BVB şi RASDAQ Lichiditatea şi-a revenit la 10 milioane de euro

M.F.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 20 iunie 2014

Lichiditatea şi-a revenit la 10 milioane de euro

Subscriere de 71% pe segmentul acţiunilor garantate din oferta Electrica

Bursa de la Bucureşti a închis joi în scădere uşoară, lichiditatea fiind sprijinită de tranzacţii pe piaţa secundară, care au adus rulajul, redus în această săptămână, aproape de media ultimei perioade.

Indicele general al Bursei, BET-C, a închis în scădere cu 0,25%, în timp ce indicele BET, al celor mai lichide 10 acţiuni, a coborât cu 0,37%.

Atenţia investitorilor a fost îndreptată în principal către oferta publică iniţială a Electrica, însă lichiditatea a revenit pe platforma BVB după trei şedinţe consecutive de linişte. Şapte acţiuni au înregistrat rulaje mai mari de 500.000 lei, majoritatea din sectorul energiei.

Investitorii au tranzacţionat joi acţiuni de 42,7 milioane lei (9,7 milioane euro), rulaj acoperit în proporţie de aproape 40% de tranzacţii pe piaţa secundară cu acţiuni Romgaz (15 milioane lei) şi Artego Târgu Jiu (1,2 milioane lei).

Acţiunile Fondului Proprietatea (FP) au închis în urcare cu 0,25%, la 0,812 lei, iar titlurile Romgaz (SNG) au coborât cu 1,42%, la 34,01 lei. FP şi Romgaz au fost din nou cele mai lichide acţiuni pe BVB.

Fondul Proprietatea a încheiat marţi plasamentul privat prin care a vândut un pachet de 4,99% din acţiunile Romgaz, preţul rezultat în urma operaţiunii fiind de 33,5 lei/acţiune, un discount de aproape 6% faţă de cotaţia bursieră anterioară anunţului. FP a atras astfel 644,6 milioane lei (198,6 milioane dolari). Două treimi din titluri au fost subscrise pe piaţa locală, iar restul prin certificate de depozit denominate în dolari, tranzacţionabile pe bursa de la Londra.

Indicele BET-NG, al acţiunilor din sectorul energiei, a închis în scădere cu 0,39%, în timp ce indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, a stagnat.

Indicele extins BET-XT a coborât cu 0,3%, iar indice extins BET-BK a pierdut 0,15% din valoare.

Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea, iar BET-BK include cele mai lichide 25 de titluri, printre care SIF-urile şi Fondul Proprietatea, dar şi acţiunile băncii austriece Erste (EBS).

Oferta publică iniţială a Electrica a început luni şi se va încheia miercuri, 25 iunie. Acţiunile destinate micilor investitori au fost deja suprasubscrise semnificativ. Rezultatele ofertei în zona investitorilor instituţionali, în funcţie de care va fi stabilit şi preţul final al acţiunilor, vor fi cunoscute spre sfârşitul acestei luni. Statul vinde astfel 51% din acţiunile Electrica, compania vizând să atragă minim 435 milioane euro.

La finalul zilei de ieri, pe micii investitori subscriseseră, deja, în proporţie de 71% segmentul acţiunilor garantate (1000 de titluri pe investitor, în limita a 10 milioane de acţiuni), în timp ce segmentul acţiunilor cu discount de 5% fusese suprasubscris de 6,4 ori, în condiţiile în care aici sunt oferite numai 2,4 milioane de acţiuni.

Tranşa investitorilor mari fusese subscrisă în proporţie de 28,18%, potrivit datelor afişate de Estinvest.

Oferta publică iniţială (IPO) a Electrica evoluează bine şi ar putea fi subscrisă integral până luni, cu două zile înainte de încheierea perioadei de subscriere, anticipează ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu.

"IPO-ul Electrica evoluează bine. Mă aştept ca oferta să fie subscrisă integral, cel mai târziu luni, 23 iunie. Electrica este o companie cu perspective bune şi, de aceea, prospectul ei merită analizat. Ne dorim ca ea să devină model pentru România în ceea ce priveşte guvernanţa corporativă. Acordul agreat cu BERD în acest sens va ajuta mult compania", a afirmat ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, într-o declaraţie transmisă ieri dimineaţă.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. De cite ori trebuie sa va spun ca cele 10 mil garantate sunt maxime?

    Cei cu discount vor avea cele 2,4 milioane ale lor 

    plus ce ramine din cele 10 mil. 

    E greu sa gindesti, e mai bine s ate iei dupa alti deontologi tot la fel de incapatinati ca tine. 

    Citeodata mai si faci parte din cei care in CV spun cu mindrie ca doar au frecventat un nzumit liceu .

    ca de terminat...... 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb