BVB Uşoare creşteri, în condiţiile unei lichidităţi modeste

Alexandra Mariş
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 26 mai 2006

Şedinţa bursieră de ieri a adus o uşoară apreciere la nivelul celor trei indici bursieri, însă pe fondul unei lichidităţi modeste. Brokerii susţin că investitorii şi-au făcut simţită prezenţa cu precădere în prima parte a şedinţei, de la jumătatea zilei ritmul de tranzacţionare fiind mai redus. Valoarea totală a transferurilor s-a cifrat la 16,6 milioane RON, în scădere faţă de începutul acestei săptămîni. Preferatele investitorilor au fost ieri acţiunile SIF, care au înregistrat o apreciere medie de +1,95%. Marcel Murgoci, broker în cadrul "Estinvest" Focşani, ne-a explicat însă că aprecierile s-au produs pe volume modeste, o cauză fiind reducerea numărului de ordine de vînzare prezente pe piaţă.

Indicele BET, care urmăreşte evoluţia celor mai lichide zece titluri de pe piaţă, a crescut ieri cu +0,75% în timp ce indicele BET-C a cîştigat +1,10%. Şi indicii pieţelor învecinate, din Polonia, Ungaria, Cehia, au încheiat şedinţa de ieri cu aprecieri de peste +1%, după ce miercuri pierduseră în medie -3% Toate cele cinci acţiuni SIF au încheiat ziua cu aprecieri semnificative ale cotaţiilor. În centrul atenţiei au fost ieri acţiunile SIF5 "Oltenia", a căror cotaţie a înregistrat o creştere de +1,35%, pînă la 2,26 RON/acţiune, în prima oră de tranzacţionare. La mijlocul zilei a fost încheiată o tranzacţie Deal prin care au fost transferate 100.000 de titluri SIF5 la preţul de 2,55 RON/acţiune, preţ la care a fost încheiată şi ultima tranzacţie a şedinţei. Cel mai lichid emitent din acest sector, după numărul de acţiuni transferate, a fost SIF4 "Moldova", cu un rulaj de aproape un milion de titluri. De asemenea, cursul SIF4 a cîştigat +3%, ultima tranzacţie fiind încheiată la 1,36 RON/acţiune.

Investitorii s-au îndreptat ieri îndeosebi către acţiunile "Banca Transilvania", valoarea totală a transferurilor cu acţiuni TLV cifrîndu-se la peste 2,7 milioane RON. Marcel Murgoci susţine că acţiunile TLV au recuperat destul de repede pierderea înregistrată în ultimele zile, atingînd din nou preţul de echilibru de 0,89 RON/acţiune. Preţul de referinţă pentru o acţiune "Banca Transilvania" a fost de 0,8850 RON/titlu. Acţiunile celuilalt emitent de seamă din sectorul bancar, "BRD - Groupe Société Générale" au înregistrat ieri o apreciere a cotaţiei de 2,56%, preţul de referinţă la finalul şedinţei atingînd palierul de 16 RON/titlu. În ultima săptămînă, cotaţia acţiunilor BRD a înregis-trat o depreciere semnificativă (9,3%) însă brokerii estimeză o revenire a cursului la 17 RON pe acţiune în următoarele săptămîni.

Societatea farmaceutică "Biofarm" a revenit în topul celor mai tranzacţionaţi emitenţi ai Bursei. Societatea îşi majorează capitalul social prin distribuirea de acţiuni gratuite. Cotaţia titlurilor BIO a cîştigat ieri +1,65%, în condiţiile unui rulaj de peste 1,3 milioane titluri.

"SNP Petrom"

O evoluţie bună a înregistrat-o ieri şi cotaţia acţiunilor "SNP Petrom", situîndu-se pe o pantă ascendentă încă de la deschiderea şedinţei. Pe parcursul zilei, cursul a continuat să se aprecieze, pînă la 0,4870 RON/titlu, în creştere cu +3,4% comparativ cu şedinţa precedentă. Aprecierea cursului SNP s-a făcut în condiţiile unei lichidităţi reduse, fiind transferate numai 3 milioane de acţiuni, comparativ cu aproape 10 milioane titluri la începutul săptămînii.

"Compa" Sibiu

Una dintre cele mai bune evoluţii ale zilei, însoţite şi de o lichiditate notabilă, au avut-o ieri acţiunile CMP, a căror cotaţie s-a apreciat cu +6,5%. Analiştii "Prime Transaction" apreciază că, după o lungă perioadă de stagnare, în ultima lună cursul CMP a intrat pe o pantă descendentă, în tandem cu întreaga piaţă, însă în ultimele două şedinţe, cotaţia a încercat o revenire în forţă, închizînd la 1,15 RON/acţiune.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb