Grupul franco-american "Alcatel-Lucent" SA, cel mai mare producător mondial de reţele de telefonie fixă, a acceptat să plătească 137,4 milioane de dolari şi să-şi schimbe procedurile interne, ca să evite un proces penal în SUA, pentru dare de mită în Costa Rica, Taiwan şi Kenya.
Potrivit acordului de principiu dintre companie şi Departamentul de Justiţie din SUA, autorităţile americane vor suspenda cercetarea penală în cazul "Alcatel", respectiv acţionarea în instanţă în baza acuzaţiilor de încălcare a normelor de control intern şi înregistrare contabilă. "Alcatel" va intra, în schimb, într-o perioadă de supraveghere de trei ani. De acest lucru se va ocupa un organism anticorupţie din Franţa.
Trei subsidiare ale companiei: "Alcatel-Lucent" Franţa, "Alcatel-Lucent Trade" şi "Alcatel Centroamerica", vor admite că se fac vinovate de încălcarea normelor americane privind mita, potrivit documentelor oficiale ale autorităţilor SUA.
Conform Departamentului de Jus-tiţie, "Alcatel" va plăti o amendă penală de 92 de milioane de dolari, în trei ani. Restul de 45,4 milioane de dolari reprezintă o penalizare rezultată dintr-o înţelegere civilă cu autoritatea de reglementare a pieţei de capital din SUA (Securities & Exchange Commission - SEC).
Cazul "Alcatel" a izbucnit în urmă cu câţiva ani şi îi priveşte pe doi foşti directori ai companiei. Unul dintre aceştia, Christian Sapsizian, fost vicepreşedinte adjunct, şi-a recunos-cut vinovăţia în iunie 2007. Sapsizian a negociat, în America Latină, contracte în numele firmei, şi a admis că a ajutat la mituirea unui membru din consiliul de conducere al autorităţii din domeniul telecomunicaţiilor din Costa Rica. Astfel, a obţinut contracte de telefonie mobilă.
Autorităţile americane mai arată că "Alcatel" este acuzată că a oferit plăţi ilegale pentru obţinerea de contracte pentru reţeaua de telefonie a Căilor Ferate din Taiwan.
La finele săptămânii trecute, conducerea companiei a anunţat: "Noul management al Alcatel-Lucent a implementat o strategie solidă şi programe de instruire menite să prevină apariţia, pe viitor, a unor situaţii similare".