Guvernul polonez pregăteşte un plan de fuzionare a companiilor energetice de stat, din cauză că, în momentul de faţă, acestea sunt prea mici ca să poată concura pe piaţa din Europa, a anunţat ieri ministrul de Finanţe de la Varşovia, Wlodzimierz Karpinski, citat de Bloomberg.
Karpinski a arătat că ministerul pe care îl conduce va prezenta, la sfârşitul acestei luni, planurile pentru cele 4 mari companii de utilităţi din Polonia: PGE SA, Tauron Polska Energia SA, Energa SA şi Enea SA.
Demnitarul a declarat: "Urmărim să creştem rolul şi importanţa companiilor energetice poloneze pe piaţa din Europa. Numai companiile puternice cu un grad corespunzător de capitalizare şi care sunt capabile să-şi asigure credite ieftine vor să asigure securitatea energetică a Poloniei".
În 2010, autorităţile poloneze au încercat să efectueze o fuziune între PGE (cea mai mare companie de utilităţi din Polonia) şi Energa. Totuşi, în final, oficialii au renunţat la această idee, din cauza opoziţiei Autorităţii de reglementare. Şefa Autorităţii din acel moment, Malgorzata Krasnodebska-Tomkiel, a fost demisă anul trecut de premierul de atunci, Donald Tusk.
În Polonia, Ministerul Finanţelor controlează cele 4 mari companii de utilităţi, care concurează între ele, în contextul scăderii preţurilor. Finanţele poloneze intenţionează ca, până în 2020, să investească 100 miliarde zloţi (27,6 miliarde dolari) în construcţia unor capacităţi de generare de 5 gigawaţi. Totodată, Wlodzimierz Karpinski a arătat că o consolidare a celor patru companii de utilităţi le va ajuta să cumpere acţiuni la o companie specială de minerit pe care Guvernul de la Varşovia urmăreşte să o creeze, încercând să salveze cel mai mare producător de cărbune din Polonia, Kompania Weglowa SA. Firmele poloneze de utilităţi funcţionează, în principal, pe bază de cărbune.