BVB şi RASDAQ Cel mai mic rulaj din ultimele două săptămâni

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 27 august 2014

Cel mai mic rulaj din ultimele două săptămâni

Acţiunile Electrica, la cel mai ridicat nivel de după 4 iulie

Acţiunile distribuitorului de energie Electrica (EL) au încheiat şedinţa de ieri la cel mai ridicat nivel de după 4 iulie, ziua listării companiei pe bursă, în timp ce piaţa a stagnat pentru a doua zi consecutiv.

Indicii BET Plus, de referinţă, şi BET, al celor mai lichide 10 acţiuni, nu au variat semnificativ faţă de luni, când au închis, de asemenea, în stagnare. BET Plus include cele mai lichide 37 de acţiuni de pe piaţa reglementată BVB, cu excepţia SIF-urilor şi acţiunilor companiilor străine.

Schimburile cu acţiuni au ajuns la 16,77 milioane de lei (3,8 milioane de euro), rulajul fiind semnificativ sub media perioadei şi cel mai redus începând din 8 august, când valoarea operaţiunilor s-a situat la 13,6 milioane de lei.

În şedinţa de luni, rulajul pieţei a ajuns la 117,3 milioane de lei (26,7 milioane de euro), maximul începând din data de 9 iulie, însă lichiditatea a fost generată în proporţie covârşitoare de transferurile de tip deal. Fără aceste tranzacţii efectuate în urma negocierii directe dintre investitori, lichiditatea pieţei s-ar fi situat la circa 13 milioane de lei.

Cele mai multe dintre acţiunile lichide au crescut marţi, însă evoluţia negativă a Romgaz (SNG) şi Banca Transilvania (TLV) a tras în jos principalii indici ai pieţei. Romgaz a scăzut cu 0,4%, iar Banca Transilvania cu 0,6%.

Indicele BET NG, al companiilor din sectorul energetic, a stagnat, iar BET FI, compus din cele cinci SIF-uri şi Fondul Proprietatea (FP), a urcat cu 0,4%.

Cea mai lichidă acţiune a zilei a fost Fondul Proprietatea, cu schimburi de 3,6 milioane de lei. Compania, cu o pondere de 20% în componenţa indicilor BET şi BET Plus, a crescut cu 0,2%.

Schimburi mai ridicate a consemnat şi Electrica, cu tranzacţii de 3,4 milioane de lei. Acţiunile companiei au închis în urcare cu 0,5%, la 11,16 lei, cel mai ridicat preţ începând din 4 iulie, ziua listării companiei la bursă, când Electrica a terminat la 11,25 lei, potrivit Mediafax.

Maximul şedinţei de ieri s-a situat la 11,17 lei/acţiune, cea mai ridicată cotaţie înregistrată în cursul şedinţei de tranzacţionare începând din 7 iulie, când au fost înregistrate tranzacţii şi la 11,28 lei/acţiune.

Doar acţiunile Transelectrica şi Romgaz au mai depăşit pragul de 1 milion de lei, cu transferuri de 3,3 milioane de lei pentru operatorul naţional de transport a energiei şi de 1,9 milioane de lei în cazul producătorului de gaze naturale.

Pe parcursul zilei, investitorii au operat un singur transfer deal, cu acţiunile BRD - Groupe Societe Generale (BRD), în valoare de 437.500 lei.

Indicele extins BET XT a crescut cu 0,1%, iar BET BK a avansat cu 0,2%.

BET XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea. Indicele BET BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, printre care titlurile băncii austriece Erste (EBS), SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

În Europa de Vest, principalele acţiuni au crescut ieri, susţinute de speculaţiile din piaţa financiară că zona euro va introduce un program de achiziţie de active pentru a ajuta recuperarea economică. Indicii FTSE 100 (Londra) şi DAX (Frankfurt) au crescut cu 0,6%, iar CAC 40 (Paris) a avansat cu 1%. În Europa Centrală, bursele din Polonia şi Ungaria au crescut, în timp ce piaţa din Cehia a terminat şedinţa în declin. Astfel, indicele WIG20 (Varşovia) a crescut cu 0,7%, iar BUX (Budapesta) a urcat cu 0,4%, în timp ce PX (Praga) a scăzut cu 0,2%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb