BVB/ANALIZĂ SĂPTĂMÂNALĂ BET - la cel mai ridicat nivel de la şocul Covid-19

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 21 decembrie 2020

BET - la cel mai ridicat nivel de la şocul Covid-19

Creşteri puternice pentru SIF-uri, în două sesiuni de tranzacţionare

Segmentul titlurilor de stat pentru populaţie devine tot mai conturat la bursa noastră

Actualizare - Debut negativ de săptămână pentru indici

Toţi indicii Bursei de Valori Bucureşti erau în scădere, după primele trei sferturi de oră de tranzacţionare, în ton cu deprecierile din pieţele europene.

Indicele fanion BET avea un declin de 0,48%, la 9.613,31 de puncte, în timp ce indicele extins BET-XT era în scădere cu 0,57%, până la 855,36 de puncte. Pentru indicele financiar BET-FI reculul era de 1,11%, la 42.064,45 de puncte.

În Europa scăderile erau mai pronunţate, într-un context marcat de apariţia unei noi tulpini de coronavirus descoperită în Marea Britanie, ce a dus la închiderea unei bune părţi din Regat.

Indicele paneuropean STOXX 600 avea, la ora 10:45, un declin de 1,81%, în timp ce DAX 30 al bursei din Frankfurt era în scădere cu 2,09%. La Londra, indicele FTSE100 se deprecia cu 0,93%.

---

Actualizare - Congresul SUA a ajuns la un acord pentru un nou pachet de susţinere a economiei

Liderii Congresului Statelor Unite au ajuns, ieri, la un acord pentru un nou pachet de 900 miliarde de dolari, în vederea susţinerii sistemului de sănătate şi a economiei SUA puternic afectată de pandemia de Covid-19, conform Reuters.

Ar fi al doilea cel mai mare pachet de stimulare economică din istoria SUA, după cel din martie de 2,3 triliarde de dolari. Decizia vine într-un context marcat de creşterea numărului de cazuri de coronavirus, cu peste 214.000 de noi îmbolnăviri în fiercare zi, în Statele Unite. Până în prezent, peste 317 de americani au murit din această cauză.

Acordul vine după luni de dezbateri, iar liderii republicanilor şi democarţilor au declarat că pachetul ar trebui să aibă suficient sprijin pentru a trece ambele camere ale Congresului.

Ajutorul presupune efectuarea de plăţi directe de 600 de dolari către persoane fizice şi va spori ajutorul de şomaj cu 300 de dolari pe săptămână. De asemenea, include ajutoare de miliarde de dolari pentru înreprinderi mici, pentru distribuţia vaccinurilor, asistenţă medicală şi alimente. Totodată, extinde moratoriul pentru executarea silită şi oferă ajutor pentru plata chiriilor de 25 miliarde dolari.

"Cine crede că acest proiect este suficient nu ştie ce se întâmplă în America", a declarat Chuck Schumer, liderul minorităţii democrate din Senat, citat de Reuters, adăugând că va face demersuri pentru ajutoare suplimentare, după ce preşedintele ales Joe Biden va prelua funcţia în 20 ianuarie.

---

Indicele BET, ce reflectă parcursul celor mai lichide acţiuni de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), cu excepţia SIF-urilor, a încheiat şedinţa de tranzacţionare de vineri la 9.660,04 puncte, un nou maxim de la căderile din februarie-martie, declanşate de şocul provocat de extinderea rapidă a pandemiei de Covid-19 pe întregul glob.

Per ansamblu, în ultima săptămână bursieră completă din acest an, indicele BET a marcat un avans de 1,46%, în timp ce indicele BET-XT, ce cuprinde cele mai tranzacţionate 25 de acţiuni de la BVB, a avut un avans de 1,9%, la 860,27 puncte.

Este o evoluţie relativ asemănătoare cu cea din Europa, unde indicele STOXX 600 a avut un avans de 1,48%, iar DAX 30 al bursei din Frankfurt s-a apreciat cu 3,94%, săptămâna trecută. La Londra, într-un climat dominat de lipsa unui acord între Uniunea Europeană şi Marea Britanie privind Brexit-ul, indicele FTSE 100 a avut un recul de 0,27%.

Indicii din SUA au bifat noi maxime istorice

Brokerii de la Prime Transaction au notat, în raportul lor săptămânal: "Principalele burse internaţionale s-au apreciat uşor în prima parte a săptămâ­nii, ajutate de optimismul investitorilor privind acordarea de noi stimuli de către Statele Unite ale Americii şi de începerea vaccinării în statele europene".

Peste Atlantic, toţi indicii majori au atins recorduri istorice în data de 17 decembrie, Dow Jones Industrial Average având un avans săptămânal de 0,44%, în timp ce Nasdaq Composite, ce ilustrează evoluţia acţiunilor companiilor de tehnologie, s-a apreciat cu 3,05%. S&P500, care de astăzi are în componenţă acţiunile Tesla, a urcat cu 1,25%, săptămâna trecută.

După ultima şedinţă din acest an, Comitetul de Politică Monetară a Rezervei Federale a menţinut dobânda de referinţă la minimul istoric (0-0,25%) cu perspectiva de a rămâne aşa cel puţin până în 2023 şi a spus că va continua să achiziţioneze lunar titluri de stat de 80 miliarde de dolari şi active ipotecare de cel puţin 40 miliarde de dolari "până la obţinerea unor progrese subtanţiale în direcţia atingerii obiectivelor privind ocuparea forţei de muncă şi stabilitatea preţurilor".

Capitalizare record de 1,2 miliarde de lei pentru MedLife

La Bucureşti, săptămâna a fost dominată de negocierile dificile pentru formarea unui nou guvern, fapt ce transmite un semnal negativ privind stabilitatea politică viitoare, într-o perioadă grea din punct de vedere economic. Dar, pentru BVB impactul a fost nesemnificativ, în condiţiile în care piaţa de capital are importanţă relativ redusă în economie şi niciun partid politic nu a avut bursa printre priorităţi.

În acest context, indicele compozit BETPlus s-a apreciat cu 1,47%, la 1.433,43 de puncte, săptămâna trecută, în timp ce indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii în acţiuni, a avut un avans de 2,48%, până la 1.836,96 de puncte.

Acţiunile MedLife (M) au încheiat sesiunea de vineri, la 54,2 lei, maxim istoric, ceea ce ridică valoarea de piaţă a prestatorului de servicii medicale private la 1,2 miliarde de lei, la capătul unei săptămâni în care cotaţia M a urcat cu 8,84%, cea mai bună evoluţie din cadrul indicelui BET-BK. Compania va aloca, la începutul anului viitor, cinci acţiuni gratuite la una deţintă, în cadrul unei operaţiuni de majorare de capital prin încorporarea rezervelor, conform hotărârilor AGEA din data de 16 decembrie. La finele săptămânii trecute, MedLife a anunţat achiziţionarea pachetului majoritar al Pharmachem Distribuţie, prima achiziţie a prestatorului de servicii medicale în sectorul pharma.

Evoluţii divergente pentru bănci

În săptămâna în care Banca Central Europeană (BCE) a ameliorat recomandările privind plata dividendelor şi programele de răscumpărare ale băncilor, acţiunile BRD-Groupe Societe Generale (BRD) au coborât cu 1,37%, la 14,4 lei. Spre deosebire de recomandarea anterioră, în care BCE indica ca instituţiile de credit să nu plătească dividende, acum Banca Centrală recomandă ca, în cazul în care se vor acorda dividende, alocarea să nu depăşească 15% din profiturile cumulate în 2019 şi 2020. Este o cotă cu mult sub cea practicată în ultimii ani de BRD, care din profitul lui 2018 a distribuit 74% către acţionari.

Pe contrasens faţă titlurile BRD, acţiunile Banca Transilvania (TLV) s-au apreciat cu 2,69% săptămâna trecută, la 2,29 lei. Spre deosebire de BRD, instituţia de credit din Cluj a trecut peste recomandările BCE şi Băncii Naţionale a României şi a plătit dividende în acest an. În plus, dacă BRD este deţinută în proporţie de 60,17% de francezii de la Societe Generale, Banca Transilvania are un acţionariat mult mai dispersat, fără ca deciziile din AGA, unde se votează dividendele, să depindă de o singură entitate.

Variaţii relativ reduse ale cotaţiilor acţiunilor din domeniul energetic şi al utilităţilor

În sectorul energetic, acţiunile OMV Petrom (SNP) s-au apreciat cu 1,11%, la 0,3635 lei, pe fondul unor volume semnificativ sub media ultimei luni de tranzacţionare, într-o săptămână în care cotaţia contractelor futures pe ţiţeiul Brent cu scadenţa în februarie 2021 s-a apreciat cu 4,58%, la 52,26 dolari pe baril, maximul ultimelor nouă luni jumătate.

Acţiunile Nuclearelectrica (SNN) au crescut cu 0,95%, săptămâna trecută, până la 17 lei, în condiţiile unui volum preponderent sub media ultimei luni, în timp ce titlurile Romgaz (SNG) a avut un avans de 0,53%, la 28,45 lei, pe fondul unui rulaj cu mult sub media zilnică a ultimei luni.

În sectorul utilităţilor, cea mai bună evoluţie de săptămâna trecută au avut-o acţiunile Transelectrica (TEL), companie ale cărei titluri au fost incluse începând cu această luna în indicele MSCI Frontier Markets 100. Titlurile TEL s-au apreciat cu 2,42%, la 25,4 lei, pe fondul unui volum zilnic preponderent peste media zilnică a ultimei luni.

Acţiunile Electrica (EL), pentru care ANRE a aprobat creşterea tarifelor de distribuţie de la 1 ianuarie (între 2,5% şi 12,2% în funcţie de zonă şi nivelul de tensiune), s-au apreciat cu 0,41%, la 12,3 lei, în timp ce titlurile Conpet (COTE) au avut un avans de 0,53%, până la 76,2 lei.

Cu o scădere de 1,96%, la 0,7 lei, acţiunile Bittnet Systems (BNET) sunt titlurile cu cel mai mare declin din indicele BET-BK, săptămâna trecută, în timp ce acţiunile Impact Contractor & Developer (IMP) au coborât cu 1,6%, până la 1,85 lei, după ce în săptămâna anterioară titlurile dezvoltatorului imobiliar au avut un salt de 26,17%, într-un context marcat de anunţul vânzării aproape în totalitate a locuinţelor ridicate până acum în Greenfield Residence Băneasa.

Avans de 5,01% pentru BET-FI, cea mai mare apreciere din rândul indicilor

SIF-urile au avut două sesiuni de creşteri puternice, săptămâna trecută, în unele cazuri pe volume semnificative, ceea ce a imprimat indicelui BET-FI o apreciere de 5,01%, la 42.537,21 de puncte, cel mai mare avans săptămânal dintre toate coşurile de acţiuni de la BVB.

Lipsa motivelor fundamentale de moment care să justifice evoluţiile acţiunilor SIF din 16 şi 17 decembrie şi modul coordonat în care au crescut toate cele cinci societăţi de investiţii financiare indică, drept scenariu plauzibil, către achiziţii efectuate de vehicule investiţionale finanţate tot de unele SIF-uri. Practic, anumite societăţi de investiţii financiare cumpără unităţi ale acestor fonduri, în unele cazuri fiind singurii investitori sau cei majoritari, iar fondurile cumpără acţiuni tot la SIF-uri, inclusiv ale SIF-urilor care le-au finanţat. Fondurile de obicei nu încasează dividende, care merg la SIF-urile ce deţin unităţile de fond, dar prin administratori au drept de vot în AGA. În felul acesta, anumiţi acţionari sau grupuri din conducerea SIF-urilor îşi sporesc puterea de decizie în AGA deoarece, cu toate că în mod formal administratorii fondurilor sunt independenţi de cei care-i finanţează, este foarte greu de crezut că aceştia vor vota astfel încât să le afecteze interesele.

Săptămâna trecută, din rândul celor cinci societăţi de investiţii financiare, cea mai mare creştere a preţului a fost marcată de acţiunile SIF Muntenia (SIF4), ce au urcat cu 7,73%, la 0,808 lei, în timp ce titlurile SIF Transilvania (SIF3) au avut un avans de 5,06%, până la 0,353 lei.

Într-o situaţie nemaiîntâlnită este SIF Oltenia (SIF5), care va încheia anul cu rezultatele financiare pentru 2019 neaprobate, iar situaţia dividendelor, din care o parte deja plătită, este incertă.

Cu toată creşterea de săptămâna trecută, discount-urile dintre preţul acţiunilor SIF şi Valoarea Unitară a Activului Net se menţin ridicate, între 29,9% pentru SIF Transilvania (SIF3) şi 59,7% în cazul SIF Banat-Crişana (SIF1), în timp ce Fondul Proprietatea are un discount de 13,76%, sub obiectivul avut de Franklin Templeton, adminis­tratorul FP, de 15%.

Tranzacţii de 213 milioane lei, fără oferta FP, peste cele din săptămâna anterioară

Fără oferta de răscumpărare derulată de Fondul Proprietatea (FP), de 141,47 milioane de lei, valoarea tranzacţiilor de săptămâna trecută s-a ridicat la circa 213 milioane de lei, peste cea din săptămâna anterioară, de 168,4 milioane lei, dar cu mult sub rulajul aferent săptămânilor din februarie şi martie, când cotaţiile au suferit picaje puternice, pe fondul unor valori tranzacţionate de peste 450 milioane de lei.

Pe lângă schimburile cu acţiuni se remarcă tranzacţiile cu titlurile de stat Fidelis, cele în euro listate în data de 7 decembrie (R2512AE), cumulând un rulaj de circa 26 milioane de lei, echivalentul a 7,3% din valoarea totală a tranzacţiilor de săptămâna trecută, de 354,5 milioane de lei, în timp ce schimburile cu titlurile în lei cu maturitatea de trei ani (R2312A) s-au ridicat la 12 milioane de lei, 3,4% din rulajul total. Titlurile R2512AE au încheiat săptămâna la 101,5 euro, cu 1,5% peste valoarea nominală, iar titlurile R2312A la 102,25 lei, cu 2,25% peste preţul la care au fost subscrise de populaţie.

Craig Fehr, Edward Jones Investments: "Istoric, pieţele s-au comportat bine în perioadele în care Fed-ul a avut o politică mai acomodativă, ceea ce credem că se va întâmpla şi în 2021"

Au mai rămas şase zile de tranzacţionare din 2020, iar indicele BET se află cu 3,18% sub nivelul de la începutul anului, în timp ce BET-TR, ce include şi dividendele, are un plus de 1,85%. Fără apariţia unor evenimente neaşteptate, pentru anul 2021 se anunţă programe de vaccinare a populaţiei împotriva Covid-19, eliminarea treptată a unor restricţii şi redeschiderea unor sectoare puternic afectate în prezent de măsurile luate pentru limitarea răspândirii pandemiei şi revenire economică. Pentru pieţele de capital se preconizează continuarea tendinţei de rotaţie demarată în ultima parte a acestui an, între companiile de creştere şi cele ciclice, între pieţele dezvoltate şi cele emergente, ceea ce teorectic ar avantaja acţiunile de la Bursa de Valori Bucureşti.

În Statele Unite, cea mai importantă economie a lumii, cel puţin din partea Rezervei Federale nu se întrevăd demersuri care să pună presiune asupra pieţei de capital care, de altfel, este foarte importantă pentru întreaga societate americană.

"Istoric, pieţele s-au comportat bine în perioadele în care Fed-ul a avut o politică mai acomodativă, ceea ce credem că se va întâmpla şi în 2021", a scris Craig Fehr, CFA, analist la Edward Jones Investments, în ultima sa analiză săptămânală.

În opinia echipei sale, economia Statelor Unite se află în fazele iniţiale ale unui nou ciclu de expansiune, dar recuperarea va fi lentă şi poticnită, înainte să prindă viteză.

Întrucât preţurile acţiunilor înglobează anticipările ca economia să facă mai mult de un pas anul viitor, nivelul la care se găseşte acum piaţa, în apropierea maximelor istorice, nu este excesiv, crede Craig Fehr, care totuşi atrage atenţia că evaluările ridicate fac ca "perna de atenuare a potenţialelor dezamăgiri" să fie ceva mai subţire, iar investitorii trebuie să se aştepte la mai multă volatilitate, pe măsură ce intrăm în 2021.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb