BVB: "Statul trebuie să fie un partener care să încurajeze prezenţa companiilor româneşti pe bursa locală"

M.G.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 12 iunie 2020

"Statul trebuie să fie un partener care să încurajeze prezenţa companiilor româneşti pe bursa locală"

Bursa de Valori Bucureşti: "Îngheţarea listărilor de pachete minoritare pe piaţa de capital contravine intereselor României" Radu Hanga, preşedintele BVB: "Listarea nu înseamnă privatizare"

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) consideră că statul trebuie să fie un partener care să încurajeze prezenţa companiilor româneşti pe bursa locală, iar îngheţarea listărilor de pachete minoritare pe piaţa de capital contravine intereselor României, se arată într-un comunicat remis, ieri, de operatorul pieţei noastre. Bursa mai precizează că a transmis decidenţilor politici punctele sale de vedere privind proiectul de lege care interzice listarea companiilor pe o perioadă de doi ani.

În această săptămână, mai multe asociaţii precum cea a analiştilor financiar-bancari din România (AAFBR) şi cea a analiştilor CFA (CFA România) din ţara noastră, precum şi Fondul Proprietatea (FP), au ieşit public împotriva proiectului de act normativ afirmând că interzicerea vânzării de pachete minoritare deţinute de stat în companii naţionale pe o perioadă de 2 ani va afecta dezvoltarea pieţei locale de capital.

În comunicatul transmis de BVB se afirmă: "Bursa de Valori Bucureşti (BVB) constată cu regret aprobarea de către Parlament a propunerii legislative privind unele măsuri pentru protejarea intereselor naţionale în activitatea economică. BVB consideră că o astfel de iniţiativă legislativă nu aduce beneficii statului român ci, dimpotrivă, restricţionează capacitatea acestuia de a utiliza optim pieţele de capital pentru finanţarea cheltuielilor şi investiţiilor şi, de asemenea, întârzie procesul de modernizare şi eficientizare a portofoliului de deţineri al statului. Încă de la adoptarea de către Senat a iniţiativei legislative menţionate, BVB a transmis punctele sale de vedere asupra acesteia către partidele politice, către membrii comisiilor de specialitate din Camera Deputaţilor, către Guvern şi Preşedinţie, opinii argumentate, printre altele, cu exemple ale companiilor de stat care sunt listate pe bursa locală. Reamintim că vânzările de acţiuni efectuate de statul român prin Bursa de Valori Bucureşti în ultimii 15 ani au avut un impact pozitiv evident asupra companiilor în cauză. Aplicarea regulamentelor de guvernanţă corporativă şi transparentizarea activităţii acestor companii au adus rezultate foarte bune, dovadă fiind calitatea ridicată a echipelor de management, rezultatele financiare solide şi dividende importante plătite an de an. Fără îndoială că statul român este, în final, principalul beneficiar al acestor listări".

Operatorul pieţei noastre de capital mai arată că în multe dintre companiile listate deja statul deţine în continuare peste 50% din acţiuni, ceea ce dovedeşte că vânzarea pe bursă a unor pachete minoritare astfel încât statul să nu coboare sub acest prag nu diminuează cu nimic nivelul de control şi influenţa strategică a statului în aceste companii.

"În acest sens, este important de precizat că listarea nu înseamnă privatizare, iar statul poate deţine în continuare controlul asupra acestor operatori economici", se explică în comunicatul Bursei.

Potrivit BVB, evoluţia crizei actuale generată de pandemia de COVID-19 a pus în evidenţă importanţa companiilor româneşti, problemele cu care acestea se confruntă, dar a adus, totodată, şi oportunităţi de dezvoltare.

"Acestea pot fi fructificate dacă aceste companii au acces la finanţarea necesară, iar Bursa de Valori Bucureşti este un pilon esenţial pentru accesarea capitalului pentru dezvoltarea acestora şi, implicit, a economiei locale. Este foarte important de ţinut cont că, în acest moment, fondurile private de pensii sunt cel mai mare acţionar pe Bursa de la Bucureşti, cu un procent estimat între 25% şi 30% din totalul acţiunilor aflate la tranzacţionare. Aceste fonduri de pensii deţin activele populaţiei. Astfel, putem afirma că prin listările se realizează în bună măsură un transfer de active de la stat către cetăţeni. Considerăm că acest trend trebuie să continue şi chiar să se dezvolte, mai ales în privinţa încurajării deţinerilor directe de active financiare de către populaţie. Listarea companiilor de stat la bursă şi creşterea procentelor listate ale companiilor de stat, în tandem cu încurajarea şi stimularea accesului populaţiei prin măsuri fiscale va contribui pe termen lung la creşterea bunăstării românilor, îmbunătăţirea gradului de economisire şi dezvoltarea unei clase medii reprezentative, educate şi cu o situaţie financiară solidă. Considerăm că decidenţii politici trebuie să aibă în vedere toate aspectele (sociale, economice, financiare etc) atunci când sunt iniţiate proiecte legislative al căror impact poate afecta activitatea economică şi proiectele de dezvoltare ale tuturor agenţilor economici", se mai arată în comunicatul Bursei de Valori Bucureşti.

Într-o intervenţia la Digi24, Radu Hanga, preşedintele BVB, a declarat că legea este în primul rând o pierdere pentru statul român.

"În primul rand (legea) este o pierdere pentru statul român. Dacă ne uităm în spate la companiile pe care deja le-a listat statul român, ne referim în principal la companii din domeniul energiei, vedem că impactul a fost extrem de pozitiv pentru stat ca acţionar majoritar. Vedem o creştere a transparenţei, o creştere a performanţei pe termen lung, dividende semnificative pe care statul le-a încasat de la aceste companii, dincolo de dezvoltarea pieţei de capital locale. Deci primul beneficiar dacă ne uităm în spate la rezultate este statul. (...) Dacă ne uităm la nivel global, vedem o corelaţie foarte bună între dezvoltarea pieţelor de capital şi dezvoltarea economică a diverselor ţări, deci dacă vrem ca economia României să se dezvolte ar trebui să ne uităm cu mare atenţie la dezvoltarea bursei. (...) Există o egalitate care se pune între privatizare şi listarea pe piaţa de capital. Cumva, privatizarea după 20-25 de ani a ajuns să aibă o conotaţie nu foarte pozitivă, e văzut ca un proces în care statul îşi vinde ultimele active lăsate în portofoliu. Credibilitiatea nu mai e aceeaşi ca acum 20 de ani", a afirmat Hanga, notând de asemenea că listarea nu înseamnă privatizare.

Totodată, miercuri, în răspuns la proiectul de lege din Parlament, CEO-ul Franklin Templeton Investments şi managerul de portofoliu al FP, Johann Meyer, a afirmat că piaţa de capital este o componentă cheie în orice economie şi este extrem de dezamăgitor că asistăm în prezent la încă o încercare de a introduce o legislaţie care ar complica serios sau ar putea chiar îngheţa listările companiilor de stat. El a mai subliniat că ultima listare a unei companii de stat a avut loc acum şase ani.

Singura companie de stat care plănuia o listare în acest an este Hidroelectrica, care a făcut de altfel demersuri solide în acest sens la nivelul conducerii la mai bine de zece ani de la prima declaraţie de intenţie în acest sens.

Bogdan Badea, directorul general al Hidroelectrica, ne-a precizat recent că proiectul de lege complică destul de mult procesul de listare la bursă, însă acesta s-a abţinut să comenteze pe larg proiectul în contextul în care conducerea Hidroelectrica aşteaptă votul final din Parlament şi implicit forma finală a legii înainte de a evalua impactul asupra procedurilor de listare.

"(Legislaţia) complică destul de mult procesul de listare la bursă. Nu ştiu cum arată textul final. Noi eram pregătiţi pentru listare, deja finalizasem procedurile de selecţie pentru equity adviser şi consultant juridic, urma să dăm drumul la ce înseamnă lucrul cu cei doi consultanţi pentru selecţia consorţiului de listare care va sta la baza procesului de listare. Aici este absolut necesar să pregătim listarea cât mai bine, să luăm deciziile cele mai bune în funcţie de condiţiile de piaţă şi de pachetul pe care îl vom scoate. Consultanţii vor stabili care este pachetul optim pe care să-l scoatem pentru a maximiza veniturile obţinute din listare. Nu ştiu însă dacă se interzice listarea propriu-zisă sau întreg procesul de listare, de aceea aşteptăm să vedem care va fi rezultatul votului în Parlament şi textul final al legii şi după vom putea să evaluăm impactul acestei legi asupra procedurilor de listare ale Hidroelectrica", ne-a precizat Badea, CEO-ul Hidroelectrica.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Niciun guvern nu a avut mare interes pentru piata de capital (doar poate Ponta cu cele cateva listari de acum 6,7 ani) si nu din rea vointa ci din nestiinta. Cand se mai schimba una-doua, sansele sa se faca o strategie pe termen mediu pentru piata de capital sunt foarte mici. Si acum va fi la fel.

    1. ci interes meschin. Nu vor sa fie deranjati cind capuseaza societatile .

    dar degeaba.In ACTUALA componeta Parlamentul este surd la ori ce argument INTERESUL meschin are prioritate absoluta in fata interesului national.SOLutia: prezenta masiva la vot a celor pe care ii intreseaza viitorul ac. tari.Pina in ziua votului principala preocupare a oamenilor de buna credinta ar fi bine sa fie incurajarea .romanilor, in special a tinerilor ,sa participe la alegeri

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb