Tendinţa de scădere a cotaţiilor bursiere s-a menţinut şi ieri pe piaţă. Iulian Panait, preşedintele "KTD Invest", ne-a declarat: "Lichiditatea a fost extrem de redusă, ca atare vînzătorii fac piaţa". Domnia sa este de părere că trebuie să intre capitaluri noi pe piaţa de capital. Conjunctura este favorabilă la nivel macroeconomic, însă acest lucru nu este reliefat în nici un fel pe Bursă. Iulian Panait consideră că investitorii autohtoni sînt afectaţi de scăderile brutale înregistrate pe piaţă pe anumite titluri şi preferă să aştepte o reluare a creşterilor, cu toate că acţiunile unor companii sînt foarte atractive.
Compania "Sinteza" Oradea a obţinut anul trecut un profit net de peste 3,8 miliarde lei în condiţiile în care veniturile totale s-au situat la nivelul de 152,57 miliarde lei. Acţionarii societăţii au apro-bat defalcarea cotei de participare la profitul net realizat în 2004 după cum urmează: 8% pentru salariaţi şi 2% pentru conducerea executivă şi administrativă. Pentru anul în curs, compania preconizează un profit net de 7,75 miliarde lei. Investiţiile pentru 2005 însumează 30.090 milioane lei.
Un alt emitent de pe Bursă, compania UCM Reşiţa a anunţat majorarea capitalului social pînă la 34,52 miliarde lei, divizat în acţiuni cu valoare nominală de 1.000 lei.
• "Banca Transilvania" Cluj Napoca
Vedeta şedinţei bursiere de ieri a fost "Banca Transilvania". Cu acţiunile TLV s-au perfectat tranzacţii în valoare totală de peste 85 miliarde lei, în condiţiile în care totalul primei categorii a fost de 96 miliarde lei. Preţul la închiderea şedinţei de tranzacţionare de ieri a fost de 13.500 lei/acţiune, în scădere cu 2,2% faţă de cel din ziua precedentă.
În prima parte a şedinţei de ieri cotaţia acţiunilor TLV a scăzut pînă la preţul minim al zilei de 13.100 lei/titlu, după care a crescut uşor către preţul de închidere al sesiunii bursiere, de 13.500 lei/acţiune. În partea a doua a şedinţei a fost transferat un pachet cu 300.000 acţiuni la preţul de 13.300 lei/acţiune.
• "Rompetrol Rafinare" Constanţa
Preţul la închiderea şedinţei de ieri a fost de 808 lei/acţiune, în scădere cu 4,4% faţă de şedinţa anterioară. La categoria a doua, acţiunile RRC au fost cele mai tranzacţionte titluri, efectuîndu-se transferuri în valoare de peste 23 miliarde lei. Spre finalul zilei de ieri, s-a transferat un pachet cu 957.500 acţiuni, la preţul de 810 lei/acţiune. Cotaţia RRC a variat între un minim al zilei de 808 lei care a fost şi preţul la închidere şi un maxim la începutul şedinţei de 859 lei/acţiune.