BVB şi RASDAQ Lichiditate de 6,47 milioane de euro

A.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 28 februarie 2014

Lichiditate de 6,47 milioane de euro

Acţiunile Petrom au revenit pe creştere

Minus de 1,6% pentru "Erste", înainte de publicarea rezultatelor financiare

Bursa de Valori Bucureşti a înregistrat, ieri, o lichiditate de 29,16 milioane de lei (6,47 milioane de euro), din care 54% au reprezentat tranzacţiile "deal", cu acţiuni BRD (4,9 milioane de lei), FP (2,77 milioane de lei), SIF4 Muntenia (4,73 milioane de lei), SNP Petrom (1,7 milioane lei) şi Banca Transilvania (1,72 milioane de lei).

În opinia lui Nicu Grigoraş, Director Departament Front Office SSIF "Intercapital Invest", corecţiile pieţelor externe şi incertitudinile la nivel politic sunt principalele cauze ale lichidităţii scăzute din şedinţa de ieri.

"Lichiditatea şi interesul investitorilor ar putea creşte o dată cu începerea publicării convocatoarelor pentru adunările generale ale acţionarilor în care vor apărea şi propunerile de dividend", ne-a declarat domnia sa.

Indicii bursieri au încheiat şedinţa pe verde, cea mai mare creştere aparţinând indicelui energetic BET-NG, respectiv 0,41%,

"Indicii bursieri interni au fluctuat în şedinţa de tranzacţionare de astăzi (n.r. ieri), pe fondul climatului din pieţele europene, dar şi al factorilor interni", ne-a spus Andrei Rădulescu, Senior Investment Analyst SSIF "Broker".

Potrivit domniei sale, majoritatea companiilor din sectorul energetic au crescut, notându-se dinamica Nuclearelectrica SNN (1,8%) şi Romgaz (0,6%, după comunicarea rezultatelor pe 2013).

"Pe de altă parte, companiile din sectorul bancar s-au depreciat (cu excepţia BCC), notându-se declinul «Erste Bank» (cu 1,6%)", ne-a mai spus domnul Rădulescu, precizând că banca îşi publică astăzi rezultatele preliminare pe 2013.

Domnia sa a adăugat că, în sfera SIF-urilor, s-au consemnat evoluţii mixte, notându-se continuarea declinului la SIF1 Banat Crişana (cu 1,65%) pe de o parte, dar şi aprecierea SIF3 Transilvania (cu 1,1% pe de altă parte).

Ieri, acţiunile Fondului Proprietatea au fost cele mai lichide din piaţa principală, cu operaţiuni de 4,87 milioane de lei, iar preţul a avansat cu 0,62%, la 0,8025 lei, după ce miercuri a scăzut cu 2,13%. Acţiunile OMV Petrom au consemnat al doilea rulaj din piaţa principală, de 1,88 milioane de lei, iar preţul a urcat cu 0,29%, la 0,448 lei. Jucătorii au realizat şi două transferuri negociate, în valoare de 1,7 milioane lei, la un preţ cu 0,18% peste nivelul de miercuri. Aceste titluri au coborât cu 2,38% în şedinţa precedentă.

La finalul şedinţei, indicii BET şi BET-XT erau în stagnare. Indicele BET reflectă evoluţia celor mai lichide zece acţiuni, iar indicele BET-XT evoluţia celor mai lichide 25 de acţiuni româneşti.

Indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, a urcat cu 0,14%, iar indicele extins BET-BK, care cuprinde primele 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, printre care titlurile băncii austriece Erste (EBS), SIF-urile şi Fondul Proprietatea, a crescut cu 0,21%.

Pe piaţa Rasdaq, schimburile au însumat 541.047 lei (120.000 euro).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb