BVB Tranzacţii de peste 7 milioane de euro la Bursă

ANDREEA NEGRU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 22 iulie 2005

În prima jumătate a şedinţei de tranzacţionare de ieri, cotaţiilor emitenţilor de la Bursă au cunoscut creşteri susţinute de volume bune la cumpărare, însă în partea a doua situaţia s-a inversat. Vînzătorii au intervenit în piaţă, acest fapt conducînd la corecţii ale titlurilor. Brokerii sînt de părere că aceste reduceri sînt normale, avînd în vedere creşterile mari din ultimele zile.

Dintre indicii bursieri, BET - FI, care reflectă evoluţia cotaţiilor SIF, a scăzut cu 1,1% pe fondul reducerii preţurilor de închidere ale titlurilor SIF, cu excepţia SIF4 "Muntenia" a cărei cotaţie s-a apreciat cu 3,6% faţă de ziua anterioară.

Indicele BET, care reflectă evoluţia celor mai lichide acţiuni lis-tate, a înregistrat o creştere cu 10,47 puncte, ajungînd la nivelul de 5.428,10 puncte.

În cursul zilei de ieri au fost tranzacţionate aproape 72 milioane acţiuni, valoarea totală a celor 5.420 tranzacţii ridicîndu-se la 27,36 milioane de RON, respectiv 7,683 milioane euro.

La categoria I, cele mai lichide titluri tranzacţionate pe Bursă au fost cele ale "Băncii Transilvania" (TLV) şi ale Societăţilor de Investiţii Financiare SIF2 şi SIF5.

Acţiunile băncii s-au tranzacţionat într-un volum de aproximativ 7 milioane de acţiuni, în valoare totală de 5,42 milioane de RON. Preţul de închidere a fost de 0,815 RON/acţiune, în creştere cu 3,16% faţă de cel din sesiunea anterioară. Comparativ cu ceilalţi emitenţi de pe Bursă, acţiunile TLV nu au urmat evoluţia pieţei, respectiv cea de scădere în partea a doua, ci s-au menţinut pe creştere.

Cele aproximativ 3 milioane de acţiuni SIF5 "Oltenia" au fost tranzacţionate în valoare totală de 4 milioane de RON. Preţul de închidere de 1,400 RON/acţiune a fost în scădere cu 2,10% faţă de cel din sesiunea precedentă. Tranzacţiile perfectate cu titlurile SIF2 "Moldova" au fost realizate într-un volum de aproximativ 2,7 milioane de acţiuni, în valoare totală de 3,3 milioane de RON. Preţul de închidere de ieri a fost de 1,190 RON/acţiune, în scădere cu 3,25%.

La categoria a II-a, cele mai tranzacţionate acţiuni au fost cele ale "Rompetrol Rafinare" Constanţa (RRC). Titlurile rafinăriei au urmat tendinţa pieţei. Astfel, la începutul şedinţei, cotaţia a atins maximul zilei de 0,0980 RON/acţiune, urmînd ca spre final aceasta să scadă uşor. Acţiunile RRC s-au tranzacţionat într-un volum de 42.695.000 titluri, cu o valoare totală de peste 4 milioane de RON, la un preţ de închidere de 0,0925 RON/acţiune, în scădere cu 2,53% comparativ cu ziua anterioară.

SSIF "Broker" Cluj

Cea mai mare apreciere a preţului în cursul zilei de ieri au înregistrat-o acţiunile SSIF "Broker" Cluj, avînd o lichiditate crescută. Astfel, au fost trans-ferate peste 240.000 acţiuni, în valoare totală ce a depăşit 560.000 RON. Volatilitatea preţului titlurilor a fost ridicată. După ce în prima parte cursul a atins maximul de 2,4100 RON/acţiune, spre final acesta a suferit corecţii. Preţul de închidere a fost de 2,3100 RON/acţiune, în creştere cu 10% faţă de ultima zi de tranzacţionare. Titlurile SSIF "Broker" au fost oprite de la tranzacţionare în primele trei zile ale săptămînii pentru operarea majorării capitalului social.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb