi este cea mai puternică începând din 3 martie, când bursa a urmat evoluţia negativă a pieţelor internaţionale sub presiunea intensificării tensiunilor din Ucraina.
Per ansamblul ultimelor două săptămâni principalii indici ai pieţei, BET şi BET Plus, se află în scădere cu circa 6%, potrivit Mediafax.
Pieţele europene, dar şi bursa din SUA au scăzut mai puternic miercuri şi s-au aflat în teritoriu negativ şi o bună parte a zilei de joi, însă au încheiat şedinţa fără variaţii semnificative după ce şeful Fed din St. Louis, James Bullard, a declarat că Rezerva Federală (Fed) a Statelor Unite ar trebui să ia în considerare amânarea încheierii programului de achiziţii de obligaţiuni menit să susţină economia.
Acţiunile europene au deschis vineri indecis, dar au trecut rapid pe creştere, susţinute de aşteptările investitorilor pentru noi măsuri de sprijinire a economiei. Wall Street a deschis, de asemena, în creştere.
Bursa de la Bucureşti nu a reuşit să revină pe finalul zilei de joi în linie cu marile pieţe europene, dar a urmat vineri evoluţia pozitivă a acestora.
Investitorii au tranzacţionat pe piaţa locală acţiuni în valoare de 30,1 de milioane de lei (6,8 milioane de euro), cu o contribuţie importantă a transferurilor cu titlurile Fondul Proprietatea (FP) şi OMV Petrom (SNP).
Acţiunile Fondul Proprietatea au însumat schimburi de 9,6 milioane de lei şi au închis în creştere cu 3,5%, insuficient însă pentru a recupera declinul de 3,9% din ziua anterioară.
Rulajul pe acţiunile companiei şi preţul beneficiază şi de susţinerea celui de-al patrulea program de răscumpărare de acţiuni, început de companie la 1 octombrie. Programul poate fi derulat până în noiembrie 2015 şi vizează achiziţia a maxim 990.855.616 de acţiuni proprii, reprezentând 7,97% din capital.
Circa 20% din lichiditatea pieţei a provenit din operaţiuni de 6,68 milioane de lei cu titlurile OMV Petrom, care au avansat cu 0,9% după ce au coborât cu 3,4% joi. O parte importantă a operaţiounilor cu acţiuni OMV Petrom a avut loc pe segmentul deal al bursei, prin trei tranzacţii totalizând 2,24 milioane de lei.
Un rulaj mai ridicat a înregistrat şi Romgaz (SNG), cu 4,3 milioane de lei. Acţiunile companiei au crescut cu 1,7%, dar nu au reuşit, de asemenea, să recupereze scăderea din ziua precedentă, când au închis pe minus cu 3,2%.
Toate acţiunile lichide au închis în creştere, sau cel puţin în stagnare, după scăderea generalizată de joi.
Indicele BET FI, compus din cele cinci SIF-uri şi Fondul Proprietatea, a crescut cu 2,6%, iar BET NG, al sectorului energetic, a urcat cu 1,6%.
Schimburi de peste 1 milion de lei au mai consemnat şi Banca Transilvania (TLV), cu 1,8 milioane de lei, Transelectrica (TEL), cu 1,4 milioane de lei, şi Transgaz (TGN), cu 1,35 milioane de lei.
Pe segmentul deal, nu au mai avut loc şi alte transferuri în afara celor cu acţiunile OMV Petrom.
Indicele extins BET XT a avansat cu 1,7%, iar BET BK a crescut cu 2,1%.