Producătorul de lactate Artesana are în plan ca, în anul 2020, să ridice o nouă unitate de producţie, investiţie de minimum două milioane de euro, pentru care doreşte să apeleze la mecanismele pieţei de capital, cel mai probabil printr-o emisiune de obligaţiuni, a declarat Daniel Donici, unul dintre fondatorii companiei cu sediul în Tecuci, potrivit unui comunicat remis Redacţiei.
Anul trecut, compania a înregistrat o cifră de afaceri de 2,8 milioane de euro, iar în ceea ce priveşte estimările pentru anul în curs, managementul a prog-nozat o cifră de afaceri de 3,4 milioane de euro, cu un profit estimat de 10%. De altfel, Artesana a avut o evoluţie constantă în ultimii cinci ani, cifra de afaceri crescând, în medie, cu 25% anual, iar profitul a fost menţinut la o medie de 10% din cifra de afaceri.
Legat de vânzările din 2018, Alina Donici a declarat: "Cele mai mari creşteri au fost înregistrate la produsele din lapte de capră, în medie de şase ori mai multe iaurturi de băut şi, în medie, de două ori mai multe iaurturi la borcan, simple sau cu probiotice. De asemenea, vânzările la smântână s-au dublat, iar la restul articolelor am avut creşteri cuprinse între 30-80%".
"Am avut şi articole care nu au performat, aşa că am luat decizia să le excludem din gamă, mai ales pentru a eficientiza producţia: iaurturile degresate, care au scăzut cu aproximativ 40%, şi iaurtul cu banane, care deşi avea vânzări constante, acestea erau în volum foarte redus comparativ cu restul produselor", a continuat fondatorul Artesana.
Compania a fost înfiinţată în 2012 de Alina şi Daniel Donici, investiţia iniţială în fabrica de lactate fiind de peste un milion de euro, din care 250.000 euro obţinuţi din fonduri europene şi restul credite bancare.
În plus, de-a lungul celor şapte ani de la deschidere, fondatorii au investit încă aproximativ un milion de euro, din profit, credite bancare şi leasing-uri.