CA SĂ-ŞI ACOPERE DEFICITUL DE FORŢĂ DE MUNCĂ PwC: Un sfert din companii se gândesc să importe angajaţi

F.A.
Ziarul BURSA #Companii / 29 octombrie 2019

PwC: Un sfert din companii se gândesc să importe angajaţi

Un sfert dintre companiile care au participat la studiul PayWell 2019, realizat de PwC România, iau în calcul importul de forţă de muncă, pentru a-şi acoperi deficitul de angajaţi, cererea fiind, în special, pentru muncitori necalificaţi sau sezonieri.

Analiza citată arată: "Companiile care şi-au exprimat această intenţie provin preponderent din sectoare precum hoteluri şi restaurante, construcţii sau agricultură. O tendinţă similară a apărut în servicii de tip business process solution şi IT&C".

Specialiştii avertizează, potrivit Agerpres, că România se confruntă cu un deficit acut al forţei de muncă, mai ales în sectoarele menţionate, ca urmare a migraţiei, problemelor demografice sau sistemului educaţional din ultimele decenii. Potrivit estimărilor PwC, pentru a susţine o creştere economică de 3,5% este nevoie de încă 1 milion de angajaţi, până în 2022.

Ionuţ Sas, Partener, People&Organisation Leader PwC România, subliniază: "Importul forţei de muncă poate fi o soluţie temporară pentru anumite sectoa­re. Pe termen mediu şi lung, însă, companiile ar trebui să se concentreze pe adoptarea şi punerea în practică a unor programe de educaţie şi dezvoltare a competenţelor angajaţilor, în special digitale, având în vedere că, în următorul deceniu, automatizarea şi introducerea inteligenţei artificiale vor înlocui preponderent locurile de muncă ce presupun activităţi repetitive. Inovarea şi digitalizarea vor contribui la eficientizarea proceselor, urmând ca cererea pentru angajaţii mai puţin calificaţi să scadă, mai ales în domenii precum agricultură sau industrie manufacturieră, unde exis­tă cea mai mare probabilitate ca locurile de muncă să fie înlocuite".

Aproximativ 600.000 de locuri de muncă din România vor fi afectate de transformarea digitală generată de noile tehnologii, potrivit studiului PwC Workforce Disruption Index. Dintre acestea, 275.000 ar putea fi înlocuite de automatizare. Deşi companiile spun că găsesc greu angajaţi, România are una dintre cele mai mari ponderi ale populaţiei inactive din Uniunea Europeană, potrivit analizei Paywell.

Oana Munteanu, Senior Manager, People&Organisation PwC România, a menţionat:"În acelaşi timp, ne confruntăm cu o situaţie paradoxală: avem una dintre cele mai scăzute rate ale şomajului din Uniunea Europeană, de 3,2%, cea mai mică din ultimii 30 de ani, dar avem al treilea cel mai ridicat nivel al populaţiei inactive dintre statele membre. Cauzele sunt diverse şi multe dintre ele au legătură cu structura economiei pentru că există regiuni ale ţării unde oportunităţile de angajare sunt foarte reduse sau inexistente. Unele companii au aplicat programe de educaţie sau formare profesională în aceste zone. O astfel de abordare ar contribui la utilizarea potenţialului uman existent".

Excluzând pensionarii şi populaţia de peste 15 ani care urmează o formă de învăţământ, peste 1,1 milioane persoane sunt, teoretic, disponibile ca să fie angajate, potrivit PwC.

Ţara noastră a emis peste 11.000 de permise de muncă, în primul semestru din 2019, faţă de 10.500 în 2018, arată AFP, menţionând că vietnamezii, moldovenii şi srilankezii au fost primii beneficiari.

Sursa citată menţionează şi că Ungaria prevede 75.000 de permise de muncă din afara UE, în 2019, de trei ori mai multe decât în 2017. Majoritatea acestor muncitori continuă să vină din Ucraina, dar vin tot mai mulţi din Vietnam, China, India şi Mongolia.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. "Deşi companiile spun că găsesc greu angajaţi, România are una dintre cele mai mari ponderi ale populaţiei inactive din Uniunea Europeană, potrivit analizei Paywell."

    Nu, nu sunt salariile neaparat mici. Problema majora e lipsa meritocratiei, lipsa corectitudinii, lipsa respectului si discriminarea. Problema e mentalitatea romanilor infecta, toxica, negativa, nepotisme, pile, coruptia pe care o tot auzim prin institutiile statului se manifesta in alte moduri si in sectorul privat. 

    Lipsa meritocratiei, aprecierii muncii de catre angajator, de catre sef, colegi, lipsa aprecierii performantei, lipsa incurajarii potentialului, toxicitatea, abuzurile de la locul de munca tolerate nonsalant ca fiind ceva normal, fac enorm de multi oameni cu adevarat normali sa abandoneze locurile astea de munca infecte, toxice si sa se descurce oricum altcumva, chiar daca mai rau financiar, insa pastrandu-si demnitatea macar, integritatea si in primul rand linistea interioara, linistea sufleteasca si mai ales sanatatea mentala.  

    Ce ar putea face statul? Sa investeasca si sa demareze actiuni MASIVE de tratare a mentalitatilor toxice, abuzive si infecte ale romanilor. Si poate incepe dand un exemplu in randul institutiilor, in randul partidelor politice de integritate, corectitudine, lipsa de coruptie, dovada de performanta, meritocratie, sprijinire a valorilor si a performantelor, a persoanelor cu potential, dand dovada de valori bune, sanatoase.

    Statul poate crea si niste autoritati care sa investigheze la sange abuzurile, sa sprijine angajatii hartuiti, tratati incorect, lipsas meritocratiei, ba chiar si sa dea note firmelor si companiilor privind "conduita morala si etica" de la 1 la 10 ... in functie de severitatea cazurilor descoperite sau raportate, in functie de cate cazuri au fost raportate de angajati .. iar oricine sa poata vedea scorul firmelor de conduita morala si etica inainte sa decida daca vor sa lucreze acolo sau nu ... si chiar sa poata vedea genul de abuzuri/incidente raportate (informatii generice fara a se mentiona cele intamplate angajatilor). 

    Da, adica se potriveste perfect zicala: "Operatia a reusit, pacientul a murit." - tipic societatii romanesti si mentalitatii romanesti infecte.

    In asa hal au esuat romanii cu mentalitatea, atitudinile si comportamentul lor toxic si abuziv, distructiv, incat oamenii pur si simplu au capitulat complet, au renuntat sa mai ia parte in mod activ la societate. Oamenii au ajuns sa respinga societatea asta infecta, oamenii astia nenorociti, rai, hoti, care cauta doar sa faca rau, nu sa fie bine tuturor; oameni care cauta doar situatii win-lose, nu win-win din care sa benficieze toata lumea corect, echitabil. 

    Din cauza lipsei meritocratiei, oamenii au abandonat pur si simplu pana si speranta sa mai incerce la un viitor mai bun, la un job. Atat de mult rau ati facut prin felul vostru de a fi, prin atitudinea voastra incat oamenii refuza sa mai ia parte la mizerie, la abuzuri, la toxicitate. 

    Esecul total al mentalitatilor mizere romanesti, corupte, distructive. Dezastru total. Consecintele se vad si se vor vedea si mai mult daca nu se iau masuri extreme de remediere si corectare a mentalitatilor romanesti spre unele sanatoase, integre, corecte, meritocratice.  

    1. Stati voi linistiti nu e problema asta stiu un belgian angajeaza aici si ii trimite la munca in belgia pe 1250 de euro comparat cu cat ia un belgian e bataie de joc da na la noi aici merge, acum de trece deja la exod fortat cu diurna si prostii din care nu vezi nimic la pensie

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb