BVB Uşoară creştere pe piaţa bursieră

Andrada Busuioc
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 16 mai 2005

Lichiditatea pe BVB a înregistrat vineri o uşoară creştere comparativ cu ziua anterioară. Creşterea s-a făcut resimţită si la nivelul indicilor bursieri, care s-au apreciat cu aproximativ jumătate de punct procentual, ne-a declarat Marcel Murgoci, director de tranzacţionare la "Estinvest" Focşani. Valoarea totală a transferurilor s-a ridicat la 168 miliarde de lei, mai mare cu 25% decît în şedinţa anterioară. Alin Brendea, director de tranzacţionare la "Prime Transaction" ne-a declarat că în prima parte a şedinţei toţi indicii bursieri au fost în scădere pentru ca apoi, pe fondul unor ordine mai mari de cumpărare, piaţa să crească, astfel încît în finalul şedinţei toţi indicii se apreciaseră.

O evoluţie interesantă au avut-o titlurile "Rompetrol Well Services", a căror cotaţie s-a apreciat cu 9,7%. Alin Brendea explică această creştere prin rezultatele bune raportate de companie.

Domnul Brendea a precizat că pe piaţa titlurilor bancare evoluţiile au fost contradictorii. Astfel, pe fondul unor volume mari, cotaţia acţiunilor "Banca Transilvania" s-a depreciat cu 1,3%, în timp ce celelalte două au înregistrat aprecieri importante, de peste două puncte procentuale. "Banca Comercială Carpatica" a înregistrat o creştere de 2,9% a cotaţiei, explicată de Marcel Murgoci prin rezultatele bune obţinute de companie pe primul trimestru. "La acestea se adaugă şi acţiunile gratuite pe care societatea le distribuie acţionarilor, ceea ce o face atractivă pentru investitori şi, deci, inevitabil, preţul creşte", ne-a declarat domnul Murgoci.

Şi în sectorul petrolier evoluţiile au fost contradictorii, în timp ce cotaţia titlurilor "Petrom" a crescut cu 1,6%, cea "Rompetrol Rafinare" a scăzut cu 0,5%. "Volumele transferate au fost totuşi reduse, iar variaţiile neatractive", apreciază domnul Brendea.

Cea mai mare variaţie pozitivă de preţ pe piaţa SIF a fost înregistrată de SIF 2 "Moldova" Bacău. Creşterea cotaţiei cu 1,5% este atribuită de Marcel Murgoci raportului făcut de societate în care anunţa că şi-a vîndut participaţia la "Cometex". Suma încasată înseamnă un plus de circa 7 milioane de euro la profitul companiei şi a lichidităţilor deţinute de SIF 2.

Banca Transilvania

Cele mai lichide titluri la prima categorie au fost "Banca Transilvania" transferate în număr de peste 2,2 milione pentru 17 miliarde de lei. Şedinţa a început la preţul maxim de 7.750 lei/acţiune şi s-a încheiat la minimul de 7.700 lei/acţiune, în timpul zilei cotaţia oscilînd între aceste două valori. Volumele transferate au fost reduse, spre finele sesiunii bursiere fiind tranzacţionat volumul maxim al zilei de vineri, de 176.000 acţiuni, la preţul maxim.

SIF 2 Moldova

În prima jumătate a şedinţei preţul s-a menţinut scăzut, fiind înregistrat minimul de 9.850 lei/acţiune şi a avut loc cel mai mare transfer al zilei cu aceste titluri (50.000 acţiuni, pentru 9.900 lei/acţiune). Cotaţia s-a apreciat treptat, preţul de închidere fiind de 10.100 lei/acţiune. În cea de-a doua parte a şedinţei a fost transferat din nou un pachet important, de 49.500 acţiuni, la un preţ de 10.100 lei/acţiune.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb