CA SĂ SCAPE DE ACUZAŢIILE DE MITĂ, "Alcatel-Lucent" plăteşte amenzi de 137,4 milioane dolari

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 22 februarie 2010

"Alcatel-Lucent" a avut un profit net de 46 milioane de euro (63,4 milioane de dolari) în ultimul trimestru din 2009, faţă de o pierdere de 3,9 miliarde de euro în intervalul similar din 2008.

"Alcatel-Lucent" a avut un profit net de 46 milioane de euro (63,4 milioane de dolari) în ultimul trimestru din 2009, faţă de o pierdere de 3,9 miliarde de euro în intervalul similar din 2008.

Grupul franco-american "Alcatel-Lucent" SA, cel mai mare producător mondial de reţele de telefonie fixă, a acceptat să plătească 137,4 milioane de dolari şi să-şi schimbe procedurile interne, ca să evite un proces penal în SUA, pentru dare de mită în Costa Rica, Taiwan şi Kenya.

Potrivit acordului de principiu dintre companie şi Departamentul de Justiţie din SUA, autorităţile americane vor suspenda cercetarea penală în cazul "Alcatel", respectiv acţionarea în instanţă în baza acuzaţiilor de încălcare a normelor de control intern şi înregistrare contabilă. "Alcatel" va intra, în schimb, într-o perioadă de supraveghere de trei ani. De acest lucru se va ocupa un organism anticorupţie din Franţa.

Trei subsidiare ale companiei: "Alcatel-Lucent" Franţa, "Alcatel-Lucent Trade" şi "Alcatel Centroamerica", vor admite că se fac vinovate de încălcarea normelor americane privind mita, potrivit documentelor oficiale ale autorităţilor SUA.

Conform Departamentului de Jus-tiţie, "Alcatel" va plăti o amendă penală de 92 de milioane de dolari, în trei ani. Restul de 45,4 milioane de dolari reprezintă o penalizare rezultată dintr-o înţelegere civilă cu autoritatea de reglementare a pieţei de capital din SUA (Securities & Exchange Commission - SEC).

Cazul "Alcatel" a izbucnit în urmă cu câţiva ani şi îi priveşte pe doi foşti directori ai companiei. Unul dintre aceştia, Christian Sapsizian, fost vicepreşedinte adjunct, şi-a recunos-cut vinovăţia în iunie 2007. Sapsizian a negociat, în America Latină, contracte în numele firmei, şi a admis că a ajutat la mituirea unui membru din consiliul de conducere al autorităţii din domeniul telecomunicaţiilor din Costa Rica. Astfel, a obţinut contracte de telefonie mobilă.

Autorităţile americane mai arată că "Alcatel" este acuzată că a oferit plăţi ilegale pentru obţinerea de contracte pentru reţeaua de telefonie a Căilor Ferate din Taiwan.

La finele săptămânii trecute, conducerea companiei a anunţat: "Noul management al Alcatel-Lucent a implementat o strategie solidă şi programe de instruire menite să prevină apariţia, pe viitor, a unor situaţii similare".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9737
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4826
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2884
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8899
Gram de aur (XAU)Gram de aur370.5328

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb